مقالات

خواص عسل طبیعی، تمام فواید دارویی عسل برای بدن

خواص عسل طبیعی

از دوران باستان مردم از خواص عسل طبیعی بهره برده اند. عسل ماده ای شیرین، چسبناک و مایع است. عسل به وسیله زنبورها و برخی حشرات از شهد (آب شیرین) گل ها تولید می شود. عسل در ساختارهای مومی به نام لانه زنبور ذخیره می شود. رنگ، طعم و بوی آن بسته به نوع عسل و گل هایی که زنبورها از آن شهد را جمع آوری کرده اند متفاوت است. در نتیجه، هر نوع عسل ممکن است طعم، رنگ و بوی خاصی داشته باشد.

در گذشته از عسل در مصر باستان، یونان و روم به عنوان دارویی برای درمان انواع بیماری ها استفاده می شده است. در متون مقدس به خواص عسل بسیار اشاره شده. استفاده از عسل نه تنها در طب غربی بلکه در طب سنتی چینی و آیورودا نیز قدمت دیرینه ای دارد.

ارزش غذایی 100 گرم عسل طبیعی

منگنز 0.15 میلی گرم
سلنیوم 0.01 میلی گرم
فسفر 5 میلی گرم
منیزیم

2 میلی گرم

پتاسیم 50 میلی گرم
روی (زینک) 0.15 میلی گرم
ویتامین c 0.5 میلی گرم
نیاسین 0.3 میلی گرم
آهن 0.    25 میلی گرم
کلسیم 4.8 میلی گرم
پانتوتنیک اسید 0.25 میلی گرم
ریپوفلاوین 0.3 میلی گرم
تیامین 0.01 میلی گرم
سدیم 2.85 گرم
پروتئین 0.7 گرم
مالتوز 7.2 گرم
گلوکز 31 گرم
فروکتوز 38.5 گرم
آب 17.1 گرم
کربوهیدرات کلی 82.4 گرم
کالری کل 304

خواص عسل برای سلامتی

تحقیفات بسیار زیادی درباره خواص عسل طبیعی به صورت علمی انجام شده که نشان داده این ماده خواص بسیار زیادی دارد که در این بخش قصد داریم به فواید مهم عسل بپردازیم.

خواص عسل برای سلامتی

1- خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی

خواص درمانی عسل را می توان به این واقعیت نسبت داد که اثرات ضد باکتریایی و ضد التهابی آن، محیط زخم را مرطوب نگه داشته و باعث بهبودی می شود. عسل ویسکوزیته بالایی دارد که با ایجاد یک محافظ از بروز عفونت جلوگیری می کند.

2- تقویت سیستم ایمنی

خواص آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی عسل به طور طبیعی به درمان گلودرد کمک می کند. آنتی اکسیدان ها و خواص ضد باکتری آن نیز به مبارزه با عفونت های ناشی از ویروس ها، باکتری ها و قارچ ها کمک می کند. به گفته پزشکان و دانشمندان، عسل گندم سیاه بیشترین میزان آنتی اکسیدان را داشته و مصرف روزانه آن می تواند در دراز مدت برای تقویت سیستم ایمنی مفید باشد. همیشه توصیه می شود عسل را هر روز صبح قبل از صبحانه یا حتی تمرین مصرف کنید تا انرژی بیشتری برای کل روز داشته باشید.

3- بهبود زخم ها و عفونت ها

سال هاست که از عسل برای درمان سوختگی ها و زخم ها استفاده می شود. برخی خواص عسل مانند آنتی باکتریال و ضد التهابی بودن آن ممکن است سوختگی را کاهش داده و به بهبود زخم و عفونت ها کمک کند.

4- کاهش التهاب و تسکین گلودرد

برخی از مطالعات درباره خواص عسل طبیعی نشان می دهد که این ماده مقوی با جلوگیری از التهاب مجاری تنفسی، بیماری ها و مشکلاتی چون گلودرد و آسم را با موفقیت درمان می کند که در مطلب درمان سرفه با عسل به صورت علمی آن را بررسی کردیم. علاوه بر این، عسل برای درمان برونشیت مزمن نیز مفید است.

5- بهبود مشکلات گوارشی

مردم گاهی اوقات از عسل برای درمان مشکلات گوارشی مانند اسهال استفاده می کنند، اگر چه تحقیقات در مورد اثربخشی آن محدود است. تحقیقات درباره خواص عسل نشان می دهد که عسل پونه کوهی، پتانسیل درمان باکتری هلیکوباکتر پیلوری (pylori) که یکی از علل شایع زخم معده است را داشته باشد. علاوه بر این، پری بیوتیک های مفید موجود در عسل باعث رشد باکتری های مفید شده و سلامت روده و هضم بهتر را به دنبال دارد.

6- افزایش انرژی

آنزیم های موجود در عسل باعث بهبود متابولیسم بدن، تسریع هضم و جذب مواد مغذی مانند کربوهیدرات ها می شود. عسل حاوی قند ساده ای است که به راحتی هضم می شود. برخلاف شکر تصفیه شده، بدون نیاز به هضم مستقیما وارد جریان خون می شود. در نتیجه، عسل را به منبع انرژی سریعتر و کارآمدتری تبدیل می کند. عسل به عنوان یک منبع عالی انرژی است.

فواید عسل برای مردان

از فواید مهم عسل برای مردان می توان به تقویت قوای جنسی، افزایش اسپرم ها و بهبود کیفیت آن ها، درمان مشکل زود انزالی و نعوظ، بهبود عملکرد ورزشی و بازسازی عضلات، افزایش انرژی در طول تمرینات ورزشی، بهبود سلامت قلب و عروق اشاره کرد.

متخصصان پزشکی سال ها است که مصرف عسل را به عنوان یک ماده بسیار مفید برای افزایش قوای جنسی و تقویت اسپرم توصیه می کنند. شما می توانید برای تقویت میل جنسی عسل را با دارچین ترکیب کنید.

همچنین، یکی از خواص عسل، درمان اختلال نعوظ و رفع زود انزالی است. علاوه بر این، به دلیل ویتامین های A ، B، C و E در عسل از آن می توان برای تجدید قوا بعد از عمل جنسی بهره برد.

طبق تحقیقات درباره فواید عسل طبیعی، عسل سیاه دانه باعث افزایش تعداد اسپرم می شود. از دیگر خواص عسل این است که کیفیت اسپرم ها را بهبود می بخشد. در نتیجه با ترکیب عسل با سیاه دانه یا دارچین می توانید از خواص عسل برای بهبود کیفیت و تعداد اسپرم ها بهره ببرید.

هر قاشق چای خوری عسل، 17 گرم کربوهیدرات دارد. این موضوع نشان می دهد که از عسل می توان برای افزایش انرژی در طول تمرینات ورزشی استفاده کرد. مطالعات انجام شده به منظور بررسی خواص عسل برای ورزشکاران نشان می دهد که مصرف مقداری کم عسل در حین فعالیت بدنی باعث بهبود عملکرد ورزشی و بازسازی عضلات می شود. عسل منبع عالی گلوکز برای ورزشکاران است.

در طول ورزش، مصرف قندی که دیر سوخت و ساز می شود برای حفظ انرژی توصیه می شود. از آنجایی که عسل، قند را به تدریج وارد جریان خون می کند یک انتخاب عالی محسوب می شود. علاوه بر این، یکی دیگر از خواص عسل برای مردان بهبود سلامت قلب و عروق و تقویت استقامت فیزیکی مردان است.

خواص عسل برای زنان

تا به امروز تحقیقات زیادی درباره خواص عسل برای زنان انجام شده که نشان داده مهمترین فواید عبارتند از کاهش خونریزی ماهانه و درد اولیه قاعدگی و نوسانات هورمونی، کاهش علائم پی ام اس PMS، کاهش علائم قاعدگی، افزایش سطح تستوسترون، درمان عفونت های واژن و رحم،تقویت سلامت پوست و مو

مصرف عسل خالص به میزان قابل توجهی حجم خونریزی ماهانه و درد را در زنان مبتلا به درد اولیه قاعدگی کاهش می دهد. با کاهش تغییرات و نوسانات هورمونی به تنظیم چرخه قاعدگی در زنان کمک می کند.

یکی دیگر از خواص عسل برای زنان، کاهش علائم PMS است. با مصرف عسل برخی علائم دوران قاعدگی مانند نوسانات خلقی، خستگی، افسردگی، تحریک پذیری و موارد بسیار دیگر کاهش می یابد.

عدم تعادل سطح هورمونی (به ویژه سطح تستوسترون) اغلب روی زنان اثر می گذارد و بر سلامت باروری آنها تأثیر می گذارد. مصرف منظم عسل باعث تعادل سطح تستوسترون، افزایش سلامت باروری، کاهش نوسانات خلقی و افزایش تعادل هورمونی می شود.

از دیگر خواص عسل طبیعی برای زنان می توان به رفع عفونت های واژن و رحم اشاره کرد. یکی دیگر از فواید عسل طبیعی برای زنان، درخشندگی و لطافت پوست و مو است. شما می توانید از انواع ماسک های موی حاوی عسل به عنوان راهی برای تقویت و رشد موها، حفظ سلامت پوست سر، کاهش شوره، مرطوب کردن موها، درخشندگی موها استفاده کنید.

عسل باعث تغذیه پوست و آبرسانی آن می شود. علاوه بر این، با ترکیب عسل با مواد دیگر مانند دارچین، لیمو و مواد مفید دیگر می توان ماسک صورت تهیه کرده و از خواص آن برای درخشندگی پوست، از بین بردن لکه ها و جوش ها، درمان آکنه و از بین بردن خشکی پوست بهره برد.

فواید عسل برای کودکان و سالمندان

از خواص عسل برای کودکان و سالمندان می توان به بهبود رشد و تقویت حافظه و بهبود قدرت ذهنی هر دو قشر و جلوگیری از بیماری های شناختی در سالمندان اشاره کرد. همچنین، مصرف عسل باعث تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان و سالمندان می شود.

مصرف روزانه عسل طبیعی نه تنها کیفیت خواب سالمندان را بهبود می بخشد بلکه مشکل بی خوابی آنها را برطرف می کند. عسل حاوی آهن بوده و مانع از کم خونی کودکان و سالمندان می شود. علاوه بر این، عسل باعث تقویت عضلات و ماهیچه های بدن شده و رشد موهای کودکان را افزایش می دهد.

عسل طبیعی و خام اضطراب کودکان را کاهش داده و عملکرد آنها در مراحل بعدی زندگی را بهبود می بخشد. دادن عسل به بچه ها تعداد دفعات گریه نوزادان را کاهش می دهد. کودکان نیز عسل را بهتر از مواد غذایی دیگر تحمل می کنند.

نتایج یک مطالعه بر روی کودکانی که عسل مصرف می کردند نشان داد که آنها به طور پیوسته وزن اضافه می‌ کنند، دفع راحت تری داشته و  مشکل گوارشی ندارند. همچنین کلسیم بیشتری دریافت نموده و رنگ پوست بهتری خواهند داشت.

یک راه ایمن و طبیعی برای تسکین سرفه کودکان بالای یک سال، مصرف منظم عسل است. عسل مدت زمان سرفه را کوتاه می کند. برخی از مطالعات درباره خواص عسل نیز نشان می ‌دهند که عسل حتی بهتر از برخی داروهای سرفه عمل می کند.

با این حال، از دادن عسل به کودک یک ساله باید پرهیز کرد. چون برخی عسل ها حاوی باکتری کلستریدیوم هستند که موجب بروز بیماری به نام بوتولیسم نوزاد شده و باعث یبوست، گریه و ضعف عضلانی شده و علائمی مانند مکیدن ضعیف و کاهش تون عضلانی (فلوپی) ایجاد می کند.

خواص درمانی عسل طبیعی

عسل یکی از بهترین محصولات غذایی است که نه تنها ارزش غذایی بالایی دارد بلکه خواص درمانی زیاد آن باعث افزایش تقاضا برای خرید آن شده است. از مهم ترین خواص درمانی عسل طبیعی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

خواص عسل برای معده و دستگاه گوارش

عسل سرشار از پری بیوتیک است. پری بیوتیک ها باعث بهبود سلامت باکتری های مفید موجود در دستگاه گوارش می شوند. مصرف مواد غذایی مانند عسل جمعیت این باکتری ها را افزایش داده و در نتیجه سلامت روده را حفظ می کند. خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی برای سلامت کلی روده و هضم مفید هستند. از دیگر خواص عسل برای معده می توان به بهبود هضم غذا و تقویت فلور روده، درمان زخم معده، رفلاکس و یبوست​ اشاره کرد، که در مطلب درمان رفلاکس معده با عسل طبیعی به آن اشاره کردیم.

همچنین، عسل حاوی الیگوساکاریدهایی است که توسط دستگاه گوارش قابل جذب نیستند. در عوض، این الیگوساکاریدها به روده بزرگ منتقل شده و در آنجا تخمیر می شوند. پس از این فرایند،اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تولید شده و سویه های بیفیدوباکتری تکثیر می شوند که باعث هضم فیبر غذایی، پیشگیری از عفونت های روده و تولید ویتامین های ضروری دستگاه گوارشی می شوند. عسل علاوه بر ایجاد باکتری های خوب در دستگاه گوارشی، درمان موثری برای باکتری هلیکوباکتر پیلوری، یکی از علل شایع زخم معده نیز محسوب می شود.

این فقط عسل نیست که می تواند سلامت روده را بهبود بخشد، لانه زنبور نیز منبع خوبی از فواید سلامتی بوده و حاوی ویتامین A و مقادیر کمی فیبر است که هضم را بهبود می بخشد. ویتامین A برای کنترل واکنش سیستم ایمنی بدن هنگام شناسایی باکتری های مضر در دستگاه گوارش بسیار مهم است.

هم عسل و هم موم، پتانسیل بسیار زیادی برای تقویت میکروبیوم روده دارند؛ از گسترش باکتری های مضر جلوگیری نموده و رشد باکتری های ضروری روده را تحریک می کنند.

طبق یک مطالعه جدید، میکروبیوم روده بر عملکرد شناختی، متابولیسم بدن، کنترل وزن و حتی سلامت روان تأثیر می گذارد. همین مطالعه نشان می دهد که از غذاهای ضد میکروبی مانند عسل می تواند برای کنترل ویروس های بیماری زا در آینده استفاده کرد.

مطالب مفید:

عسل برای روده تحریک پذیر

خواص عسل برای پوست

مرطوب کننده و تغذیه پوست

استفاده از عسل برای پوست به دلیل خاصیت مرطوب کنندگی و تغذیه کنندگی آن بسیار مفید است. عسل بهترین مرطوب کننده طبیعی به خصوص برای پوست های خشک محسوب می شود.

باز کردن منافذ و روشن کردن رنگ پوست

یکی دیگر از خواص عسل این است که نه تنها منافذ را باز می کند بلکه به درمان لب های ترک خورده در زمستان کمک می کند. بسیاری از افراد نیز از ماسک های حاوی عسل برای روشن شدن رنگ پوست استفاده می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید مقاله فواید عسل برای لب های خشک را مطالعه کنید.

خواص ضد عفونی کننده

یکی از خواص عسل طبیعی این است که از آن می توان به ضد عفونی کننده طبیعی برای درمان زخم ها، کبودی ها، بریدگی ها، سوختگی ها و سایر عفونت های پوستی بهره برد.

رفع جوش و آکنه

به دلیل خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی و همچنین قدرت آبرسانی پوست باعث از بین رفتن جوش ها می شود. آنزیم موجود در عسل به نام کاتالاز التهاب های جزئی را برطرف می کند. برای کاهش ورم و از بین بردن باکتری ها می توانید مقدار کمی عسل را روی آکنه و جوش‌ های کور (نوعی جوش دردناکی که در زیر پوست ایجاد می‌شود) بمالید.

برای رفع جوش و خشکی پوست می توانید ماسک تهیه کرده و از خواص آن بهره ببرید. شما می توانید از یکی از انواع ماسک ‌های ترکیبی مانند عسل و آلوئه‌ ورا یا عسل با چای سبز، عسل و دارچین، عسل و زردچوبه و غیره استفاده کنید.

مطالب مفید:

عسل و دارچین برای جوش

عسل مانوکا برای آکنه

درمان اگزما با عسل

خواص عسل برای قلب و عروق

مطالعات درباره خواص عسل برای قلب نشان می دهد که این ماده مقوی نقش موثری در کاهش کلسترول بد (کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم)، تری گلیسیرید و کلسترول کل را کاهش می دهد در حالی که لیپوپروتئین با چگالی بالا (کلسترول خوب) را افزایش می دهد.

آنتی اکسیدان های موجود در عسل با کاهش خطر نارسایی قلبی، سلامت قلب را بهبود می بخشد. آنها با جلوگیری از لخته شدن پلاکت ها در خون و اکسید شدن لیپوپروتئین های با چگالی کم (پروتئینی که کلسترول را در جریان خون حمل می کند) خطر نارسایی قلبی را کاهش می دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر مطلب عسل برای پلاکت خون را مطالعه کنید.

از دیگر خواص عسل باید به 180 ماده موجود در آن از جمله قندهای طبیعی، ویتامین ها، مواد معدنی و مواد شیمیایی گیاهی اشاره کرد. ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی عسل مانع از ایجاد آترواسکلروز شده و به بهبود گردش خون کمک می کند.

آترواسکلروز تجمع مواد چرب در شریان ها است. با گذشت زمان تجمع این مواد باعث مسدود شدن جریان خون در بدن شما از جمله قلب می شود. آترواسکلروز یکی از دلایل اصلی بروز بیماری عروق کرونر (CAD) است. CAD خطر ابتلا به آنژین صدری و حمله قلبی را افزایش می دهد.

دیگر خواص درمانی عسل عبارتند از:

  • درمان سینوزیت، آسم و بیماری های تنفسی
  • کاهش علائم سرطان
  • درمان زخم معده
  • درمان اسهال و عفونت روده
  • کاهش فشار خون بالا
  • کاهش قند خون
  • درمان زردی یا یرقان
  • بهبود علائم آرتریت یا التهاب مفاصل
  • رفع درماتیت و اگزما
  • از بین بردن بوی بد دهان
  • رفع عوارض مصرف نوشیدنی های الکلی
  • کاهش درد ناشی از دندان درآوردن کودکان بالای 1 سال

بهترین نحوه مصرف عسل طبیعی

شما می توانید عسل را به تنهایی یا همراه با مواد دیگر مصرف کنید. در صورتی که می خواهید از خواص عسل به همراه فواید مواد دیگر بهره ببرید می توانید آن را با دارچین، سیر، آبلیمو یا زنجبیل ترکیب کنید.

سیر و عسل: هر دو برای کاهش فشار خون، کلسترول بد و جلوگیری از ایجاد لخته در عروق خونی مفید هستند. حبه های سیر پوست کنده را در یک شیشه تمیز و استریل قرار دهید. عسل را روی سیر بریزید تا حدی که کاملا روی سیرها را بپوشاند و با هم بزنید تا مخلوط شود و سپس میل کنید.

زنجبیل و عسل: این ترکیب برای هضم بهتر غذا و رفع سرماخوردگی و سرفه مفید است. برای بهره مندی از خواص عسل و زنجبیل، این دو ماده را با مقداری آب ترکیب کرده و یک نوشیدنی تهیه کنید.

عسل و دارچین: برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با ویروس های و باکتری های معده مفید است. برای تهیه معجون عسل و دارچین می توانید مقدار مساوی از عسل و پودر دارچین را مخلوط کنید تا خمیری به دست آید. این خمیر را روی نان تست خود بمالید یا آن را در آب مخلوط کنید. همچنین، شما می توانید 2 قاشق چای خوری دارچین و یک قاشق چای خوری عسل را در یک لیوان آب گرم ترکیب کرده نموده و روزی 1 بار مصرف کنید.

آبلیمو و عسل: از ترکیب این دو ماده و خواص عسل و لیمو می توان برای سم زدایی بدن، رفع عفونت ها، یبوست و رفع گلودرد استفاده کرد. کافی است مقداری آب لیمو را با یک قاشق چای خوری عسل ترکیب کرده و به طور منظم از آن استفاده کنید تا اثربخشی آن را ببینید.

بهترین زمان مصرف عسل صبح ناشتا یا قبل از خواب است. طبق گفته انجمن قلب امریکا، مقدار مصرف روزانه توصیه ‌شده قند افزوده نباید بیش از مقدار زیر باشد. بنابراین باید مقدار عسلی که در روز مصرف می کنید را با توجه به مقدار مجاز قند مصرفی روزانه محاسبه کنید:

  • زنان نیز نباید بیش از 6 قاشق چای‌ خوری قند افزوده (۱۰۰ کالری) مصرف کنند.
  • آقایان می توانند روزانه حداکثر 9 قاشق چای ‌خوری قند افزوده (۱۵۰ کالری) مصرف کنند.
  • کودکان بالای دو سال روزانه نباید بیش از 6 قاشق چای خوری قند افزوده (100) مصرف کنند.

خواص عسل طبیعی در طب سنتی

انسان ها از حدود 8000 سال پیش از عسل استفاده می کردند. کاربرد عسل در درمان‌ های خانگی برای بیماری‌ های تنفسی انکار ناپذیر است. پزشکان طب سنتی از خواص شیر و عسل آگاه بوده و از آن برای درمان سرفه، تب و آسم استفاده می کردند. عسل می تواند به پیشگیری و کاهش علائم آسم، سرفه رایج و تب کمک کند. عسلی که ما می شناسیم و دوست داریم در دنیای باستان نقش فوق العاده ای داشته است. مصری‌ ها نیز از خواص عسل اطلاع داشته و از آن برای شیرین کردن غذاها، التیام زخم‌ ها، پرداخت مالیات و حتی مومیایی کردن اجساد استفاده می کردند.

در طب سنتی آیورودا، عسل را برای حفظ سلامت دندان ها و لثه ها ارزشمند می دانند. قرن‌ها است که به دلیل خواص عسل از آن برای درمان بی‌ خوابی استفاده می ‌شود؛ زیرا خاصیت خواب‌آوری دارد. علاوه بر این، متخصصان طب سنتی آیورودا مصرف عسل به صورت خوراکی و موضع را برای رفع بیماری ها و مشکلات پوستی (مانند زخم ها و سوختگی ها)، ناراحتی قلبی و تپش قلب، عدم تعادل ریه ها و کم خونی توصیه می کنند. مصرف روزانه عسل باعث بهبود بینایی می شود. علاوه بر این، عسل در پیشگیری از آب مروارید مفید است.

در طب سنتی یونان باستان از خواص عسل برای رفع طاسی، پیشگیری از بارداری، التیام زخم، اثر ملین، سرفه و گلودرد، بیماری های چشمی، به عنوان ضد عفونی کننده موضعی و برای پیشگیری و درمان اسکار استفاده می شد.

در طب اسلامی نیز پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) به خواص عسل اشاره کرده و استفاده از آن را برای درمان اسهال توصیه کرده اند. ابن سینا، دانشمند و پزشک بزرگ ایرانی، تقریباً 1000 سال پیش، عسل را به عنوان یکی از بهترین داروها در درمان سل توصیه کرده بود.

انواع عسل طبیعی و ویژگی ها

شما می توانید بر حسب نیاز خود از هر یک از عسل های زیر استفاده کنید. هر نوع عسل، نیازهای خاصی را برآورده می کند. در زیر به مهم ترین انواع عسل و خواص آنها می پردازیم.

  • عسل کنار: از خواص عسل کنار می توان به ضد باکتریایی بودن، خواص آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی بودن آن اشاره کرد. همچنین، این نوع عسل برای تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان و بزرگسالان مفید است. تقویت میل جنسی، رفع زخم معده، درمان یبوست، تقویت دستگاه گوارش و بهبود سلامت پوست و مو از دیگر خواص عسل کنار محسوب می شود.
  • عسل کوهی: منبع عالی آنتی اکسیدان است و خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی خوبی دارد. از مهم ترین خواص عسل کوهی می توان به درمان عفونت های ادراری و تقویت سیستم ایمنی بدن، خواب آوری و کاهش آلرژی و کنترل وزن اشاره کرد.
  • عسل آویشن: از خواص عسل آویشن می توان به ضد باکتریایی بودن اسیدی بودن، وجود آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، مواد مغذی، آنزیم، مس و بور در آن اشاره کرد. این نوع عسل به عنوان ضد عفونی کننده شناخته می شود. همچنین برای پیشگیری و درمان عفونت های تنفسی، رفع سرفه، سوزش گلو توصیه می شود و می توان آن را روی زخم ها و دلمه ها اعمال کرد. برای تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش انرژی و رفع التهاب معده از این عسل استفاده کنید.
  • عسل گون: از مهم ترین خواص عسل گون می توان به کاهش درد معده، کبد و کلیه، تقویت حافظه، کاهش درد قفسه سینه و شش ها و کم خونی مفید اشاره کرد.
  • عسل چهل گیاه: این نوع عسل حاوی آنتی اکسیدان هایی است که سیستم ایمنی را تقویت کرده و انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را تامین می کند. به دلیل آنتی بادی ها و خواص ضد باکتریایی، عسل چهل گیاه به بهبود سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند. با مصرف این محصول می توان از دیگر خواص عسل چهل گیاه مانند تقویت اعصاب، بهبود سلامت دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی، ادراری و افزایش جریان خون بدن بهره برد.

باورهای نادرست درباره عسل و خواص آن

متاسفانه بسیاری افراد درباره عسل باورهای غلطی دارند در حالی که این باورها هیچ پایه و مبنای علمی ندارند. اما شایع ترین باورهای غلط درباره عسل چیست؟

  • عسل طبیعی شکرک نمی زند: اکثر عسل های طبیعی شکرک زده و این ویژگی یکی از نشانه های طبیعی بودن عسل محسوب می شود. در واقع، به ندرت می توان عسلی پیدا کرد که شکرک نزند.
  • عسلی که رقیق باشد کیفیت بالایی نداشته و طبیعی نیست: دمای محیط روی غلیظ و رقیق شدن و خواص عسل اثر می گذارد. همچنین هر یک از انواع عسل ها خواص و ویژگی های متفاوتی دارند. برخی عسل ها غلیظ تر و برخی رقیق تر هستند. برای نمونه عسل مرکبات و عسل جنگل های شمالی رقیق تر هستند و بنابراین، همیشه رقیق بودن عسل نشانه تقلبی یا کیفیت پایین نیست.
  • هرچه مدت زمان بیشتری از تولید عسل بگذرد کیفیت آن بالاتر می رود: این باور غلط است. عسل هرچه تازه تر باشد کیفیت بالاتری دارد. همچنین، حفظ خواص عسل و کیفیت آن به نگهداری آن در مکان و دمای مناسب بستگی دارد.
  • با کاهش میزان ساکارز در طی انبارداری کیفیت عسل افزایش می آید: ساکارز پایین تنها معیار و نشانه کیفیت بالا و فراوانی خواص عسل نیست. بنابراین، کاهش میزان ساکارز در طول انبارداری به دلیل فعالیت آنزیم اینورتازی (که قند را به گلوکز و فروکتوز تبدیل می کند) نمی تواند عامل اصلی برای افزایش کیفیت عسل باشد.
  • جوشاندن عسل یا قرار دادن در معرض آفتاب، رنگ عسل را تیره می کند: بر خلاف این باور، حرارت دادن عسل یا قرار گرفتن آن در معرض نور خورشید باعث ایجاد واکنش میلارد شده که رنگ عسل را تغییر می دهد اما خواص عسل را از بین می برد. همچنین، حرارت دادن آن، ترکیبی به نام هیدروکسی متیل فورفورال تولید می کند که کیفیت و خواص آن را کاهش می دهد.
  • آزمایشگاه ها نمی توانند عسل طبیعی را از تقلبی تشخیص دهند: آزمایشگاه های تخصصی عسل، نه تنها آنالیز حسی عسل را انجام داده و رنگ، مزه و بوی آن را بررسی می کنند بلکه با آزمون های شیمیایی میزان ساکارز، دیاستاز، HMF و غیره را تشخیص می دهند. بنابراین، بهترین راه تشخیص عسل تقلبی از عسل طبیعی همان مراجعه به آزمایشگاه های تخصصی عسل است.
  • آنزیم دیاستاز، خواص دارویی برای انواع بیماری ها دارد: دیاستاز صرفا سرعت تبدیل قند به فروکتوز و گلوکز را افزایش می دهد اما گفته هایی مبنی بر اینکه چربی های دور قلب را کاهش می دهد پایه و اساس علمی ندارد. دیاستاز صرفا یک شاخص مهم برای ارزیابی تازگی عسل در استانداردهای بین المللی است.
  • عسل طبیعی دوای هر دردی است: اگرچه عسل طبیعی خواص بسیار زیادی دارد اما این باور غلط بوده و اثر درمانی عسل روی بسیاری از بیماری ها هنوز نامشخص است.

مطالب مفید:

شکرک زدن عسل

بهترین روش نگهداری عسل

ساکارز عسل چیست

حرارت دادن عسل

سوالات متداول

آیا عسل برای افراد دیابتی مناسب است؟

عسل خام و طبیعی شاخص گلیسمی کمتری نسبت به قند سفید دارد. با این حال، توصیه می شود که قبل از مصرف هرگونه عسل ابتدا با پزشک خود مشورت کنید و زیر نظر او عسل را مصرف کنید.

آیا کودکان زیر دو سال می ‌توانند عسل بخورند؟

کودکان بالای یک سال می توانند عسل مصرف کنند. اما عسل برای کودکان زیر یک سال خطر ابتلا به بوتولیسم را به دنبال دارد و به هیچ عنوان نباید به آنها داده شود.

چگونه عسل طبیعی را از تقلبی تشخیص دهیم؟

یک تفاوت عسل طبیعی با غیرطبیعی این است که عسل تقلبی بوی ترش ‌تری دارد. برای تشخیص عسل تقلبی، یک قاشق چایخوری عسل را داخل یک لیوان آب بریزید. عسل تقلبی بلافاصله شروع به حل شدن می کند اما عسل خام دست نخورده در ته لیوان می ماند. یک قطره عسل با دمای اتاق یا یا دمای سردتر را روی انگشت خود بریزید. اگر «عسل» پخش شد، عسل تقلبی است. همچنین، با کمک آزمایشگهای تخصصی عسل می توان عسل تقلبی را از عسل تشخیص داد.

بهترین روش نگهداری عسل چیست؟

استفاده از ظروف شیشه ای درب دار و قرار دادن آن در دمای اتاق و دور از نور مستقیم خورشید برای نگهداری عسل ایده آل است. از قرار دادن عسل ظروف پلاستیکی غیر غذایی یا ظروف فلزی بپرهیزید زیرا ممکن است باعث اکسیده شدن عسل شوند.

آیا عسل برای تقویت سیستم ایمنی مناسب است؟

بله، یکی از خواص عسل طبیعی وجود مواد مغذی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی در آن است. همچنین، خواص آنتی باکتریایی، ضد قارچی و ضد عفونی آن باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به عفونت های قارچی و میکروبی شده و از سلامت سیستم ایمنی بدن محافظت می کند.

سخن آخر

عسل طبیعی یکی از بهترین و مرغوب ترین محصولات مغذی و مفیدی است که می توان از اثر درمانی آن برای سلامتی بهره برد. اگر به دنبال تقویت سیستم ایمنی بدن، حفظ سلامت قلب، رشد موها، درخشان شدن پوست، درمان سرفه و سرماخوردگی و بیماری های تنفسی هستید یا می خواهید یک معجون، نوشیدنی، ماسک مو یا ماسک صورت کاربردی و مفید تهیه کنید بهتر است به خرید عسل طبیعی فکر کنید. دستورالعمل تهیه انواع ماسک صورت را در مقالات هاچ لند می توانید پیدا کنید.

عسل طبیعی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنزیم هایی است که روی بدن شما اثر مثبتی می گذارند. برای بهره مندی از خواص درمانی عسل طبیعی حتما باید از فروشگاه های معتبر مانند هاچ لند خرید کنید. در نهایت، برای اطلاع از خواص عسل و مزایای آن برای بیماری ها و مشکلات مختلف می توانید دیگر مقالات هاچ لند را مطالعه کنید.

امتیاز به این مقاله post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *