خرید عسل شبدر به دلیل طعم شیرین و ملایمی که دارد روز به روز افزایش می یابد. عسل شبدر بر خلاف سایر شیرین کننده های رایج مانند شکر سرشار از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است که ممکن است برای سلامتی شما مفید باشد. عسل شبدر سرشار از آنتی اکسیدان بوده و خواص ضدالتهابی دارد که برای تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب و درمان گلودرد و سرفه مفید هستند. در همین راستا، در این مقاله از هاچ لند به بررسی خواص عسل شبدر و نحوه مصرف آن می پردازیم.
فهرست مطالب
منشا و موارد کاربرد عسل شبدر
عسل شبدر بافت غلیظ و طعم شیرینی دارد. این نوع عسل به وسیله زنبورهایی که شهد گیاهان شبدر را جمع می کنند تهیه می شود. طعم ملایم و رنگ روشنی که دارد آن را به یک محصول عالی برای علاقه مندان به محصول تبدیل می کند.
گیاه شبدر در برابر انواع آب و هوا مقاوم بوده و در بسیاری کشورها کشت می شود. منبع اصلی تهیه شهد، زنبورهای عسل هستند؛ به همین دلیل، عسل ارگانیک و طبیعی شبدر به طور گسترده در بازار وجود دارد.
عسل شبدر نسبت به شکر طعم ملایم تر و متفاوت تری دارد و بسیاری از مردم از آن برای شیرین کردن چای، قهوه و دسرها استفاده می کنند. علاوه بر این، به دلیل علاقه روزافزون مردم به جایگزین کردن مواد غذایی سالم با شکر و خواص عسل شبدر و دیگر انواع عسل ها، تولیدکنندگان به بیشتر محصولات غذایی و نوشیدنی ها عسل اضافه می کنند.
یکی دیگر از کاربردها و خواص عسل شبدر این است که معمولا از آن در تولید داروهای سرماخوردگی، سرفه و درمان های خانگی استفاده می شود؛ زیرا خواص منحصر به فرد آن از جمله خواص ضد باکتریایی و اثر تسکین دهنده آن بر گلودرد برای بهبود سلامت بدن مفید است.
ارزش غذایی عسل شبدر
عسل شبدر سرشار از قند است اما مقداری مواد مغذی هم در آن وجود دارد. یک قاشق غذاخوری (21 گرم) عسل شبدر حاوی مواد زیر است:
- کالری: 60 کالری
- پروتئین: 0 گرم
- چربی: 0 گرم
- کربوهیدرات: 17 گرم
کربوهیدرات های این نوع عسل به شکل قندهای طبیعی است. با این حال، مقادیر کمی ویتامین ها و مواد معدنی مختلف از جمله منیزیم، پتاسیم، آهن و روی در آن وجود دارد. علاوه بر این، عسل شبدر سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی است که می تواند برای سلامتی شما مفید باشد.
4 خواص عسل شبدر
یکی از خواص عسل شبدر این است که فاقد چربی و کلسترول بوده و حاوی ویتامین ها و مواد معدنی است که می تواند خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد. عسل شبدر 25 درصد شیرین تر از شکر است که می توان آن را شیرین کننده کاملا طبیعی دانست. از دیگر خواص عسل شبدر می توان به فلاونوئیدهای موجود در آن اشاره کرد که ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطان ها و بیماری های قلبی را کاهش دهد. همچنین این محصول تنها ماده غذایی حاوی آنتی اکسیدان پینوسمبرین است که به بهبود عملکرد مغز کمک می کند. عسل شبدر خواص دیگری هم دارد. در ادامه این بخش به مهم ترین خواص عسل شبدر اشاره می کنیم.
1- خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی
شبدر و دیگر انواع عسل ها اثرات ضد ویروسی و ضد باکتریایی دارند. در یک مطالعه ظرفیت ضد باکتریایی 16 نوع عسل مختلف با هم مقایسه شد. نتایج مطالعه نشان داد که گونه شبدر بیشترین اثر ضد باکتریایی را در برابر سلول های مضر استافیلوکوک اورئوس دارد (معادل 2.2 میلی گرم آنتی بیوتیک کانامایسین).
علاوه بر این، عسل شبدر یک پانسمان ضد باکتری موثر برای زخم ها از جمله سوختگی و خراش است زیرا باکتری ها نمیتوانند در برابر عسل مقاومت کنند.
یک مطالعه 3 ماهه به منظور بررسی اثرات و خواص عسل شبدر روی زخم ها انجام شد. در این مطالعه از عسل شبدر به عنوان پانسمان برای 30 نوع زخم مختلف روی پای افراد مبتلا به دیابت استفاده شد 43 درصد زخم ها به طور کامل بهبود یافتند و 43 درصد دیگر به طور قابل توجهی از نظر اندازه و تعداد باکتری ها کاهش یافتند.
عسل شبدر خاصیت ضد ویروسی قوی نیز دارد. طبق نتایج یک مطالعه آزمایشگاهی درباره خواص عسل شبدر استفاده از محلول 5 درصد عسل شبدر بر روی سلول های پوستی آلوده به ویروس آبله مرغان به طور قابل توجهی میزان بقای ویروس را کاهش می دهد. به خاطر داشته باشید که عسل شبدر تازه و خام در مقایسه با عسل های پاستوریزه یا عسل هایی که برای مدت طولانی ذخیره شده اند ممکن است خواص ضد باکتریایی بیشتری داشته باشد.
2- خواص آنتی اکسیدانی
عسل شبدر مملو از آنتی اکسیدان هایی است که می توانند از آسیب سلولی ناشی از مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد جلوگیری کرده یا آن را کاهش دهند. این امر خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش می دهد.
یک مطالعه روی موش ها به منظور بررسی خواص عسل شبدر انجام شد. بر اساس نتایج این مطالعه، عصاره عسل شبدر آسیب کبدی ناشی از رادیکال های آزاد را (احتمالاً به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره) کاهش داد.
عسل شبدر به ویژه سرشار از آنتی اکسیدان های فلاوانول ضد التهابی و اسید فنولیک است. فلاوانول ها سلامت قلب و ریه ها را بهبود بخشیده و اسیدهای فنولیک سیستم عصبی مرکزی شما را تقویت می کنند.
3- التیام و ترمیم زخم
عسل شبدر به دلیل خاصیت ضد التهابی خود می تواند یک درمان فوق العاده برای آسیب ها و زخم هایی باشد که به کندی ترمیم و درمان می شوند. عسل شبدر ضد باکتری بوده و به بهبود سریع زخم کمک می کند. به گفته جنیفر ادی از کلینیک پزشکی خانواده Eau Claire دانشگاه ویسکانسین، یکی از خواص عسل شبدر این است که از رشد باکتری ها جلوگیری می کند. این ماده غذایی محتوای آب و PH اسیدی پایینی دارد. وجود پتاسیم، آهن، مس و ویتامین C روند بهبودی را سرعت بخشیده و باعث از بین رفتن باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک می شود.
4- مضرات کمتر نسبت به شکر
اگرچه بخش زیادی از محتوای عسل را شکر تشکیل می دهد اما عسل شبدر چندین خاصیت منحصر به فرد دارد که آن را به گزینه بهتری در مقایسه با شکر یا سایر شیرین کننده ها مانند شربت ذرت حاوی فروکتوز بالا (HFCS) تبدیل می کند.
برخی از مطالعات درباره خواص عسل شبدر نشان می دهند که عسل ممکن است برای سلامت قلب و کنترل وزن بهتر از شکر باشد. در یک مطالعه 6 هفته ای بر روی 60 نفر که روزانه 70 گرم عسل یا شکر مصرف می کردند افرادی که در گروه مصرف کننده عسل قرار داشتند کلسترول تام، کلسترول بد (LDL) و تری گلیسیرید پایین و همچنین سطوح کلسترول خوب (HDL) بالاتری داشتند.
علاوه بر این، نتایج مطالعه روی 80 کودک نشان داد که مصرف دوز خاصی از عسل باعث واکنش قند خون کمتری نسبت به همان دوز شکر می شود (از جمله در شرکت کنندگان مبتلا به دیابت نوع 1 با این حال، اگرچه عسل محصولی سالم تر از شکر است اما همچنان یک قند افزوده بوده و مصرف آن باید محدود باشد.
رژیم های غذایی سرشار از قندهای افزوده (صرف نظر از نوع آنها) با خطر افزایش چاقی و ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و برخی سرطان ها مرتبط هستند. برای حفظ سلامتی، قندهای افزوده باید کمتر از 5 درصد از کالری روزانه شما را در برگیرند.
مقایسه عسل شبدر با دیگر انواع عسل ها
محتوای مواد مغذی، طعم و رنگ عسل به نوع شهد آن و همچنین زمان پردازش و نگهداری بستگی دارد. در کنار عسل شبدر، انواع عسل های دیگر با رنگ روشن و با طعم ملایم شامل عسل یونجه، شکوفه پرتقال و عسل گل وحشی وجود دارند. این گونه ها محتوای آنتی اکسیدانی تقریبا یکسانی دارند.
با این حال، عسل گندم سیاه و مانوکا که از آنها برای مصارف دارویی استفاده می شود رنگ تیره تر و طعم بیشتری دارند که می تواند به دلیل محتوای مواد معدنی و آنتی اکسیدانی بالاتر آنها باشد. عسل مانوکا که از گیاهان بومی نیوزلند تهیه شده است به دلیل پتانسیل درمانی بالا بسیار با ارزش است.
اگرچه عسل مانوکا آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به عسل شبدر دارد اما یک مطالعه آزمایشگاهی درباره خواص عسل شبدر و مانوکا نشان داد که هر دوی محلول های 5 درصد مانوکا و عسل شبدر در جلوگیری از انتشار ویروس آبله مرغان مؤثر هستند. با این وجود، اگر از عسل برای درمان بیماری یا عارضه های دیکر استفاده می کنید بهتر است انواع تیره تری مانند عسل گندم سیاه یا مانوکا را انتخاب کنید.
عسل شبدر خام
برای اینکه از خواص عسل شبدر بهره ببرید بهتر است آن را به صورت پاستوریزه نشده و فیلتر نشده مصرف کنید. عسل پاستوریزه نشده و فراوری نشده یک محصول سالم برای بسیاری از افراد است زیرا ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان های بیشتری نسبت به انواع پاستوریزه آن دارد. در عسل شبدر خام، مقداری گرده وجود دارد. از خواص عسل شبدر و به خصوص گرده آن می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش التهاب و محافظت از کبد در برابر آسیب رادیکال های آزاد اشاره کرد.
عسل خام بدست آمده از گیاهان شبدر را می توان به صورت اینترنتی و از فروشگاه های آنلاین معتبر مانند هاچ لند خریداری کرد. علاوه بر این، عسل خام برداشت شده محلی در بسیاری از بازارهای کشاورزان وجود دارد.
توجه داشته باشید که اگر سیستم ایمنی بدن شما بسیار ضعیف شده است نباید عسل خام بخورید. علاوه بر این، محصولات حاوی عسل به دلیل خطر ابتلا به بیماری بوتولیسم نباید به کودکان زیر یک سال داده شود.
نحوه مصرف عسل شبدر
عسل شبدر خام یک ماده غذایی فوق العاده و مقوی است. برای اینکه از خواص عسل شبدر به بهترین شکل بهره ببرید می توانید آن را به همراه ماست، غلات و حتی سس های سالاد مصرف کنید. این محصول، یک شیرین کننده طبیعی عالی برای چای، قهوه، دسر، نان تست، پنکیک و هر چیزی است که نیاز به شیرین کردن دارد. در زیر به برخی از روش هایی که ممکن است بخواهید از آن در آشپزی استفاده کنید اشاره می کنیم.
- سعی کنید هنگام پخت و پز، عسل را با شکر جایگزین کنید. طبق یک قاعده کلی، به جای هر 1 فنجان شکر، یک دوم تا دو سوم فنجان عسل استفاده کنید. همچنین باید مایع موجود در دستور غذا را به یک چهارم فنجان کاهش دهید و به ازای هر فنجان عسل استفاده شده، یک دوم قاشق چایخوری جوش شیرین اضافه کنید. دمای فر را 25 درجه فارنهایت کاهش دهید؛ زیرا عسل زودتر از شکر ترد و قهوه ای می شود.
- چای خود را با عسل شیرین کنید و از طعم شیرین تر و کالری کمتر آن لذت ببرید.
- برای تهیه یک صبحانه شیرین، عسل شبدر را روی گرانولا بریزید.
- 2 قاشق غذاخوری عسل شبدر، پوست پرتقال و 2 حبه سیر را با هم مخلوط کنید و روی یک تکه گوشت بره بریزید و میل کنید.
- برای تهیه یک صبحانه یا دسر خوشمزه عسل شبدر را به ماست اضافه کنید.
- عسل را روی نان تست یا نان قندی بمالید.
- کمی عسل را روی پاپ کورن بریزید و از خوردن آن لذت ببرید.
سخن آخر
عسل شبدر یک نوع عسل مرغوب است که رنگ روشن و طعم ملایمی دارد. این محصول بیشتر از قندهای طبیعی تشکیل شده است. عسل شبدر حاوی ویتامین ها و مواد معدنی مختلفی بوده و در آن آنتی اکسیدان هایی وجود دارد که سلامت بدن را افزایش می دهند. برخی از مطالعات درباره خواص عسل شبدر نشان می دهند که این نوع عسل، خاصیت ضد ویروسی و ضد باکتریایی دارد. همچنین، عسل شبدر سرشار از آنتی اکسیدان های ضد التهابی است. با این حال، اگرچه عسل شبدر محصولی سالم تر از شکر است اما همچنان یک قند افزوده بوده و باید در حد اعتدال مصرف شود.
همانطور که اشاره کردیم عسل شبدر محتوای آنتی اکسیدانی مشابه برخی عسل ها داشته اما آنتی اکسیدان کمتری نسبت به عسل های تیره تر مانند مانوکا و گندم سیاه دارد. درست همانند عسل مانوکا یکی از خواص عسل شبدر این است که از انتشار ویروس آبله مرغان جلوگیری می کند. شما می توانید این نوع عسل را همراه با بسیاری از مواد غذایی دیگر مصرف کرده و آن را در وعده هایی غذایی خود بگنجانید یا به جای شکر در پخت و پز استفاده کنید.