تفاوت موم و بره موم | مقایسه منبع، خواص و کاربرد
موم و بره موم هر دو از محصولات و فرآورده های زنبور عسل هستند و شباهت اسمی بین این دو محصول باعث شده بعضی از افراد آن ها را با هم اشتباه بگیرند. اما این دو ماده لحاظ منبع و نحوه تولید، کاربرد، خواص درمانی، ظاهر و بافت و نقطه ذوب با هم متفاوت هستند؛ موم عسل بیشتر برای ساختن کندو و ذخیره عسل ساخته می شود و بره موم که ماده صمغی شکل است برای پوشاندن شکاف های کندو و جلوگیری از ورود میکروب، قارچ ها و ویروس ها، اما برای بررسی تفاوت موم و بره موم بهتر است کمی بیشتر با این دو ماده آشنا شویم.
موم عسل چیست؟
موم عسل ماده ای مومی شکل است که توسط غده موم ساز زنبورهای کارگر جوان که در زیر شکم آن ها قرار دارد ساخته می شود؛ این ماده برای ساخت و نگهداری کندو و همچنین ذخیره سازی عسل نیز استفاده می شود. رنگ موم معمولا بازه رنگی زرد تا سیاه است که بسته به سن زنبورهای کارگر، شهد مورد استفاده و محل نگهداری می تواند متفاوت باشد.
بره موم چیست؟
بره موم یا همان پروپولیس یکی از مهم ترین و بهترین فرآورده های زنبور عسل است که زنبورها بعد از جمع آوری صمغ درختان و ترشحات گیاهی، آن را با بزاق خود ترکیب کرده و ماده ای رزینی، چسبناک و با رنگ تیره تولید می کنند. وجود این ماده نقش بسیار کلیدی و مهم در امنیت کندو دارد، زنبورها از بره موم برای بستن منافذ کندو، استریل کردن محیط، دفاع در برابر رطوبت، مهاجمان و عوامل بیماری زا استفاده می کنند.
تفاوت موم و بره موم چیست؟
همانطور که در تعریف این دو ماده اشاره کردیم اولین و اصلی ترین تفاوت موم و بره موم عسل در منشا (منبع) و نحوه تولید آن ها است و در این بخش قصد داریم به باقی تفاوت های موم و بره موم بپردازیم:
ترکیبات موم و بره موم
دومین تفاوت موم و بره موم، ترکیبات تشکیل دهنده این دو ماده است؛ موم عسل حاوی اسیدهای چرب، الکل، هیدروکربن و استرها است که با این ماده نیمه مومی رنگی سفید و زرد می دهد؛ موم عسل به دلیل داشتن این ترکیبات ویژگی های منحصر به فردی مانند انعطاف پذیری، مقاومت در برابر رطوبت و جذب سریع در پوست می دهد. این ماده شگفت انگیز در دمایی بین 62 تا 65 درجه سانتیگراد ذوب می شود.
اما ترکیبات بره موم شامل فلانوئیدها، رزین های گیاهی، ترکیبات فنولی و روغن های ضروری است، این ترکیبات خاص باعث شده تا بره موم ماده ای نیمه جامد، چسبناک و تیره رنگ شود. بره موم با داشتن این مواد خواصی دارویی و درمانی زیادی مانند خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی قوی دارد.
با توجه به ترکیبات دو ماده، معمولا از بره موم برای مصارف پزشکی و دارویی مورد استفاده قرار می گیرد و از موم عسل بیشتر در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
تفاوت کاربرد در کندو
هر کدام از فرآورده های زنبور عسل برای کاربرد خاصی تولید و استفاده می شوند؛ بره موم و موم هر کدام نقشی مهم و اساسی در حفظ و نگهداری کندو دارند و یکی از تفاوت های موم و بره موم همین کاربرد این دو ماده است که در این بخش قصد داریم به این موضوع بپردازیم.
کاربرد موم عسل در کندو
موم عسل به دلیل اینکه ماده اولیه سازنده ساختار شش ضلعی کندو و شان آن است نقش بسیار مهم و حیاتی دارد چرا که این ساختار محل تخم گذاری ملکه، پرورش لاروها و انباری برای ذخیره عسل و گرده گل است. به دلیل خاصیت انعطاف پذیری موم، کندوها سبک و مستحکم اند. در واقع بدون موم کندو وجود نخواهد داشت!
کاربرد بره موم در کندو
همانطور که اشاره کردیم بره موم نقش محافظ کندو را دارد و از آن به عنوان محافظ و پزشک کلونی یاد می شود؛ این ماده صمغی و رزینی برای پوشاندن درزها و شکاف ها، مقاومت در برابر رطوبت و دفاع از ورودی مهاجمان و عوامل بیماری زا مورد استفاده قرار می گیرد، علاوه بر این بره موم می تواند نقش استریل کننده کندو را نیز داشته باشد.
پس نتیجه گیری می کنیم که موم و بره موم از نظر کاربرد در کندو تفاوت دارند.
تفاوت خواص دارویی موم و بره موم
با وجود اینکه هر دو ماده از کندوی زنبور عسل به دست می آیند اما از نظر خواص درمانی و فواید با هم متفاوت هستند، به طور مثال موم عسل به دلیل اینکه در دمای بدن ذوب نمی شود با ایجاد یک لایه بر روی پوست نقش محافظتی دارد و از تبخیر آب پوست جلوگیری کرده و علاوه بر این موجب تسکین دردهای پوستی نیز می شود.
اما به دلیل تاثیرات جزئی بیشتر در صنعت آرایشی و بهداشتی از موم استفاده می شود و برای مصارف درمانی جدی مورد استفاده قرار نمی گیرد.
در مقابل بره موم یک ابر غذای طبیعی است که در مطلب خواص بره موم اشاره کردیم که با داشتن فلانوئیدها، کافئیک اسید، اسیدهای گیاهی دارای خواص ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد التهاب و ضد قارچ است و از طرف دیگر حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و قابلیت مقابله با سلول های سرطانی را دارد و برای ترمیم زخم و سوختگی ها هم مفید است.
میزان تولید
در کنار دیگر تفاوت های بره موم و موم می توان به میزان تولید این دو ماده اشاره کرد. موم عسل به دلیل اینکه دسترسی و برداشت آسانی دارد و از طرف دیگر تجدید پذیر است میزان تولید و برداشت آن سالانه بسیار بالا است و به همین دلیل قیمت آن پایین تر است و در صنایعی مانند شمع سازی، مجسمه سازی و قالب گیری، تولید چسب، عایق کاری تجهیزات چوبی و صنعت آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
اما بره موم به دلیل فرآیند پیچیده برداشت و فرآوری آن جزو فرآورده های کمیاب کندو محسوب می شود و به همین دلیل قیمت بره موم چندین برابر موم عسل است؛ همانطور که اشاره شد بره موم به شدت در صنایع دارویی، طب سنتی، محصولات مراقبت از دهان و دندان مورد استفاده قرار می گیرد.
خرید بره موم اصل و با کیفیت
در این مقاله سعی کردیم تا به صورت علمی و کاربردی به بررسی و مقایسه تفاوت موم و بره موم بپردازیم و از خواص این دو ماده شگفت انگیز و کاربردهای آن ها نیز آگاه شدیم اما خرید بره موم اصل و با کیفیت یکی از دغدغه های افرادی است که به دنبال خواص دارویی و درمانی این ماده هستند شما می توانید در فروشگاه هاچ لند یکی از با کیفیت ترین بره موم های موجود در بازار را خریداری کنید چرا که هاچ لند سال هاست در حال تولید و توزیع فرآورده عسلی است.