مقالات

انواع عسل طبیعی: از عسل کوهی تا عسل ارگانیک و خواص بی‌نظیر آن‌ها

معرفی انواع عسل

عسل محصولی است که زنبورها با تغذیه شهد گیاهان و گل های مختلف تولید می کنند. از آنجایی که زنبورهای عسل از شهد گیاهان و گل های متنوعی تغذیه میکنند در نتیجه انواع عسل طبیعی از نظر رنگ، طعم، بو و خواص درمانی نیز با یکدیگر تفاوت دارند. عسل طبیعی در مقایسه با دیگر انواع عسل ها خواص درمانی و فواید بیشتری دارد و در نتیجه هنگام خرید بهتر است نوع خالص و طبیعی آن را انتخاب کنید. در همین راستا، برای خرید بهترین عسل طبیعی و متناسب با نیاز قصد داریم به معرفی انواع عسل طبیعی بپردازیم. با ادامه این مقاله همراه باشید.

فهرست مطالب

انواع عسل در ایران

تغذیه یکی از مهم ترین فاکتورها برای تقسیم بندی انواع عسل در ایران و جهان است؛ چرا که محصول عسل بسته به تغذیه زنبور عسل دارد و تقسیم بندی ما بر اساس تغذیه به شکل زیر است.

1- عسل طبیعی

زنبورهای عسل با تغذیه شهد گل ها و گیاهان عسل طبیعی تولید می کنند. هیچ نوع تغذیه دیگری مانند آب و شکر و مواد مصنوعی به آنها داده نمی شود. عسل های طبیعی نیز به دو دسته انواع عسل تک گل و عسل های چند گیاه یا چهل گیاه تقسیم می شوند.

2- عسل تغذیه ای

زنبورداران از مواد قندی یا آب و شکر برای تغذیه زنبورها به جای شهد گل و گیاه استفاده می کنند. زنبورها با تغذیه این مواد، عسل تولید می کنند. عسل تغذیه ای از راه آزمایش عسل تشخیص داده می شود.

این نوع عسل برای افزایش جمعیت کلنی و گذران زندگی زنبورها در فصل زمستان یا اوایل بهار تولید می شود اما بعضی زنبوردارها در فصل گلدهی از محلول آب و شکر برای تغذیه زنبور استفاده نموده و در نتیجه، آنها حجم بسیار زیادی عسل تولید می کنند.

2- عسل مصنوعی یا تقلبی

یکی از تفاوت های انواع عسل مصنوعی یا تقلبی با عسل اصلی طبیعی این است که ترکیبات و مواد آن یکسان بوده اما زنبور عسل در تولید آن دخالتی ندارد. این نوع عسل از میوه های شیرینی مانند کدو تنبل، خرما، هندوانه، خربزه و قند نیشکر بدست می آید. اگرچه به آن عسل می گویند اما به هیچ وجه عسل طبیعی و خالص به حساب نمی آید.

4- عسلک

عسلک درست مانند عسل طبیعی و خالص خواص زیادی داشته و محصول با ارزشی است که زنبور عسل تولید می کند. وقتی زنبور برای تولید عسل در کندو از شیره (صمغ درختان) حاصل از حشرات دیگر روی درختان مختلف (بلوط، افرا و خارشتر) استفاده می کند به آن عسلک گفته می شود.

5- عسل سمی

زنبورها با تولید عسل حاصل از گیاهان سمی، بچه کندو و موم تولید می کنند. بر اساس تحقیقات، این نوع عسل تولید شده از برخی گیاهان خاص تنها برای زنبورها مناسب بوده و برای انسان ها سمی و مضر است. در صورت مصرف این نوع عسل، عوارضی چون استفراغ و سرگیجه و مسمومیت را تجربه می کنید.

دسته بندی انواع عسل طبیعی

انواع عسل بر اساس سه فاکتور دسته بندی می شود: شهد گل و گیاه (نوع گل)، بر اساس فصل یا زمان تولید، بر اساس رنگ و بر اساس نحوه تولید و استخراج. در این بخش از مقاله به بررسی این دسته بندی ها خواهیم پرداخت.

بر اساس نوع گل

انواع عسل طبیعی (بر اساس نوع گلی که زنبور از شهد آن تغذیه می کند) به دو نوع تک گل و چند گل تقسیم می شوند.

عسل تک گل

در صورتی که عسل از شهد یک نوع گونه گیاه یا گل خاص تهیه شود عسل تک گل نامیده می شود. زمانی که بیشتر پوشش گیاهی یک منطقه (50 درصد) را یک نوع گل یا گیاه تشکیل می دهد از نام همان گیاه یا گل برای نام گذاری عسل تولید شده استفاده می کنند. عسل آویشن، عسل اقاقیا، عسل آفتابگردان، عسل گون، عسل کلپوره، عسل زرشک، عسل شبدر، عسل اکالیپتوس، عسل بلوط و عسل یونجه جزو انواع عسل تک گل هستند.

عسل چند گل

وقتی زنبور از شهد چندین گیاه مختلف (در یک منطقه دارای پوشش گیاهی متنوع) برای تغذیه استفاده کرده باشد محصول بدست آمده عسل چند گل نامیده می شود. این نوع عسل در فصل بهار که گیاهان و درختان گل و شکوفه می دهند تولید می شود. عسل مرکبات و عسل کوهستان، عسل پنبه، عسل بهارنارنج، عسل آفتابگردان،عسل کلپوره و ترنجبین و عسل بهاره برخی از انواع عسل چندگل محسوب می شوند.

بر اساس رنگ

انواع عسل طبیعی بر حسب رنگ نیز طبقه بندی می شوند. برای مثال، عسلی که رنگ ندارد (مانند عسل اقاقیا)، عسل قرمز رنگ (مانند عسل آویشن) و عسل زرد رنگ (مانند عسل اسپرس)

بر اساس فصل تولید

انواع عسل طبیعی بر اساس فصل تولید و برداشت به دو دسته عسل بهاره و پاییزه تقسیم می شوند. عسل بهاره در اوایل فصل بهار تولید می شود. عسل مرکبات، عسل شکوفه حاصل از درختان بادام و عسل اقاقیا در دسته عسل های بهاره قرار می گیرند.

عسل پاییزه بر خلاف نامی که دارد به انواع عسل هایی گفته می شود که از اواسظ تابستان تا اوایل پاییز تولید می شوند. عسل کنار و آویشن در دسته عسل های پاییزه قرار دارند.

بر اساس محل تولید عسل

بسیاری از عسل ها از جمله عسل دماوند و کوهرنگ با توجه به منطقه ای که عسل در آن تولید شده است نامگذاری می شوند.

بر اساس نحوه تولید و استخراج

این نوع عسل ها به دو دسته عسل های مایع (طبیعی و بدست آمده از شهد گیاهان) و عسل کریستالیزه تقسیم می شوند.

آشنایی با انواع گیاهان عسل زا

از گل صدها و هزاران گونه گیاهی شهد ترشح می شود. با این حال، تنها برخی از آنها شهد کافی برای تولید عسل دارند. در ایران، مهم ترین گیاهانی که برای تولید انواع عسل طبیعی از آنها استفاده می شود عبارتند از:

  • انواع گیاهان وحشی مثل کاکوتی، تلخه، آویشن، گل قاصدک، انواع کنگر، گون و گونه های دیگر
  • انواع یونجه ها چون یونجه باغ و معمولی
  • انواع شبدرهای شیرین، سفید و قرمز
  • دیگر گیاهانی چون اقاقیا، گشنیز، سیاه دانه، سویا، مریم گلی، درخت جوالدوز، انگور فرنگی و معمولی، آلو، مرکبات، توت فرنگی، اسپرس، پیاز، کنار، ریحان، گندم سیاه، آلبالو، گلابی، نعناع، سیب، پنبه، گندم سیاه، سماق، تمشک، آفتابگردان و بید.

خواص انواع عسل طبیعی

هر یک از انواع عسل طبیعی متفاوت بوده و خواص خاصی دارند. در این بخش از مقاله هاچ لند به معرفی انواع عسل طبیعی و خواص آنها می پردازیم.

1- عسل اقاقیا

درخت اقاقیا، بیشتر در جنوب آمریکا وجود دارد اما در نواحی سرد و معتدل ایران نیز کشت می شود. این نوع عسل بی رنگ ترین نوع عسل طبیعی است (رنگ زلالی و آب مانند دارد)

زمان گلدهی درخت اقاقیا به منطقه‌ رویش بستگی داشته و از فروردین تا اردیبهشت‌ ماه ( مدت گلدهی بین 1 الب 2 هفته) متغیر است. از آنجایی که شهد گل های این درخت بسیار زیاد است در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی، این مدت زمان برای پر شدن کندوها از عسل کافی خواهد بود.

مهمترین خواص عسل اقاقیا عبارتند از: رفع ناراحتی های صفرا، تقویت رشد کودکان، خواب آور و ملین، درمان کم خونی، آرامش بخشی.

2- عسل گون

یکی از معروف ترین و فراوان ترین عسل های موجود در کشور، عسل گون نام دارد. گیاه گون بیشتر در دامنه های زاگرس می روید. این گونه گیاهی انواع مختلفی داشته و در نتیجه گل های آن به رنگ های زرد، صورتی، آبی و سفید هستند. در برخی دامنه های زاگرس، میزان تراکم این نوع پوشش گیاهی زیاد بوده و می توان از شهد گل های آن عسل تک گل گون را تولید کرد.

رنگ عسل گون بین زرد تا نارنجی متغیر است.  زمان گلدهی نیز بسته به منطقه ای که گیاه گون در آن می روید تفاوت دارد اما معمولا در مناطق گرم، گلدهی از ماه اردیبهشت آغاز شده و در مناطق سرد تا مرداد (مدت گلدهی تقریبا 2 تا 6 هفته) ادامه دارد. زنبورداران در این زمان کندوها را به این منطقه انتقال می دهد.

از خواص عسل گون تقویت مغز و اعصاب، درمان کم خونی، تقویت کننده معده، آرامش بخشی و کاهش خشونت و کاهش درد کلیه و مجاری ادراری اشاره کرد.

3- عسل آویشن

یکی از محبوب ترین و خاص ترین انواع عسل طبیعی موجود در ایران، عسل آویشن است. این عسل رنگ تیره و خواص بسیار فراوانی دارد. همچنین، دیر رس (شکرک زدن) می بندد.

هنگام گلدهی، گیاهان دیگری در منطقه وجود داشته که زنبورها از آن تغذیه می کنند و عسل آویشن کاملا خالص و تک گل محسوب نمی شود. اما در دامنه های طالقان و دماوند می توان بهترین عسل آویشن را بدست آورد. زمان گلدهی این گیاه خرداد تا مرداد (مدت گلدهی بین 3 الی 4 هفته) است. زنبورداران در این مدت می توانند کندوهای خود را در مناطق رویش گیاه آویشن مستقر کنند.

از مهم ترین خواص عسل آویشن می توان به تسکین دردهای قاعدگی، تقویت اعصاب، درمان عفونت های عمومی بدن، ضد افسردگی، بهبود بیماری های دستگاه گوارش و درمان گلودرد و سرفه اشاره کرد.

4- عسل کتیرا

کتیرا (به عنوان یکی از گونه های گیاهی گون) در ایران در استان های کردستان، همدان، خراسان شمالی می روید. نه تنها کتیرا بلکه عسل بدست آمده از شهد این گیاه خواص زیادی دارد. از مشخصات عسل کتیرا می توان به رنگ روشن، طبع معتدل یا خشک و سرد آن اشاره کرد. مهم ترین خواص عسل طبیعی کتیرا عبارتند از: تقویت معده، صاف کننده صدا و بهبود گرفتگی صدا، رفع کم خونی، تقویت حافظه، بهبود زخم های حلق و ریه و زخم های مجاری ادراری، رفع زخم معده، تقویت کننده مغز و اعصاب و درمان سرفه و سرماخوردگی.

5- عسل چهل گیاه (چند گیاه)

بسیاری از انواع عسل های طبیعی تولیدی کشور چند گیاه هستند که به آنها چهل گیاه نیز می گویند. رنگ انواع عسل چهل گیاه به گیاهانی که زنبور از شهد آنها تغذیه کرده بستگی دارد و هر یک از انواع عسل چهل گیاه ممکن است رنگ خاصی داشته باشند. این نوع عسل بیشتر در فصل بهار تولید و برداشت می شود. عسل کوهی و عسل هیمالیا جزو دسته عسل های چند گیاه محسوب می شوند.

از خواص انواع عسل چهل گیاه می توان به درمان میگرن، تصفیه خون و کبد، خواب آور بودن، ضد ورم و عفونت روده، تب بر، ضد اسهال، ضد عفونی کننده دستگاه گوارش، مبارزه با پوکی استخوان و اشتها آور بودن، ضد سنگ کلیه و مبارزه با پوکی استخوان اشاره کرد.

6- عسل کنار

عسل کنار یا سدر یکی دیگر از انواع عسل طبیعی موجود در بازار ایران است و عطر و طعم عالی دارد. گیاه کنار در نواحی گرمسیری مانند بوشهر، خوزستان، جنوب فارس، سیستان و بلوچستان و کرمان می روید. در اوایل دوره برداشت، عسل کنار رنگ روشنی دارد اما با گذشت زمان رنگ آن تیره تر می شود. این نوع عسل دیر رس بوده و بیش از یک تا یک و نیم سال طول می کشد تا شکرک بزند.

زمان گلدهی گیاه کنار نیز به منطقه رویش و نوع گیاه بستگی داشته و زنبورداران برای برداشت عسل کنار باید از شهریور ماه تا آبان ( مدت گلدهی 4 تا هفته) به این مناطق کوچ کنند. از خواص عسل کنار می توان به کاهش حرارت بدن، بهبود ناراحتی و زخم معده، مقوی و انرژی زا بودن آن، تقویت موها و جلوگیری از ریزش موها، تقویت حافظه و رشد کودکان اشاره کرد.

7-عسل مرکبات

این نوع عسل از انواع درختان مرکباتی مانند لیموترش، نارنج، نارنگی، پرتغال و … بدست می آید. در صورت تولید در مناطق شمالی کشور به علت رطوبت زیاد، رقیق بوده و عطر و بوی زیادی هم دارد. استان های کرمان، هرمزگان، گیلان، گلستان، فارس و بوشهر در زمینه تولید عسل مرکبات پیشرو هستند. عسل مرکبات رنگ زرد روشنی دارد.

زمان گلدهی درختان مرکبات از بهمن ماه تا اردیبهشت ( مدت گلدهی بین 4 تا 5 هفته) متغیر است.

از خواص عسل مرکبات به اشتها آور بودن، تامین ویتامین C بدن، کاهش ورم نواحی مختلف بدن، تصفیه خون، رفع سکسه، از بین بردن کرم های روده و پیشگیری از انواع سرطان اشاره کرد.

8- عسل وحشی

عسل وحشی یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی است که زنبورهای کوچکی که با زنبورهای پرورش یافته و معمولی تفاوت دارند آن را تولید می کنند. در شکاف صخره ها در کوهستان و در بالای درختان، کلنی این زنبورها ساخته شده و در نتیجه، برداشت عسل وحشی کار بسیار سختی است. به همین دلیل و به خاطر کمیاب بودن آن قیمت بالایی دارد.  تقویت حافظه و قوای جنسی، رفع کم خونی، رفع مشکلات گوارشی و افزایش انرژی از خواص عسل وحشی محسوب می شود.

9- عسل رازیانه

شاید تا کنون چیزی درباره عسل رازیانه، یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی نشنیده باشد. رازیانه، گیاهی علفی و بسیار معطر است که در نواحی مختلف ایران (مازندران، کردستان، خراسان، گلستان و گیلان) به دو صورت کشت شده و خودرو یافت می شود. شهرستان رزن ( در استان همدان) مقام اول را در تولید رازیانه در کشور دارد (با سطح زیر کشت بیشتر از 2500 هکتار). رنگ عسلی که از شهد گل های گیاه رازیانه بدست می آید قهوه ای یا قهوه ای تیره بوده و دیر رس می بندد.

عواملی چون شرایط آب و هوایی و منطقه کشت گیاه روی زمان گلدهی تاثیر دارند. زمان گلدهی گیاه رازیانه ( 4 تا 5 هفته) بین خرداد ماه در مناطق گرمسیر تا ماه شهریور در مناطق سردسیر متفاوت است. از خواص عسل رازیانه می توان به کاهش دردهای قاعدگی، تقویت سیستم گوارشی، بهبود تنبلی تخمدان، قاعده آور بودن آن، کاهش سوزش معده، بهبود برونشیت و عفونت های دستگاه تنفسی اشاره کرد.

10- عسل یونجه

عسل یونجه یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی با ارزش است. کشت گیاه یونجه برای فراهم کردن خوراک دام بوده و حساسیتی به تغییرات آب و هوایی ندارد. بنابراین، کشت این گیاه نه تنها در سواحل جنوبی کشور بلکه در ارتفاعات البرز (در صدها هکتار) انجام می شود. رنگ عسل یونجه شفاف، زرد تا سفید روشن بوده و خیلی سریع رس می بندد.

عوامل مختلفی مانند آب و هوا، منطقه و زمان کشت روی زمان گلدهی گیاه یونجه اثر دارند. به طور کلی، شروع گلدهی از ماه خرداد بوده و تا پایان شهریور در نواحی گرمسیری (مدت گلدهی در هر چین 10 روز) ادامه می یابد. زنبورداران در این بازه زمانی می توانند کندوهای خود را در مزارع بزرگ یونجه مستقر نموده و عسل یونجه را برداشت و تولید کنند.

ویتامین A و K فراوان، ملین و خونساز بودن، رفع اختلالات عادت ماهیانه و ایجاد نشاط از خواص عسل یونجه محسوب می شود.

11-عسل شوید

عسل شوید یکی از خاص ترین انواع عسل طبیعی است. شوید یک نوع سبزی است و تنها زمانی که کشاورز از آن برای برداشت بذر و تولید اسانس استفاده کند و صبر کند که گیاه گل دهد می توان کندو را به مزارع کشاورزان انتقال داد. گیاه شوید در اکثر استان های ایران کشت می شود. عسل شوید یکی دیگر از انواع عسل طبیعی موجود در بازار ایران، رنگ کهربایی متمایل به قهوه ای دارد.

زمان گلدهی به منطقه و آب و هوایی که گیاه شوید در آن کشت می‌ شود بستگی داشته و از اسفند ماه در مناطق گرمسیر آغاز شده و تا مرداد ماه در مناطق سردسیر ( مدت گلدهی بین 3 الی 4 هفته) ادامه می یابد.

مهم ترین خواص عسل شوید شامل بهبود و کنترل دیابت، رفع مشکلات قاعدگی، کمک به درمان بیماری هایی چون افسردگی و بیماری اعصاب، کاهش دردهای استخوانی و ناشی از آرتروزو بهبود بیماری صرع می شود.

12- عسل گشنیز

عسل گشنیز، یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی است. گیاه گشنیز در مناطق مختلف ایران کاشته شده اما بیش از همه در شهرستان نهاوند ( با سطح زیر کشت 5000 هکتار و حدود 65 درصد سطح کل زیر کشت گشنیز در کشور) وجود دارد. از مهم ترین مشخصات عسل تک گل گشنیز، دیر رس بستن، ساکارز پایین آن  (مناسب برای افراد دیابتی) و رنگ قهوه ای روشن تا تیره آن است.

از خواص عسل گشنیز می توان به رفع سوء هاضمه، نرم کردن سینه، دفع سموم بدن، کاهش تب های رماتیسمی، افزایش شیر مادر، تقویت لثه ها، کمک به رفع اسپاسم ماهیچه ای و زکام، پیشگیری از سرطان، تقویت معده اشاره کرد.

13- عسل سیاه دانه

در طب سنتی، سیاه دانه به عنوان یکی از گیاهان دارویی بسیار ارزشمند شناخته شده و به همین دلیل انواع عسل حاصل از آن خواص دارویی ویژه ای دارد. گیاه سیاه دانه در شهرها و استان های مختلف ایران از جمله همدان، اصفهان، خوزستان، یزد، فارس، سیستان و بلوچستان، چهارمحال بختیاری و کردستان به شکل زراعی کاشته می‌ شود. رنگ عسل تک گل سیاه دانه قهوه‌ ای تیره است.

زمان گل دهی گیاه سیاه دانه از ماه اردیبهشت آغاز شده و تا تیر ماه ( مدت گلدهی حدود 3 الی 4 هفته) ادامه می یابد. رفع نفخ و قاعده آور بودن، تقویت بدن، درمانی موثر برای سنگ کلیه، تقویت کننده حافظه و افزایش شیر مادران از خواص مهم عسل سیاه دانه محسوب می شود.

14- عسل ریحان

از دیگر انواع عسل طبیعی که از گیاهان تک گل بدست می آید باید به عسل ریحان اشاره کرد. رنگ عسل ریحان عقیق روشن بوده و زنبورها با تغذیه از شهد گیاه ریحان، این عسل را تولید می کنند. در طب سنتی، عسل ریحان به عنوان یکی از داروهای طبیعی خوراکی برای درمان بیماری های مختلف تجویز می شود. از خواص عسل ریجان می توان به بهبود دردهای میگرنی، بهبود ضعف بدن، ویتامین های A و K، کلسیم و مواد معدنی موجود در آن، همچنین مقوی بودن آن برای اعصاب و جسم، بهبود سرگیجه و ضد عفونی و ضد باکتریایی بودن آن اشاره کرد.

15- عسل جعفری

عسل جعفری یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی موجود در ایران است. این نوع عسل نه تنها باعث تقویت مغز و حافظه می شود بلکه برای کاهش گرفتگی عروق، ناراحتی های روده و نفخ معده، رفع ناراحتی های کبدی و طحال، درمان دیابت بی مزه مفید است. علاوه بر این، این دسته از انواع عسل مقوی، اشتها آور و انرژی زا هستند.

16- عسل آفتابگردان

مزارع وسیع گل آفتابگردان در استان های آذربایجان، گلستان، کردستان، همدان، فارس، سمنان، خراسان، اراک، یزد و اصفهان کشت می شود. زنبورداران با قرار دادن کندوهای خود در کنار مزارع آفتابگردان عسل تک گل آفتابگردان را تولید می کنند. از مشخصات این عسل می توان به رنگ زرد کهربایی و زود رس بستن آن اشاره کرد. زمان گلدهی آفتابگردان و تولید انواع عسل از شهد آن از تیر تا شهریورماه ( مدت گلدهی 2 تا 4 هفته) متغیر است.

مهم ترین خواص عسل آفتابگردان عبارتند از: رفع ناراحتی های حنجره، تسکین سرفه، کاهش درد و ناراحتی های ریوی، نرم کننده سینه.

17-عسل گندم سیاه

عسل گندم سیاه از شهد گندم سیاه بدست آمده که در ظاهر شبیه عسلک است رنگ زرد تیره یا قهوه ای تیره و عطر و طعم خاص و مشخصی دارد. هر ساله مقدار زیادی گندم سیاه به صورت محصول زراعی و در باغستان ها کشت می شود. از یک هکتار زمینی که در آن گندم سیاه کشت شده است 60 کیلوگرم عسل بدست می آید. این نوع عسل در حالت بلوری شکل، چسبناک شده و از 40 درصد فروکتوز و 36 درصد گلوکز تشکیل شده است. پروتئین و آهن بیشتری نسبت به عسل های رنگ روشن دارد و به دلیل داشتن مقدار آهن زیاد در آن برای درمان کم خونی مفید است.

18- عسل بابونه

عسل بابونه یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی است که خواص زیادی دارد. این نوع عسل طبیعی نه تنها باعث کاهش ورم پروستات، رفع زخم های دهان و کولیت، کاهش تب، آرتروز، حساسیت، دردهای قاعدگی و کاهش درد و ورم مثانه، معده درد، ورم طحال، دفع کرم کدو در کودکان، کاهش بی خوابی و غلظت خون می شود بلکه ضد اسپاسم و ضد عفونی کننده دهان و دندان بوده و ناراحتی های زنانه و یائسگی، آلرژی ها، سرگیجه را کاهش می دهد. همچنین باعث ترشح شیر در زنان شیرده، تقویت سیستم بدن شده و قابلیت استفاده به عنوان پانسمان زخم را دارد.

19- عسل شاه بلوط

مهم ترین پوشش‌ گیاهی رشته‌ کوه های زاگرس جنگل های بلوط است. این جنگل‌ ها آذربایجان غربی تا غرب (‌کردستان، کرمانشاه، ایلام، چهارمحال و بختیاری، لرستان، خوزستان) و جنوب غرب ایران (فارس و کهگیلویه و بویراحمد ) را پوشش می دهند.

شیرابه قندی که روی پیاله بلوط ایرانی شکل می گیرد (به آن گزوله یا شوکه می گویند) به وسیله یک گونه ای شته بسیار شیرین ایجاد می شود. زنبورداران با قرار دادن کندوهای خود در این جنگل ها در اواخر تابستان (حشره های تولید کننده این شرابه در این زمان فعالیت زیادی دارند) به تغذیه زنبورها از این شیرابه ها و تولید عسل شاه بلوط کمک می کنند.

زمان دقیق تولید عسلک بلوط مشخص نیست. زنبورداران قبل از هرگونه انتقال مکان و کوچ باید بدانند فعالیت شته هایی که شوکه تولید می کنند چگونه بوده و سپس، زنبورستان را به آنجا انتقال دهند اما در مجموع می توان گفت اواخر تابستان بهترین زمان برداشت عسل شاه بلوط است.

تقویت و حفظ سلامت سیستم گوارشی، ضد باکتریایی بودن، بهبود عملکرد گردش خون و تقویت سیستم ایمنی بدن جزو خواص عسل شاه بلوط به شمار می آیند.

20-عسل شبدر

عسل تکل گل شبدر یکی دیگر از انواع عسل طبیعی است که در بازار ایران وجود دارد. در کشور ما دو نوع عسل شبدر تولید و برداشت می شود. اولین نوع آن، رنگ آب گون تا زرد روشنی دارد. گیاه آن در اقلید، سوریان آباده، کرمانشاه و هراتی بروجرد کشت می شود. دومی، عسل شبدر سفید نام دارد که رنگ آن از زلال و آب گون تا زرد روشن متغیر است. گیاه این نوع شبدر به صورت گسترده در اصفهان، خراسان، قزوین، آستارا، خراسان و آذربایجان غربی تولید کشت می شود.

زمان گلدهی گیاه شبدر به نوع آب و هوا و منطقه بستگی دارد. به طور کلی، گلدهی شبدر ایرانی از ماه بهمن در نواحی گرمسیر شروع شده و تا مرداد در نواحی سردسیر (گلدهی به مدت دو هفته)  ادامه دارد. گلدهی شبدر سفید از ماه فروردین در ماه گرمسیر آغاز شده و تا شهریور در نواحی سردسیر ( 2 تا 4 هفته گلدهی) ادامه می یابد.

کنترل سطح کلسترول خون، کنترل و تنظیم فشار خون، درمان گلودرد و سرفه و بهبود مشکلات کبدی از خواص عسل شبدر به شمار می آید.

21- عسل هویج

عسل هویج یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی، رنگ زرد تیره و عطر خوشی دارد. این نوع عسل از شهد گل های سفید و چتردار هویج پرورشی یا وحشی بدست می آید.

22- عسل سیب

عسل سیب به عنوان یکی از انواع عسل های طبیعی از شهد شکوفه های درخت سیب بدست آمده و از یک هکتار شکوفه سیب چیزی حدود 40 کیلو عسل تولید می شود. رنگ زرد کم رنگ، عطر عالی، شیرینی ملایم و مطبوع، 42 درصد گلوکز و 32 درصد فروکتوز از مشخصات این نوع عسل طبیعی است.

23- عسل اکالیپتوس

گیاه اکالیپتوس، بومی استرالیا بوده و یکی از گیاهان مقاوم در برابر کم آبی است. در ایران به دلیل کم آبی و خشکسالی به ویژه در نقاط مرکزی، جنوب شرق و غرب کشور، کاشت این درخت (به ویژه در استان های یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، اصفهان) افزایش یافته است.

سهم عمده تولید عسل اکالیپتوس به کشورهایی مانند مراکش اسپانیا و آفریقای جنوبی اختصاص دارد. رنگ عسل اکالیپتوس رنگ زرد روشن تا قهوه‌ ای تیره متمایل به قرمز متغیر است.

زمان گلدهی درخت اکالیپتوس از اوایل بهار یعنی ماه فروردین در مناطق گرمسیر آغاز شده و تا تیر ماه در نواحی شمالی و سردسیر ایران ( مدت گلدهی: چند هفته) ادامه دارد. مهم ترین فواید عسل اکالیپتوس عبارتند از: پیشگیری از سرطان، کاهش تب، بهبود اختلالات گوارشی، درمان عفونت های دستگاه ادراری.

24- عسل زیرفون

عسل زیرفون یکی از بهترین انواع عسل های طبیعی بوده و طعم عالی دارد. از شهد گل های یک درخت زیرفون مقدار ۱۶ کیلوگرم عسل تولید می شود.عسل تازه زیرفون، زلال بوده و رنگ آن زرد کم رنگ یا سبز است. عسل زیرفون عطر خوشی داشته و از ۳۶ درصد گلوکز و ۴۰ درصد فروکتوز تشکیل می شود. پس از میل کردن آن مزه تلخی در دهان حس می کنید که خیلی زود از بین می رود. در علوم پزشکی تجربی، این نوع عسل عرق آور شناخته شده و مصرف زیادی دارد،

25- عسل اسپرس

از کاشت یک هکتار اسپرس چیزی حدود 100 تا 600 کیلو عسل بدست می آید. عسل اسپرس از انواع عسل های طبیعی بسیار خوشبو  با مزه ای عالی و خاص است و رنگ زرد زرینی دارد.

26- عسل سنبل

از مشخصات عسل سنبل می توان به  عطر ملایم و رنگ زرد طلایی آن اشاره کرد. عسل سنبل، یکی از بهترین انواع عسل های طبیعی محسوب می شود. زنبورهای عسل از شهد گل های درختچه های روغنی پایا که رنگ زرد کم رنگ یا آبی متمایل به بنفش دارند عسل سنبل را تولید می کنند.

27- عسل تمشک

زنبورهای عسل از شهد شکوفه های تمشک، عسل طبیعی تمشک را تولید می کنند. یک هکتار تمشک جنگلی 70 کیلوگرم عسل بدست آمده و با کشت یک هکتار تمشک حاصل از کشت آبی می توان 50 کیلوگرم عسل تولید کرد. عسل تمشک رنگ سفیدی داشته و حاوی 34 درصد گلوکز، 41 درصد فروکتوز است. همچنین طعم و عطر عالی دارد و سریع در دهان آب می شود.

28- عسل لیمو

عسل لیمو، یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی موجود در بازار محسوب می شود. از شهد شکوفه های درخت لیمو بدست آمده و به دلیل طعم فوق العاده، قیمت بالایی دارد. از مشخصات عسل تازه لیمو می توان به رنگ زرد متمایل به سبز و شفاف و معطر بودن آن اشاره کرد. این نوع عسل برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است.

29- عسل کلزا

کلزا یک گیاه روغنی با گونه های مختلف است که به شکل وسیع در کشور کاشته می ‌شود. ارزش این گیاه بیشتر به خاطر روغن گیری از آن است اما از شهد آن نیز عسل تولید می شود. بر اساس آخرین آمار‌ها حدود ۵۲۰۰۰ هکتار گیاه کلزا در کشور کاشته شده و استان های مازندران، گلستان، خوزستان و اردبیل بیشترین سطح زیر کشت این گیاه را به خود اختصاص داده اند. عسل کلزا رنگ زرد روشنی داشته و بسیار سریع (حدود چند روز پس از برداشت) رس می ‌بندد.

به طور کلی، زمان گلدهی کلزا از فصل زمستان یعنی دی ماه (در نواحی گرمسیر) شروع شده و تا اواسط اردیبهشت (در نواحی سردسیر) ادامه می یابد. طول مدت گلدهی کلزا چیزی حدود بین ۳ تا ۴ هفته است.

عسل کلز نه تنها مسکن و آرامش بخش است بلکه باعث بهبود زخم معده می شود. از دیگر خواص عسل کلزا می توان به بهبود بیماری هپاتیت A اشاره کرد.

30- شکر تیغال

عسل شکر تیغال یا قنقال، یکی دیگر از انواع عسل طبیعی موجود در ایران است. این گیاه با گل‌ های کروی شکل و خاردار در نواحی وسیعی از ایران از جمله نواحی مرکزی و کویری ایران و زاگرس به شکل خودرو رشد کرده و از شهد آن عسل تولید می شود. عسل شکر تیغال، رنگ زرد روشنی داشته و دیر رس می بندد. است.

زمان گلدهی شکر تیغال از اردیبهشت ماه (در نواحی گرمسیر) شروع شده و تا تیرماه (مناطق سردسیر) ادامه می یابد و به مدت ۳ تا ۵ هفته گل می دهد. از مهم ترین خواص عسل شکر تیغال می توان به پیشگیری از مشکلات روده، کاهش مشکلات کبدی، درمان یبوست، کاهش ناراحتی های ریه، اعصاب و افسردگی اشاره کرد.

31- عسل زول

عسل زول نیز یکی از بهترین انواع عسل های طبیعی است. گیاه خود رو و رطوبت پسند زول در مناطق شمالی کشور ایران مانند خراسان، مازندران، گلستان، تهران، سمنان، همدان و آذربایجان می روید. از مشخصات عسل حاصل از گیاه زول می توان به خوش عطر و طعم بودن آن، رنگ زرد روشن تا قهوه ‌ای و سرعت رس بستن متوسط آن اشاره کرد.

گلدهی از تیر ماه در نواحی گرمسیر شروع شده و تا شهریور ماه در نقاط سردسیر (مدت گلدهی گیاه 3 الی 4 هفته) می توان شهد گل ها را جمع آوری و عسل زول تولید کرد.

مصرف عسل زول برای کنترل و کاهش قند خون، تقویت معده، بهبود دردهای مفصلی، نرمی روده ها و رفع یبوست و نفخ معده و روده توصیه می شود.

32- عسل کَلپوره

عسل کلپوره که به آن مریم نخودی نیز می گویند یکی از انواع عسل های طبیعی ایران است. گیاه آن در کل کشور به خصوص نواحی سنگلاخی و کوهستانی (از جنوب تا شمال ایران) رشد می کند. از مشخصات عسل کلپوره می توان به رنگ زرد روشن، معطر بودن و دیر رس بستن آن اشاره کرد.

مدت گلدهی حدود 3 الی 4 هفته بوده و  از اوایل اردیبهشت ماه در نواحی گرمسیر تا اواسط مردادماه در نواحی سردسیر می ‌توان عسل تک گل کلپوره را برداشت و تولید کرد.

مهمترین خواص عسل کلپوره شامل کاهش ناراحتی های هاضمه و دل درد، درمان کم خونی، رفع التهاب، محرک اشتها، درمان سر درد، جوش و آکنه می شود.

33- عسل لعل کوهستان

گیاه لعل کوهستان (با نام های دیگر  دِن یا موشکورک) جزو گیاهان بسیار معطر بوده و زنبورهای زیادی از شهد آن برای تغذیه استفاده می کنند. این نوع گیاه تنها در برخی نقاط خاص ایران مانند فارس، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد روییده و عسل حاصل از آن طعم فوق العاده ای دارد. رنگ عسل لعل کوهستان قهوه‌ای تا تیره است.

بسته به منطقه و آب و هوایی، زمان گلدهی ممکن است متفاوت باشد. اما به طور کلی، گلدهی گیاه لعل کوهستان بین اردیبهشت و خرداد ( مدت گلدهی این گیاه ۲ تا ۳ هفته) بوده که بهترین زمان برای برداشت عسل تک گل لعل کوهستان محسوب می شود.

مقدار برداشت عسل لعل کوهستان در ایران در مقایسه با دیگر انواع عسل ها بسیار کمتر است؛ چون گیاه لعل کوهستان به تغییرات آب و هوایی بسیار حساس بوده و در صورت کاهش بارندگی در این مناطق برداشت مناسبی از عسل لعل صورت نمی گیرد.

رفع دل پیچه و تسکین درد قاعدگی، تقویت سیستم ایمنی بدن، ضد قارچ، ضد ویروس و ضد باکتری بودن از مزایا و خواص عسل لعل کوهستان به شمار می آید.

34- عسل زعفران

بیش از 95 درصد زعفران در جهان در ایران تولید می شود و به همین دلیل، عسل زعفران یکی از انواع عسل های طبیعی و خاص ترین عسل ایران محسوب می شود. شهرهای استان خراسان (قائن، کاشمر، گناباد، سبزوار، بیرجند و تربت حیدریه) بیشترین سطح زیر کشت زعفران را به خود اختصاص داده اند. عسل  حاصل از شهد زعفران رنگ کهربایی تیره دارد و بسیار دیر رس می بندد.

از مهر تا آذر ماه زمان گلدهی زعفران بوده و به مدت ۳ تا ۴ هفته گلدهی طول می کشد. اغلب اوقات، هنگام گلدهی گیاه زعفران گیاهان دیگری در منطقه وجود ندارند در نتیجه می توان عسل خالص و تک گل زعفران را برداشت کرد. با این حال، میزان عسل بدست آمده از زعفران به طور کلی بسیار کم است.

خواص عسل زعفران عبارتند از: تقویت استحکام استخوان، شادی آور و آرامش بخش، بهبود گردش خون، بهبود عملکرد سیستم اعصاب.

35- عسل بَرازَمبِل

عسل برازمبل یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی است. برازمبل به عنوان گیاهی معطر بیشتر در  بستر رودخانه ها، حاشیه آبراه‌ها و دامنه‌ های کوهستانی در استان ‌های مازندران، گلستان، خراسان، سیستان و بلوچستان و سمنان رشد می کند. از مشخصات عسل تک گل برازمبل باید به معطر بودن آن، رنگ قهوه‌‌ ای تیره و زود رس بستن آن اشاره کرد.

بازه زمانی گلدهی گیاه برازمبل بین خردادماه در نواحی گرمسیر تا شهریورماه در مناطق سردسیر( مدت زمان گلدهی حدود 4 تا 6 هفته) است.

مهم ترین خواص عسل برازمبل، بهبود عملکرد دستگاه گوارشی بدن، حفظ شادابی و طراوت پوست، ترمیم بافت های آسیب دیده (زخم و سوختگی و بهبود و درمان مشکلات تنفسی هستند.

36- عسل سماق

یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی، ایران عسل سماق نامیده می شود. اگر چه در سال ‌های اخیر، تراکم این گیاه به دلیل برداشت بی رویه گیاه سماق و قطع درختان سماق بسیار کاهش یافته است اما همچنان در دامنه کوه های البرز و زاگرس (به خصوص در شهرستان سردشت و استان های کرمانشاه، قزوین، تهران، خراسان، آذربایجان، فارس و گیلان) می‌توان درختان سماق با پوشش و تراکم مناسب مشاهده می شود. رنگ عسل سماق طبیعی، قهوه ‌ای متمایل به قرمز است.

زمان گلدهی سماق به منطقه و آب و هوایی بستگی دارد اما معمولا در خرداد و تیر ماه ( مدت گلدهی حدود 3 تا 5 هفته) اتفاق می افتد.

از خواص عسل سماق می توان به تصفیه خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت دستگاه گوارش و کبد، کمک به درمان نقرس و رماتیسم و تقویت اعصاب اشاره کرد.

37- عسل نمدار

درخت نمدار یا زیرفون بسیار شهدزا است. این گیاه بومی جنگل‌ های شمال ایران بوده و در جنگل ‌های هیرکانی آستارا در غرب تا گلیداغی در شرق پیدا می شود.

زمان گلدهی درخت نمدار بین خردادماه و تیرماه ( مدت گلدهی حدود 2 تا 3 هفته) است. با وجود کوتاه بودن مدت زمان گلدهی این گیاه به دلیل شهد بسیار زیاد زنبورداران می توانند حجم مناسبی عسل نمدار (زیرفون) تولید می‌کنند. اگر چه گاهی اوقات به دلیل بارندگی و ناتوانی زنبور‌ها برای پرواز در این زمان فرصت برداشت از دست می رود.

خواص عسل نمدار که در دسته انواع عسل های طبیعی قرار دارد شامل بهبود نفخ، یبوست، اختلالات معده، تقویت سیستم ایمنی بدن و قوای جنسی، کمک به درمان مشکلات کبدی و کبد چرب و آرامش بخش و قدرت تسکین دهندگی آن می شود.

38- عسل خارشتر

یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی عسل خارشتر نام دارد. گیاه خارشتر خودرو در مناطق گرم و خشک ایران می روید. زنبورداران می توانند با قرار دادن کندوهای خود در نواحی گرمی که این گیاه می روید ( یزد، اصفهان، کرمان، خراسان، سمنان و هرمزگان) حجم مناسبی عسل خارشتر برداشت کنند. عسل خارشتر به عنوان یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی رنگ زرد روشنی داشته و زود رس می بندد). عسلک ترنجبین نیز یکی دیگر از انواع محصولات حاصل از این گیاه است.

زمان گلدهی خارشتر نیز بسته به عوامل مختلف ممکن است متغیر باشد اما به طور کلی معمولا گلدهی و برداشت عسل خارشتر از فروردین ماه در نقاط گرمسیر شروع شده و در مرداد ماه در مناطق سردتر (مدت گلدهی حدود 3 تا 5 هفته) پایان می یابد.

از عسل خارشتر می توان برای کاهش مشکلات معده، درمان سنگ کلیه و بهبود بواسیر استفاده کرد. در واقع، این موارد مهم ترین خواص عسل خارشتر هستند.

39- عسلک ترنجبین

گیاه خارشتر نه تنها منبع عالی شهد است بلکه بستری برای تولید ماده‌ دیگری به نام ترنجبین (ترنگبین) نیز فراهم می کنند. ترنجبین نوعی ماده‌ سفید و شیری رنگ و بسیار شیرین است و فواید بی نظیری دارد. این ماده از فعالیت نوعی حشره‌‌ به نام زنجرک بر روی گیاه خارشتر بدست می آید. این ماده سرشار از مواد قندی است.

زنجرک ها درست پس از فصل گلدهی خارشتر تولید عسلک ترنجبین را آغاز می کنند. از اواسط تابستان تا اوایل مهر ماه ترنجبین بر روی خارشتر وجود دارد و زنبوردارن با بهره گیری از این فرصت عسلک ترنجبین را تولید می‌ کنند.

برداشت اصولی و درست باعث حفظ مواد و خواص عسلک ترنجبین می شود. پیشگیری از سرطان، برطرف کننده عطش، تقویت سیستم ایمنی بدن، مفوی و انرژی زا بودن، رفع مشکلات کبدی و کلیوی و کاهش درد سینه مهم ترین خواص عسلک ترنجبین محسوب می شود.

40- عسل کنجد

گل کنجد بسیار شهدزا بوده و معمولا در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری کشت می ‌شود. بر اساس آخرین آمارها در ایران، حدود ۴۲۰۰۰ هکتار کنجد کاشته شده و بیشترین سهم از آن به استان ‌های فارس، خراسان رضوی، کرمان و خوزستان اختصاص دارد. عسل کنجد یکی از انواع عسل های طبیعی به رنگ زرد طلایی تا قهوه‌ ای تیره است.

زمان گلدهی و برداشت عسل گیاه کنجد به آب و هوا و منطقه کشت گیاه بستگی دارد. اما معمولا این فرایند از مرداد ماه در نقاط گرمسیری جنوب شروع شده و تا مهر ماه در نواحی سردسیری (3 تا 4 هفته گلدهی) ادامه می یابد.

عسل کنجد از دیگر انواع عسل های طبیعی است که حاوی آنتی اکسیدان قوی است. تقویت قوای جسمی و جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی بهترین خواص عسل کنجد هستند.

41- عسل عناب

عسل عناب، یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی شناخته می شود. بخش عمده رویش درخت عناب در در خراسان جنوبی است. در ایران، در مجموع، حدود ۱۲۶۰ هکتار عناب کشت شده و ۱۱۶۸ هکتار آن به استان خراسان جنوبی اختصاص داشته و بیشترین عسل خاص عناب در این ناحیه تولید می شود. رنگ عسل عناب طبیعی، قهوه ‌ای مایل به قرمز بوده و این نوع عسل نیز دیر رس می بندد.

زمان گلدهی درخت عناب به منطقه درخت عناب بستگی دارد اما به طور کلی گلدهی و برداشت عسل عناب بین اردیبهشت ماه تا تیر ماه ( 3 تا 4 هفته گلدهی) صورت می گیرد.

از خواص عسل عناب می توان به کاهش معده درد، بهبود استرس و خواب، کمک به درمان بیماری های قلبی و عروقی اشاره کرد.

42- عسل پنج انگشت

درختچه پنج انگشت یکی از گیاهان شهدزا در ایران است.  عسل پنج انگشت یکی از انواع عسل هایی است که  شهد آن طعم و عطر خاصی داشته و مشتری پسند است. این گیاه در بیشتر نقاط ایران رشد می کند اما ترکم گیاهی آن دراستان‌های کردستان، همدان، گلستان، کرمانشاه، یزد، فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان و چهارمحال بختیاری بیشتر است. عسل پنج انگشت یکی از انواع عسل های طبیعی، رنگ زلال و آبگون مانندی دارد و دیر رس می ‌بندد.

زمان گلدهی و برداشت عسل تک گل پنج انگشت متفاوت است اما معمولا خرداد و تیر اوج زمان گلدهی (مدت گلدهی ۳ تا ۴ هفته) این گیاه است. این گیاه بسیار شهدزا است.

کنترل حملات صرع، کاهش علائم یائسگی، بهبود بزرگی پروستات، افزایش شیر مادران و میل جنسی از مهمترین خواص عسل پنج انگشت به شمار می آید.

43- عسل جاشیر

گیاه جاشیر به عنوان گیاهی مرتعی و خود رو شناخته می شود. این گیاه معمولا در ارتفاعات رشته کوه‌ های زاگرس (استان‌ های کردستان، همدان، کرمانشاه، ایلام، اصفهان، سمنان، لرستان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد) می روید. این گیاه به دلیل خواص دارویی فراوان ارزشمند است. عسل جاشیر نوعی عسل چند گل است؛ چون در زمان گلدهی معمولا گیاهان دیگری نیز در منطقه وجود داشته و زنبورها از شهد آنها نیز تغذیه می کنند.

زمان گلدهی گیاه و برداشت عسل جاشیر اردیبهشت ماه در نواحی گرم شروع شده و تا تیر ماه در نقاط سردتر و ارتفاعات (مدت گلدهی بین 2 الی 3 هفته) ادامه دارد.

خواص عسل جاشیر همانند برخی انواع عسل های دیگر شامل بهبود دردهای مفصلی، بهبود لرزش اندام و رعشه، مقوی مغز و اعصاب، بهبود آسم و تنگی نفس و تقویت بینایی می شود.

44- عسل فرفیون

گیاه فرفیون یا شیرسگ (خوشیل) با گل‌‌های چرمی شکل است و با شکستن ساقه‌ ها شیرابه ‌ای سفید رنگ از آن خارج می‌ شود. این گیاه تقریبا در تمام نواحی کشور می روید و در برابر تغییرات آب و هوایی مقاومت بالایی دارد. رنگ عسل فرفیون تیره بوده و عطر بی نظیر و خاصی دارد. این عسل دیر رُس می بندد.

به علت پراکندگی این گیاه در سراسر کشور و با توجه به شرایط آب و هوایی و منطقه رویش، زمان گلدهی تفاوت دارد اما به طور کلی می توان گفت که گلدهی برداشت عسل تک گل فرفیون از اسفند ماه در نواحی گرمسیر شروع شده و تا پایان مرداد ماه در نواحی سردسیر ( 3 تا 4 هفته گلدهی) ادامه دارد. اوج گلدهی بین اردیبهشت تا تیر ماه است.

از مهم ترین خواص عسل فرفیون می توان به تب بر و ضد انگل بودن و تصفیه کردن خون اشاره کرد.

45- عسل کهور

عسل کهور یکی دیگر از انواع عسل های طبیعی موجود در ایران است. گیاهان درختچه کهور شهدزا بوده و در مناطق جنوبی و خشک ایران (بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، کرمان) دیده می شود. در فصول و سال های پربارش، شرایط برای برداشت عسل کهور بسیار مناسب است. عسل کهور رنگ زرد روشنی دارد و خیلی زود رس می بندد (شکرک می زند)

بسته به منطقه‌ رویش درختچه کهور، زمان گلدهی نیز متفاوت است. اما معمولا گلدهی از ماه اسفند شروع شده و در بعضی نواحی تا اردیبهشت ماه ادامه می یابد. گلدهی کهور تنها ۳ الی ۴ هفته بوده و این مدت بهترین زمان برای برداشت عسل تک گل کهور توسط زنبورداران جنوب کشور است.

مهم ترین خواص عسل کهور عبارتند از: درمان برخی علائم رماتیسم، درمان بیماریهای گوارشی مثل اسهال و بهبود برونشیت و آسم.

مقایسه انواع عسل ها

انواع عسل های طبیعی از نظر رنگ، طعم و مزه با هم تفاوت دارند. علاوه بر این، بسیاری از آنها خواص خاص خود را دارند و برای درمان بیماری ها و مشکلات مختلفی به کار می روند. برخی عسل ها به دلیل کمیاب بودن گل یا گیاهی که زنبور از شهد آنها استفاده می کند، خاصیت درمانی فراوان و دسترسی کمتر قیمت بالاتری دارند. همچنین، مقدار قند موجود در برخی انواع عسل ها مانند کنار بیشتر از عسل های طبیعی دیگر است. بسیاری از آنها شکرک می زنند اما زمان شکرک زدن هر یک از آنها ممکن است متفاوت باشد. بنابراین، هنگام انتخاب و خرید عسل طبیعی باید دقت کنید که انواع عسل ها مثل هم نیستند.

گرانترین نوع عسل ها در ایران و جهان

در کشور ایران، عوامل مختلفی روی قیمت عسل اثر می گذارند. نوع عسل، طعم و عطر عسل و کیفیت آزمایشگاهی عسل قیمت عسل را تعیین می کنند. گرانترین انواع عسل طبیعی را می توان عسل هایی دانست که تک گل بوده، عطر و طعم عالی و کیفیت آزمایشگاهی بسیار بالایی دارند. بر همین اساس، گران ترین عسل های موجود در ایران عبارتند از:

  • عسل آویشن خالص
  • عسل گون
  • عسل زرشک
  • عسل لعل کوهستان
  • عسل اقاقیا به دلیل کمیاب بودن
  • عسل کنار

کمیاب ‌ترین و گران‌ ترین عسل جهان نیز عسل قنطورس نام دارد. عسل قنطورس، یک اکسیر طبیعی است که سیاستمداران، خانواده‌های سلطنتی و پزشکان جهان از آن استفاده می کنند. این نوع عسل از غاری که ارتفاع 3000 متری از سطح آب های آزاد دارد برداشت می شود. این نوع عسل به قیمت 42500 یورو و حتی بالاتر به فروش می رسد.

سوالات متداول

انواع عسل طبیعی کدامند؟

تعداد زیادی عسل طبیعی وجود دارد که به دو دسته انواع عسل تک گل و چند گل تقسیم می شوند. عسل اقاقیا، آویشن، گون، کنار، آفتابگردان، عسل گشنیز چند نمونه از انواع عسل طبیعی هستند.

تفاوت عسل طبیعی و ارگانیک؟

عسل طبیعی از شهد گیاهانی که زنبورها از آن تغذیه می کنند و بدون هیچ گونه مواد افزودنی شیمیایی بدست می آید. عسل ارگانیک نیز یک نوع عسل طبیعی محسوب می شود با این تفاوت که تحت شرایط خاص ( عدم استفاده از سموم شیمیایی، رعایت استانداردهای کشاورزی ارگانیک) و و بدون آلودگی های شیمیایی تولید می شود.

مهم ترین خواص درمانی عسل کوهی چیست؟

عسل کوهی یکی از انواع عسل های طبیعی با خواص دارویی است. این عسل ضدعفونی کننده و ضد باکتریایی بوده و برای درمان زخم های پوستی و زخم معده مفید است.

بهترین عسل برای مصرف کدام است؟

این موضوع به ترجیحات، ذائقه و نیازهای فرد بستگی دارد. هر یک از انواع عسل های طبیعی خواص مختلفی دارند و در نتیجه نمی توان گفت کدام یک بهترین گزینه برای مصرف مشتریان است.

کدام یک بهتر است: عسل های با رنگ تیره یا عسل های روشن؟

تیرگی و روشنی رنگ انواع عسل ها به علت شهد گیاهی است که زنبورها از آن تغذیه می کنند. همه عسل ها خواص خاص خود را دارند و انتخاب هر یک به نوع نیاز مشتری بستگی دارد.

سخن آخر

همانطور که در این مقاله مشاهده کردید عسل ها انواع مختلفی داشته و بر اساس دسته بندی های مختلف به چندین دسته تقسیم می شوند. هر یک از انواع عسل ها خاص و متفاوت بوده و رنگ، عطر و طعم متفاوتی ممکن است داشته باشند. همچنین برخی از آنها خواص خاص و منجصر به فردی دارند و برای درمان بیماری های مختلف موثر هستند.

در ایران، عسل های طبیعی با توجه به رنگ، طعم و مزه، کیفیت، کمیاب بودن یا نبودن، کیفیت آزمایش عسل قیمت متفاوتی دارند و برخی گرانتر از بقیه هستند. گرانترین عسل در جهان نیز با نام قنطورس به فروش می رسد. در نتیجه، شما باید هنگام خرید با توجه به بودجه و ذائقه خود یک عسل طبیعی با کیفیت و اصل را خریداری کنید.

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهی در مورد “انواع عسل طبیعی: از عسل کوهی تا عسل ارگانیک و خواص بی‌نظیر آن‌ها

  1. shahla گفت:

    سلام وعرض ادب وتشکر خیلی خوب انواع عسل را در یک مقاله وفواید ان جمع کردید ودر اختیار ما گذاشتید سپاسگذار

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      با آرزوی سلامتی برای شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *