مقالات

تاثیر نیش زنبور عسل در درمان پارکینسون

تاثیر نیش زنبور عسل در درمان پارکینسون

بیماری پارکینسون یک اختلال مغزی است که باعث حرکات ناخواسته یا غیرقابل کنترل مانند لرزش، سفتی و مشکل در تعادل و هماهنگی می شود. علائم معمولاً به تدریج شروع شده و با گذشت زمان بدتر می شوند. با پیشرفت بیماری، افراد ممکن است در راه رفتن و صحبت کردن دچار مشکل شوند. بر اساس آمارها تا سال 2019، بیش از 8 و نیم میلیون نفر به این بیماری مبتلا شده و در ایران نیز 250 هزار فرد مبتلا به بیماری پارکینسون شناسایی شده اند.

اگرچه درمان قطعی برای پارکینسون وجود ندارد اما روش های درمانی مختلف و جدیدی برای کاهش علائم و بهبودی وضعیت بیماران به کار می رود. یکی از این روش ها استفاده از عسل ارگانیک و روش جدید دیگر، درمان پارکینسون با نیش زنبور عسل است. مطالعات مختلفی در این زمینه انجام شده و به طور قطع نمی توان گفت که این روش در درمان پارکینسون موثر است اما برخی مطالعات نیز نتایج امیدوار کننده ای نشان داده اند. در همین راستا، در این مقاله قرار است به بررسی این موضوع بپردازیم.

خواص نیش زنبور عسل برای درمان پارکینسون

در این قسمت می خواهیم درباره اینکه چرا بسیاری باور دارند که نیش زنبور عسل می تواند برای درمان پارکینسون خوب باشد صحبت کنیم. از ایام گذشته تا کنون درباره خواص نیش زنبور عسل برای درمان بیماری ها و عوارض مختلف صحبت شده است. در طب سنتی نیز سال ها است که از روش درمان پارکینسون با زهر زنبور عسل استفاده می کنند. پزشکان نیز اثرات مثبت و برخی خواص آن را تایید کرده اند.

نتایج آزمایشاتی که روی تعدادی از افراد انجام شده است نشان می دهد که علاوه بر تزریق نیش زنبور، استفاده از آن به عنوان مکمل غذایی نیز اثر مثبتی بر روی درمان پارکینسون دارد. نیش زنبور عسل نه تنها در کنترل علائم و بهبود پارکینسون موثر است بلکه به درمان بیماری های پوستی، آرتریت روماتوئید و آسم نیز کمک می کند.

با این حال، مطالعات علمی هنوز اثر دقیق زهر زنبورعسل بر روی درمان پارکینسون را کشف نکرده اند اما شواهد زیادی در طب شرقی نشان می دهند که نیش زنبور عسل بر روی سیستم عصبی تاثیر مثبتی می گذارد همچنین در بین مردم ژاپن و چین، استفاده از زهر زنبور عسل برای درمان پارکیسنون در اولویت نخست قرار دارد. به علاوه، این روش برای افراد مبتلا به بیماری اعصاب نیز مفید است زیرا اعصاب را تقویت خواهد کرد.

محققان هنوز در حال تحقیق و مطالعه تاثیر نیش زنبور عسل بر روی پارکینسون هستند و به طور دقیق اثرات درمانی آن کشف و تایید نشده است. اما مردم از این روش استفاده کرده و اذعان داشته اند که عوارض بیماری آنها بهبود یافته است.

تحقیقات علمی تاثیر نیش زنبور عسل بر درمان پارکینسون

در سال 2008، یک مطالعه به نام «زهر زنبور عسل به عنوان یک عامل محافظ عصبی در بیماری پارکینسون» توسط بنیاد پارکینسون مایکل جی فاکس منتشر شد که از تحقیقات بالینی در زمینه استفاده از زهر زنبور عسل برای پارکینسون در بیمارستان Pitie-Salpetriere در پاریس پشتیبانی می کند.

در یک مدل پیش بالینی این بیماری بررسی شد که آیا زهر زنبور عسل و یکی از اجزای آن به نام آپامین می ‌توانند باعث توقف یا کندی فعالیت نورون‌ های دوپامینرژیک (نوعی از سلول‌ های عصبی که سریع تر و شدیدتر در بیماری پارکینسون آسیب می ‌بینند) شوند. آنها نشان دادند که تزریق منظم زهر زنبور عسل واقعاً می ‌تواند سرعت زوال نورون‌ های دوپامینرژیک را در مدل بیماری پارکینسون کاهش دهد و این تأثیر تا حدی به دلیل آپامین بوده است. با این حال، فهرست کامل ترکیباتی که این اثر و مکانیسم ها را موجب می شوند شناسایی نشده اند.

تحقیقات علمی تاثیر نیش زنبور عسل بر درمان پارکینسون

در سال 2011، کیم جی و همکاران، مطالعه‌ ای تحت عنوان «زهر زنبور عسل التهاب عصبی را در مدل بیماری پارکینسون ناشی از MPTP در موش ‌ها کاهش می‌ دهد» در بخش طب سوزنی موکسی ‌باشن، کالج پزشکی شرقی، دانشگاه کیونگ هی در سئول انجام دادند نتیجه داده ها نشان داد که تزریق نیش زنبور عسل ممکن است به عنوان یک محافظ عصبی، فعال شدن پاسخ میکروگلیا که عوارضی برای درمان پارکینسون دارد را کاهش دهد.

در سال 2011، مطالعه ای به منظور «ارزیابی اثرات علائم حرکتی و محافظت کننده عصبی زهر زنبور عسل برای درمان بیماری پارکینسون» توسط آندریاس هارتمن در پاریس فرانسه انجام شد.

هدف از این مطالعه بررسی اثر تزریق مکرر (ماهانه) زهر زنبور عسل بر علائم حرکتی بیماری پارکینسون در یک دوره یک ساله (12 تزریق ماهانه 100 میکروگرم در 1 میلی لیتر زهر زنبور عسل بود. همچنین اثرات بالقوه این درمان بر پیشرفت بیماری در مقایسه با گروه دارونما (تزریق سالین) مورد بررسی قرار گرفت.

در سال 2012، مطالعه ای در سایت NCBI منتشر شد که زهر زنبور از سلول های نوروبلاستوم انسانی SH-SY5Y در برابر مرگ سلولی آپوپتوز ناشی از 1-متیل-4-فنیل پیریدینیم محافظت می کند. نتایج این مطالعه درباره درمان پارکینسون با زهر زنبور عسل نشان می ‌دهد که اثر ضد آپوپتوزی زهر زنبور عسل به وسیله سیگنال ‌دهی بقای سلولی  مسیر PI3K/Akt انجام می‌شود.

در سال 2013، مطالعه «زهر زنبور عسل و آپامین به عنوان عوامل محافظت کننده عصبی در مدل موش  های مبتلا به بیماری پارکینسون» توسط آلوارز-فیشر دی و همکاران او انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از زهر زنبور عسل در یک مدل حیوانی که فرآیند تخریب مزمن بیماری پارکینسون را تجربه می کند، محافظت پایدار ایجاد می کند. با این حال آپامین این اثرات محافظتی را فقط تا حدی بازتولید کرد و نشان داد که سایر اجزای زهر زنبورعسل عملکرد محافظتی پپتید را افزایش می‌ دهند.

در سال 2014، مطالعه ای درباره تاثیر زهر زنبور عسل بر روی پارکینسون انجام شد. به گفته محققان این مطالعه، طب سوزنی ممکن است با افزایش جریان و گردش دوپامین در بیماری پارکینسون مفید باشد. همچنین استفاده از آن برای افزایش مزایای L-dopa و کاهش اثرات نامطلوب پیشنهاد شده است.

این مطالعه شامل 35 بیمار مبتلا به بیماری پارکینسون می شد که حداقل یک ماه از دوز ثابت دارو استفاده کرده بودند. آنها به طور تصادفی در 3 گروه طب سوزنی، طب سوزنی با زهر زنبور عسل و گروه استفاده از داروهای شیمیایی متداول تحت کنترل قرار گرفتند. برای کسانی که می دانند، طب سوزنی با زهر زنبور عسل شامل تزریق زهر زنبور به زیر پوست در نقطه طب سوزنی است. طب سوزنی شامل قرار دادن سوزن در 10 نقطه طب سوزنی در عمق 1.0 تا 1.5 سانتی متری است. سوزن ها به مدت 10 ثانیه با فرکانس 2 هرتز چرخانده شدند و این وضعیت به مدت 20 دقیقه حفظ شد. درمان دو بار در هفته به مدت 8 هفته تکرار شد. نتایج مطالعه درباره درمان پارکینسون با نیش زنبور عسل به شرح زیر است:

  • گروه طب سوزنی که از تزریق زهر زنبور عسل استفاده کردند بهبود قابل توجهی در مقیاس یکپارچه رتبه بندی بیماری پارکینسون (UPDRS)، آزمون تعادلی برگ (BBS) و زمان پیاده روی 30 متر نشان داد.
  • در گروه طب سوزنی، UPDRS و پرسشنامه افسردگی بک (BDI) به طور قابل توجهی بهبود یافت.
  • گروه کنترل پس از 8 هفته هیچ تغییر چشمگیری در هیچ یک از نتایج نشان ندادند.
  • هیچ عارضه جانبی جدی پس از درمان پارکینسون با زهر زنبور عسل گزارش نشد به استثنای یک بیمار که علائم خارش را تجربه کرد.

در این مطالعه، انجام طب سوزنی و طب سوزنی با  تزریق زهر زنبور عسل نتایج امیدوارکننده ‌ای را به عنوان درمان کمکی برای بیماری پارکینسون نشان دادند. با این حال، هیچ نتیجه قطعی گرفته نشد زیرا کارآزمایی بر روی تعداد نسبتا کمی از بیماران انجام شد.

در یک  مطالعه دیگر هیچگونه اثرات واضح علامتی یا اصلاح کننده بیماری با تزریق ماهیانه زهر زنبور عسل در یک دوره 11 ماهه در مقایسه با دارونما با استفاده از پروتکل استاندارد حساسیت زدایی آلرژی به زهر زنبور عسل در بیماران پارکینسون دیده نشد. با این حال، تجویز زهر زنبور عسل در افرادی که به آن حساسیت ندارند بی خطر به نظر می رسد. بنابراین، می توان گفت که دفعات تجویز بالاتر و احتمالاً دوزهای فردی بالاتر زهر زنبور عسل ممکن است قدرت آن در درمان بیماری پارکینسون را نشان دهد

نکات مهم قبل از استفاده نیش زنبور عسل برای پارکینسون

  • یک هفته قبل از تزریق نیش زنبور عسل با طب سنتی باید از مصرف غذاها و سبزیجاتی مانند سس ها، فست فود، ترشیجات، سیر، فلفل (هر نوعی)، غذاهای آماده، سوسیس و کالباس، خیارشور، کرفس و کنسرو ماهی خودداری کنید.
  • 4 روز قبل از شروع تزریق و درمان پارکینسون با نیش زنبور عسل از مصرف داروهای آرام بخشی مانند دیکلوفناک، ژلوفن، ایبوپروفن و … بپرهیزید.
  • از انجام این روش درمانی در طول دوره قاعدگی خودداری کنید.
  • پس از تزریق نیش زنبور عسل تا 12 ساعت از شستن ناحیه مورد نظر خودداری کنید.
  • هر گونه استرس و اضطراب در روز انجام این روش درمانی و در طول هفته مشخص شده مضر است. پس تا حد امکان آرامش خود را حفظ کنید.

درمان ام اس با نیش زنبور عسل

علاوه بر درمان پارکینسون با نیش زنبور عسل تلاش هایی برای بررسی اثر آن بر بیماری ام اس انجام شده است. هنوز هیچ مدرک موثق و متقنی مبنی بر اینکه زهر زنبور عسل یک درمان موثر برای ام اس (MS) است، وجود ندارد. درمان ام اس با زهر زنبور عسل که به عنوان زهر درمانی نیز شناخته می شود شامل استفاده از زهر زنبور عسل به صورت تزریق یا نیش زنبور زنده است. مطالعه ای در سال 2005 نشان داد که درمان ام اس با نیش زنبور عسل فعالیت، ناتوانی یا خستگی بیمار را کاهش نمی دهد و کیفیت زندگی را بهبود نمی بخشد. با این حال، علیرغم فقدان شواهد علمی، گزارش ها درباره درمان ام اس با نیش زنبور عسل در برخی از افراد مبتلا به ام اس، افزایش ثبات و همچنین کاهش خستگی و اسپاسم که از علائم شایع ام اس است را نشان می دهد.

تاثیر زهر زنبور عسل در درمان آلزایمر

همانطور که در مطلب درمان آلزایمر با نیش زنبور عسل اشاره کردیم این نوع درمان طبق تحقیقات انجام شده هنوز ثابت نشده اما خیلی از پزشکان طب سنتی و اسلامی بر این باورند که زهر زنبور عسل به دلیل دارا بودن  فسفولیپاز A2 توان سرکوب التهاب عصبی از مغز از همین رو در درمان آلزایمر موثر و مفید است که در آن مقاله به صورت مفصل به بررسی تحقیقات و آزمایشات علمی پرداختیم و در صورت علاقه می توانید آن را مطالعه کتی

سخن آخر

از گذشته تا امروز از خواص نیش زنبور عسل برای درمان بیماری ها و کاهش علائم آنها استفاده شده است. طبق تحقیقات و آزمایشات علمی که به آن اشاره کردیم تاثیر نیش زنبور عسل برای درمان پارکینسون هنوز اثبات نشده است اما شواهدی تجربی برای این نوع درمان وجود دارد از همین رو شما می توانید از این درمان تحت نظر پزشک متخصص استفاده کنید و نتایج آن را ببینید و در انتها برای تمام شما آرزوی سلامتی و صحت داریم و لطفا نظرات و تجربیات خود را با ما و دیگر علاقه مندان به اشتراک بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)

0 نظر در “تاثیر نیش زنبور عسل در درمان پارکینسون

  1. gholamreza گفت:

    عال بود دمتون گرم خدا روشکر که درمان دارن این کوفتیا ولی اگر حساسیت داشته باشیم میتونیم استفاده کنیم؟

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام غلامرضا عزیز سپاس از شما
      در صورت آلرژی باید با پزشک متخصص مشورت کنید.
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

  2. ehsan گفت:

    در خانه خودمان میتونیم انجام بدیم برای ام اس راهنمایی کنید؟

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام احسان عزیز بهتر است قبل از استفاده با پزشک متخصص مشورت کنید و در مراکز معتبر اقدام برای درمان با نیش زنبور عسل کنید تا در صورت حساسیت امکانات لازم مهیا باشد.
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  3. sureh گفت:

    واقعا میشه پارکینسون رو درمان کرد؟

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام سوره عزیز هنوز درمان قطعی برای پارکینسون ثبت نشده اما همانطور که در مقاله اشاره کردیم در خیلی از تحقیقات ثابت شده که نیش زنبور عسل تاثیر بسزایی در درمان پارکینسون دارد و بهتر است تحت نظر پزشک از این روش درمانی استفاده کنید.
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  4. leyla گفت:

    ببخشید لازمه تست حساسیت بدیم؟

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام لیلا عزیز بله انجام دادن تست حساسیت از عوارض جانبی احتمالی جلوگیری می کند.
      آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز داریم.

  5. reza گفت:

    از شما ممنون که این خبرهای علمی رو منتشر میکنید عالیه.

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام رضا عزیز بسیار سپاسگذاریم که این مطلب برای شما مفید بوده
      آرزوی بهترین ها را برای شما دوست عزیز داریم.

  6. puneh گفت:

    چقدر عالی ببخشید این از طرف سازمان دارو تایید شده؟

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام پونه عزیز هنوز شواهد دقیق وجود نداره و به صورت رسمی از سمت سازمان غذا و دارو تایید نشده
      اما شما می توانید تحت نظر پزشک از این درمان استفاده کنید.
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *