مقالات

7 خواص شلغم و عسل + 5 طرز تهیه معجون شلغم و عسل

خواص شلغم و عسل

از گذشته تا به امروز هم در طب سنتی ایرانی و دیگر کشورها در فصل پاییز و زمستان مصرف شلغم و عسل برای سرماخوردگی و آنفولانزا توصیه شده است و مطمئنا شما هم درباره این معجون شگفت انگیز شنیده اید.

معمولا هم عسل و هم شلغم دو ماده خوراکی هستند که فواید و خواص دارویی و درمانی بسیار زیادی دارند و در فصول سرد سال به دلیل خاصیت آنتی باکتریال، آنتی بیوتیکی و ضد التهابی نقش یک واکسن را برای شما دارد.

عسل به صورت کلی نقش ارسال کنندگی یا رسانندگی بالایی دارد که در ترکیب با هر ماده دیگر موجب جذب بهتر خواص آن ماده می شود که ترکیب شلغم و عسل نیز از این قاعده مستثنی نیست و عسل کمک می کند تا فواید دارویی و درمانی شلغم بهتر و سریع تر جذب شود. این ترکیب علاوه بر سرماخوردگی و آنفولانزا برای خلط و بیماری های ریوی نیز مفید است.

خواص شلغم و عسل

قبلا در مطالب هاچ لند درباره خواص عسل به صورت مفصل صحبت کرده ایم اما شلغم یک گیاه نسبتا ارزان است که خواص ضد عفونی کنندگی و تقویت سیستم ایمنی بدن آن به شدت برای بیماری های ویروسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، سرفه و بیماری های ریوی مفید و موثر است. قبل از اینکه به بررسی فواید درمانی این معجون معجزه آسا بپردازیم بهتر است تا با ارزش غذایی و ترکیبات شلغم بیشتر آشنا شویم.

ارزش غذایی و ترکیبات موجود در شلغم

طبق اطلاعات وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا یا همان USDA هر 100 گرم شلغم (تقریبا 1 فنجان شلغم) 36.4 کالری دارد که برای رژیم های لاغری نیز مفید است و حاوی مواد زیر است:

یک فنجان شلغم ارزش غذایی
پروتئین 1.17 گرم
چربی 0.13 گرم
چربی اشباع 0
کربوهیدرات (حاوی شکر) 83.6 گرم کربوهیدرات و 4.66 گرم شکر
فیبر 2.34 گرم
کلسیم 39 میلی گرم
آهن 0.39 میلی گرم
منیزیم 14.3 میلی گرم
فسفر 35.1 میلی گرم
ویتامین K 0.13 میکروگرم
سدیم 87.1 میلی گرم
روی 0.351 میلی گرم
ویتامین C 27.3 میلی گرم
فولات 19.5 میکروگرم
نیاسین 0.4 میلی گرم
ویتامین B6 0.09 میلی گرم
ویتامین E 0.03 میلی گرم

ارزش غذایی شلغم

از شلغم به عنوان یک داروی گیاهی ضد سرطان نام برده می شود اما فواید درمانی این ماده شگفت انگیز به همین جا ختم نمی شود:

  • درمان بیماری های التهابی همانند آرتروز مفاصل
  • لاغری و کاهش وزن
  • بهبود و محافظت از کبد
  • مقابله با ویروس ها
  • کنترل قند خون برای بیماران دیابتی
  • ایمن کردن بدن در برابر باکتری ها

خواص شلغم و عسل برای سلامتی انسان

همانطور که اشاره کردیم عسل با خاصیت ارسال کنندگی علاوه بر فواید درمانی بیشماری که دارد موجب بهتر جذب شدن خواص دارویی شلغم نیز می شود که در ادامه به بررسی تمام خواص شلغم و عسل خواهیم پرداخت.

1- بهبود و درمان سرماخوردگی و آنفولانزا

برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا هنوز داروی قطعی کشف و ثبت نشده اما در طب های سنتی اکثر کشورها اعتقاد دارند به دلیل خواص دارویی و درمانی شلغم و عسل، ترکیب این دو ماده معجونی می سازد که موجب کاهش علائم و عوارض این بیماری ها شده و روند بهبود شما را تسریع می کند.

شلغم و عسل برای سرماخوردگی

شاید بپرسید چرا؟

همانطور که می دانید عسل به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریای فراوانی دارد و از طرف دیگر شلغم به عنوان یکی از قوی ترین آنتی بیوتیک های طبیعت شناخته می شود از همین رو ترکیب این دو می تواند به شدت در دوران سرماخوردگی و آنفولانزا موثر باشد.

مقاله مرتبط:

درمان سرفه با عسل

2- کنترل و تنظیم قند خون

سایت Healthline مطالعاتی را منتشر کرده که در آن 9 ماه به موش هایی که قند خون بالایی دارند شلغم داده شده و نتایج نشان می دهد که قند خون موش ها کاهش پیدا کرده و سطح انسولین آن ها نیز افزایش یافته است.

علاوه بر نتایج فوق این مطالعات نشان داد که شلغم علاوه بر تنظیم و کاهش قند خون می تواند در بهبود سایر بیماری های مرتبط با دیابت مانند کلسترول و تریگلیسیرید بالای خون موثر است.

همانطور که بارها اشاره کردیم عسل های طبیعی با ساکارز پایین که مخصوص افراد دیابتی هستند نیز خاصیت کنترل و تنظیم قند خون را دارند و ترکیب شلغم و عسل می تواند تاثیرات این دو ماده بر قند خون را به شدت افزایش دهد.

3- کاهش و تنظیم فشار خون

در سال 2013 در مجله بریتانیایی فارماکولوژی بالینی یک مطالعه منتشر شد که نشان می داد که شلغم و سایر سبزیجات فواید بسیار زیادی برای رگ های خونی دارند و علاوه بر این شلغم دارای مقادیری پتاسیم و سدیم است که باعث گشاد شدن شریان خونی و تنظیم فشار خون می شود. البته این ماده شگفت انگیز موجب نچسبیدن پلاکت ها در خون نیز می شود.

همانطور که اشاره کردیم عسل به تنهایی توان کنترل و تنظیم فشار خون را دارد و ترکیب آن با شلغم به شدت به این امر کمک می کند و مصرف شلغم و عسل برای این افراد مبتلا به این بیماری توصیه می شود.

4- کاهش احتمال ابتلا به سرطان

تحقیقات نشان داده که مصرف سبزیجات چلیپایی (سبزیجات صلیبی)(سبزیجاتی که ظاهری شبیه به صلیب دارند) مانند شلغم، گل کلم و کلم می توانند احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهند. چرا که طبق تحقیقاتی که در سال 2016 منتشر شد این دسته از سبزیجات حاوی دی ایندولیل متان هستند که خاصیت مقابله و حفاظت از شما در برابر بعضی از سرطان ها را دارد.

مطالعه ای در سال 2015 منتشر شد که نشان داد که ممکن است سولفورافان (سبزیجات چلیپایی حاوی ترکیبی به نام سولورافان هستند که نقش مهمی در درمان سرطان دارد) در عملکرد آنزیم که موجب رشد سرطان می شود تداخل ایجاد کند.

عسل به تنهایی فواید و خواصی دارد که طبق تحقیقات نقش موثری در بهبود و درمان سرطان دارد و ترکیب شلغم و عسل می تواند نقش پر رنگی در کاهش احتمال ابتلا به سرطان داشته باشند.

5- کاهش وزن و لاغری

همانطور که اشاره کردیم شلغم جزو سبزیجات چلیپایی یا صلیبی است که حاوی مقادیر زیادی فیبر است و موادی که حاوی فیبر بالا و کالری کمی باشند به شدت برای لاغری و کاهش وزن مناسب هستند چرا که مدت زمان بیشتری به شما احساس سیری می دهند.

از طرف دیگر عسل به دلیل داشتن قندهای ساده و جذب آن در بازه طولانی کمتر باعث گرسنگی و ریزه خواری می شود از همین رو یکی از خواص شلغم و عسل کاهش وزن و لاغری است.

مقاله پیشنهادی:

عسل برای لاغری

فواید و خواص شلغم و عسل

6- خواص ضد التهابی

شلغم و عسل یکی از ترکیباتی است که برای بیماری های التهابی مثل آرتروز مفید است چرا که شلغم حاوی گلوکوزینولات که در بدن انسان به ایندول ها و ایزوتیوسیانات ها تجزیه می شود که دارای خواص ضد التهابی است.

از طرف دیگر عسل طبیعی تولید گلوتاتیون را افزایش می دهد که همین موضوع باعث خاصیت ضد التهابی عسل می شود و ترکیب عسل و شلغم به شدت برای بیماری های التهابی مفید است.

7- مقابله با باکتری های مضر

همانطور که اشاره کردیم شلغم حاوی گلوکوزینولات است که در بدن به ایزوتیوسیانات تجزیه می شود که باعث جلوگیری از رشد باکتری و میکروب در بدن انسان می شود. مطالعه های متعدد نشان داده که ایزوتیوسیانات‌ ها در برابر باکتری های بیماری زا مانند E. coli و S. aureus مقاومت می کنند.

از طرف دیگر عسل هم یک آنتی بیوتیک و آنتی باکتریال طبیعی است که در برابر باکتری های مضر مقابله می کند و اگر به دنبال این هستید که در برابر باکتری ها ایمن باشید باید از خواص شلغم و عسل استفاده کنید.

5 طرز تهیه معجون شلغم و عسل

در ابتدا به خواص شلغم و عسل برای سرماخوردگی و دیگر بیماری ها صحبت کردیم اما نکته اینجاست که چگونه این دو ماده شگفت انگیز را با هم ترکیب کنیم تا بتوانیم از خواص این معجون بهره ببریم.

روش اول: شلغم شکم پر با عسل

این روش یکی از قدیمی ترین و رایج ترین راه های تهیه شلغم و عسل است که در ادامه به صورت قدم به قدم این روش را توضیح دهیم:

  1. چندین شلغم سایز متوسط (شلغم های سایز بزرگ بافت سفت تر و طعم تلخ تری دارند) را بردارید و داخل آن را به شکلی خالی کنید که گوشت شلغم از بین نرود.
  2. یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی و خام (ترجیحا عسل آویشن) را داخل شلغم بریزید.
  3. سر شلغم ها را دوباره برای مدت 8 ساعت بگذارید تا عسل، آب شلغم را بکشد.
  4. بعد از 8 ساعت می توانید این معجون را داخل لیوان بریزید و نوش جان کنید.

روش دوم: شلغم خرد شده با عسل

در این روش می توانید چند شلغم را بپزید و پس از اینکه به صورت کامل پخته شوند (اگر چنگال به راحتی در شلغم فرو برود به صورت کامل پخته شده است) شلعم ها را برش دهید و عسل را بر روی آن بریزید.

بعضی از افراد آبلیمو را به شلغم و عسل اضافه می کنند که این معجون برای سرماخوردگی، سرفه و گلودرد مفید و موثر است.

روش سوم: شلغم شکم پر و عسل پخته

در این روش هم باید داخل شلغم را به اندازه خالی کنید و یک قاشق یا دو قاشق عسل را داخل آن بریزید و در شلغم را بگذارید؛ شلغم ها را داخل یک ظرف مناسب بگذارید. ظرف را بر روی بخاری یا گاز بگذارید تا بپزد، البته دقت کنید که دما نباید زیاد باشد که به صورت مفصل درباره حرارت دادن عسل در یک مطلب دیگر توضیح داده ایم که در صورت علاقه می توانید آن را مطالعه کنید.

روش چهارم: ترکیب شلغم و عسل با روغن و سرکه بالزامیک

در این روش شلغم ها را به قطعات کوچک برش دهید و در ظرفی دیگر عسل را با سرکه بالزامیک و روغن (ترجیحا می توانید از روغن های ارگانیک مثل روغن کنجد، زیتون یا دیگر روغن ها) و فلفل قرمز و نمک ترکیب کنید.

معجون آماده شده را شلغم ها اضافه کنید و داخل فویل قرار دهید، معمولا در این روش شلغم ها که با فویل پیچیده شده در فر و دمای 230 درجه سانتیگراد میپزند اما از جایی که ممکن است حرارت دادن زیاد عسل، آنزیم های و مواد مغذی را از بین می برد بهتر است این ترکیب شلغم و عسل را بر روی بخاری قرار دهید تا با دمای کم پخته شود.

روش پنجم: ترکیب شلغم و عسل برای درمان سرفه

در این روش شما می توانید هم از فواید شلغم استفاده کنید و هم عصاره آن، مقداری شلغم را شسته و بخارپز کنید و سپس بعد از پخته شدن هم از ترکیب شلغم و عسل و هم عصاره آب شلغم و عسل برای درمان سرفه استفاده کنید.

منابع مطالعاتی:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

healthline.com

آیا شلغم و عسل برای کودکان مفید است؟

همانطور که اشاره کردیم ترکیب شلغم و عسل خواص بسیار زیادی دارد که مطمئنا برای کودکان در حین سرماخوردگی نیز مفید است؛ البته این معجون موجب تقویت سیستم ایمنی کودکان هم می شود و بدن آن ها را فصول سرد مقاوم می کند فقط فراموش نکنید که کودکان زیر 2 سال نباید عسل مصرف کنند.

آیا شلغم و عسل برای تب خوب است؟

از گذشته تا به امروز در طب سنتی از شلغم و عسل برای درمان سرماخوردگی استفاده می شود اما این معجون در کنار درمان های معمول برای کنترل و کاهش تب مفید است.

آیا شلغم و عسل برای درمان سرفه مناسب است؟

ما در درمان سرفه با عسل هم اشاره کردیم که خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی عسل به تسکین و بهبود گلودرد و سرفه کمک می کند که ترکیب شلغم و عسل به شدت برای سرفه و گلودرد مناسب است؛ علاوه بر این خاصیت ضد التهابی این معجون موجب کاهش التهابات ناشی از سرفه می شود.

امتیاز به این مقاله post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *