از گذشته دور افراد بر این باور بودند که عسل برای افزایش هوش و تقویت حافظه (به خصوص برای کودکان) مفید است. با این حال با وجود مواد مغذی، معدنی و ویتامین های بسیار زیاد مانند منیزیم، پتاسیم و ویتامین های B که حاوی انرژی اصلی برای مغز و افزایش تمرکز هست که میتواند در بهبود عملکرد ذهن، حافظه و اعصاب شما تاثیر بگذارند، محققان زیادی درباره تاثیر و خواص عسل برای تقویت حافظه و مغز مردد بودند. در همین راستا، در این مقاله قرار است تا به بررسی این موضوع بپردازیم که آیا عسل برای تقویت حافظه خوب است یا نه؟
فهرست مطالب
خواص عسل برای تقویت حافظه
وجود محتوای فنلی (اسیدهای گالیک، سرنگیک، بنزوئیک، ترانس سینامیک، پی کوماریک و کافئیک اسید) و محتوای فلاونوئیدها (کاتچین، کامفرول، نارینژنین، لوتئولین و آپیژنین) در عسل به عنوان یک آنتی اکسیدان و ضد التهاب عمل کرده و عاملی برای بهبود حافظه و تقویت عملکرد مغز شناخته می شود.
عسل ارگانیک بسیاری از سیستم های اندام داخلی را التیام می بخشد که مهم ترین آنها، مغز و حافظه است. نتایج مطالعات تحقیقاتی متعدد نشان داده است که مصرف منظم عسل ارگانیک می تواند روند کاهش حافظه را معکوس کند. محققان در مطالعات خود درباره خواص عسل برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز را حتی با هورمون درمانی مقایسه کرده و دریافتند که نتایج قابل مقایسه است. عسل ارگانیک بر روی کل سیستم مغز کار می کند. عملکرد کلی مغز و تمرکز را بهبود بخشیده و از حافظه محافظت می کند. علاوه بر این، عسل ارگانیک حاوی آنتی اکسیدان هایی است که می توانند از آسیب سلولی ناشی از پیری جلوگیری کنند. در برخی موارد، مصرف باعث تحریک رشد سلولی در مغز می شود. همچنین، عسل ارگانیک برای آرامش اعصاب و کمک به بازیابی عصب های آسیب دیده مفید است.
تحقیق علمی 5 ساله درباره تاثیر عسل برای تقویت حافظه
باورهای سنتی باستانی مبنی بر این است که عسل تاثیر مثبتی بر تقویت حافظه، هوش و تمرکز دارد، اکنون با انجام تحقیقات و شواهد علمی تایید شده است.
در ابتدا، یک تحقیق پنج ساله از سال 2003 تا 2008 توسط دانشگاه بابل، کالج پزشکی عراق انجام شد تا خواص عسل برای تقویت حافظه و جلوگیری از زوال شناختی و زوال عقل کشف شود. در مجموع 2893 نفر که همگی 65 سال و بالاتر بودند به طور تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند (2290 فرد سالم و 603 نفر با اندکی کاهش خفیف عملکرد شناختی اما بدون زوال عقل). در این مطالعه، حدود نیمی از افراد روزانه یک دوز عسل مصرف کردند، در حالی که نیمی دیگر فقط دارونما دریافت کردند.
نتایج حاصل از این مطالعه شگفت انگیز بود. در مجموع 489 نفر دچار زوال عقل شدند. از این میان، 394 نفر از گروهی بودند که دارونما مصرف کردند و تنها 95 نفر از گروه مصرف کننده عسل بودند. محققان این مطالعه به این نتیجه رسیدند که کسانی که روزانه عسل می خورند کمتر به زوال عقل مبتلا می شوند. آنها معتقد بودند که عسل خواص آنتی اکسیدانی داشته و درمانی طبیعی است که می تواند از زوال شناختی و زوال عقل جلوگیری کند و سیستم کولینرژیک و گردش خون مغز را تقویت کند.
مطالعات دیگر درباره خواص عسل برای تقویت حافظه نیز نشان می دهد که خواص پلی فنول عسل می تواند با استرس اکسیداتیو مقابله کرده، سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی سلولی ما را بازسازی نموده و به بهبود حافظه کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه آرژانتینی در مورد ترکیب شیمیایی عسل نشان داد که عسل به ساخت و رشد سیستم عصبی مرکزی کودکان کمک کرده و اضطراب را کاهش دهد. علاوه بر این، قدرت حافظه و توانایی یادگیری و عملکرد فکری آنها در مراحل بعدی زندگی را بهبود می بخشد.
با افزایش سن، زنان نسبت به کاهش استروژن در بدن آسیب پذیر میشوند که تأثیر شناختی منفی بر یادگیری کلامی و حافظه دارد. بر اساس یک تحقیق دیگر درباره خواص عسل برای تقویت حافظه، این محصول تأثیر مثبتی بر مشکلات مرتبط با افزایش سن دارد. عسل، حافظه را تقویت کرده و همچنین اضطراب را کاهش می دهد.
در سال 2011، یک آزمایش 16 هفته ای به منظور برررسی خواص عسل برای تقویت حافظه توسط دانشگاه ساینس مالزی انجام شد. یک گروه روزانه 20 گرم عسل توالنگ و گروه دیگر قرص های هورمونی مصرف می کردند. نتایج این مطالعه نشان داد زنانی که عسل مصرف میکنند حافظه کوتاه مدت بهتری نسبت به زنانی که از قرص های هورمونی استفاده میکنند، دارند.
بنابراین، افزودن عسل خام به رژیم غذایی ممکن است به بهبود حافظه یا حتی مبارزه با کاهش حافظه در آینده کمک کند. پلی فنول های موجود در عسل نیز به پیشگیری از کاهش حافظه و آسیب سلولی کمک می کنند.
دانشمندان دانشگاه وایکاتو در همیلتون نیوزیلند جهت تحقیق درباره خواص عسل برای تقویت حافظه، موش ها را به مدت 12 ماه با رژیم های غذایی حاوی یکی از 10 درصد عسل یا 8 درصد ساکارز یا رژیم بدون شکر مورد آزمایش قرار دادند. به گزارش مجله نیوساینتیست، دانشمندان دریافتند موش هایی رژیم های غذایی شامل عسل داشتند، حافظه بهتری داشتند و کمتر مضطرب بودند. محققان معتقدند عسل به دلیل خواص آنتیاکسیدانی (که به جلوگیری از آسیب رساندن رادیکالهای آزاد به سلولها در بدن کمک می کند) حافظه را بهبود می بخشد.
خواص عسل طبیعی برای درمان آلزایمر
برخی شواهد مبتنی بر تحقیقات نشان می دهد که عسل ممکن است نقش مهمی در تقویت حافظه ایفا کرده و همچنین عامل موثری در پیشگیری از زوال عقل باشد. در حال حاضر، داروهای آلزایمر تنها پس از تشخیص برای بیمار تجویز می شوند. این بدان معنی است که زوال عقل از قبل شروع شده است.
اما یک محصول غذایی طبیعی مانند عسل با کیفیت و عالی می تواند به پیشگیری از آلزایمر کمک کند. بدیهی است که اگر بتوانید از این بیماری پیشگیری کنید بسیار بهتر از مصرف داروها برای جلوگیری از وخامت بیشتر پس از ابتلا به بیماری خواهد بود.
تا کنون 16 مطالعه درباره خواص عسل برای تقویت حافظه و درمان آلزایمر انجام شده است. در میان انواع مختلف عسل مورد مطالعه، عسل توالانگ و آویشن بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و آنتی کولین استراز را از خود نشان دادند که منجر به پیشگیری و کنترل بیماری های عصبی متعدد مانند بیماری آلزایمر می شود. خواص محافظت کننده عصبی عسل در درجه اول به محتوای پلی فنل بالای آن نسبت داده می شود که کورستین و اسید گالیک مهم ترین آنها هستند.
استیل کولین نیز یک ماده شیمیایی است که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی در بدن انسان عمل می کند. با مهارکننده های کولین استراز می توان از نابودی این ماده شیمیایی حیاتی جلوگیری کرد.
در حال حاضر عسل خام تصفیه نشده حاوی ترکیبات آلی به نام پلی فنول است. پلی فنول های موجود در عسل خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و ضد میکروبی دارند. برخی از مطالعات نشان می دهند که پلی فنول های عسل نیز تاثیر مثبتی بر حافظه دارند.
یک مطالعه منتشر شده در زمینه خواص عسل برای تقویت حافظه در مجله کالج تغذیه آمریکا نشان داد که عسل خام حاوی الیگوساکاریدها (پری بیوتیکی که فلور روده را تغذیه می کند) و مقادیر کمی از پروتئین ها، آنزیم ها، اسیدهای آمینه، مواد معدنی، عناصر کمیاب و ویتامین ها و مقدار زیادی آنتی اکسیدان، ترکیبات معطر و پلی فنل ها است. این مواد مغذی به عنوان منبع اصلی انرژی و سوخت برای بدن از جمله مغز عمل می کنند. مطالعات دیگر نشان می دهد که آنتی بیوتیک ها می توانند سطوح پروتئین های آمیلوئید بتا که با بیماری آلزایمر مرتبط هستند را کاهش دهند؛ زیرا عسل خام نیز ضد باکتری است و میتواند جایگزین آنتی بیوتیک های دارویی شود.
اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عسل ممکن است به مبارزه با زوال شناختی کمک کند. یک بررسی بالینی جهت بررسی خواص عسل برای تقویت حافظه نشان داد که مصرف طولانی مدت عسل می تواند پراکسیداسیون لیپیدی در مغز را کاهش دهد.
پراکسیداسیون لیپید زمانی اتفاق می افتد که چربی های موجود در غشای سلولی تخریب شده و به سلول های مغز آسیب می رسانند. این فرآیند ناشی از استرس اکسیداتیو است که (همانطور که می دانید) عسل نیز به مبارزه با آن کمک می کند.
نحوه مصرف عسل طبیعی برای تقویت حافظه
برای بهره مندی از خواص عسل برای تقویت حافظه می توانید عسل خام را با زعفران ترکیب کرده و مصرف کنید. علاوه بر این، شما می توانید روز صبح یک قاشق غذاخوری عسل را با کمی آب گرم مخلوط کنید تا به گلبول های خونتان اکسیژن برسد. با این کار، مغز شما عملکرد و بازدهی بیشتری خواهد داشت. همچنین، شما می توانید 5 ترکیب زیر را برای تقویت حافظه امتحان کنید.
کندر و عسل
کندر، یکی از گیاهان دارویی با خواص فراوان است و به افزایش حافظه کمک می کند. شما می توانید از ترکیب روغن یا پودر کندر به همراه عسل برای تقویت حافظه و درمان مشکلات ناشی از کاهش عملکرد مغز استفاده کنید؛ در طب سنتی هم اشاره شده که کندر و عسل برای حافظه مفید هستند.
سیاه دانه و عسل
ترکیب سیاه دانه و عسل خواص بسیار زیادی برای انسان داشته و تقویت حافظه نیز از اثرات مثبت مصرف این دو ماده مغذی است. در صورتی که می خواهید از خواص عسل برای تقویت حافظه لذت ببرید و این ترکیب را در رژیم غذایی خود بگنجانید، باید هر روز یک قاشق سیاه دانه را با 2 قاشق عسل مخلوط کرده و بعد از صرف صبحانه میل کنید.
شیر و عسل
شیر سرشار از موادی چون سدیم، فسفر و پتاسیم بوده که برای تقویت مغز و بهبود کارکرد حافظه مفید هستند. بنابراین، با ترکیب شیر و عسل می توانید به بهبود عملکرد مغز و حافظه خود کمک کنید. برای استفاده از این ترکیب، 2 قاشق عسل را در 1 لیوان شیر ولرم حل کرده و هر روز بعد از صبحانه نوش جان کنید.
زنجبیل و عسل
زنجبیل به دلیل فلاونوئیدهایی موجود در آن برای تقویت حافظه و بهبود کارکرد مغز مفید است. علاوه بر این، بر اساس آنچه در طب سنتی آمده است زنجبیل، از مغز در برابر انواع بیماری های ذهنی و فراموشی محافظت می کند. برای بهره بردن از خواص عسل برای تقویت حافظه در کنار زنجبیل می توانید معجون زنجبیل و عسل را امتحان کنید. برای این کار کافی است مقدار کمی زنجبیل تازه را رنده کرده و سپس آن را با اضافه کردن یک قاشق عسل در آب حل کنید تا از خواص زنجبیل و عسل برای حافظه استفاده کنید.
کنجد و عسل
کنجد سرشار از مواد معدنی مانند فسفر، آهن، کلسیم، منیزیم و روی است. هر یک از این مواد معدنی در بهبود کیفیت عملکرد مغز و تقویت حافظه نقش مهمی دارند. با مصرف عسل به همراه کنجد می توانید از خواص عسل برای تقویت حافظه لذت ببرید. علاوه بر این، با مصرف مداوم این ترکیب، از خطر ابتلا به بیماری ها و اختلالات مربوط به حافظه پیشگیری می کنید.
برای تهیه معجون کنجد و عسل کافی است دو قاشق عسل را با یک قاشق کنجد (پودر، دانه یا روغن کنجد) ترکیب کرده و با هم زدن یک کاملا ترکیب یک دست به دست آورید.
کدام عسل برای تقویت حافظه خوب است؟
مطمئنا شما هم به هنگام خرید عسل طبیعی با این مشکل روبرو شده اید که نمیدانید با توجه به نیاز خود چه عسلی انتخاب کنید. بی شک، همه عسل ها خواص مختلفی داشته و می توانند برای تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز شما مفید باشند اما در این قسمت قصد داریم تا بهترین عسل هایی که بیشترین تاثیر را در تقویت حافظه دارند معرفی کنیم.
1- عسل کنار
عسل کنار سرشار از ویتامین C بوده و به دلیل طبع متعادلی که دارد یکی از بهترین عسل های موجود در بازار برای افرادی است که طبع گرمی دارند. برای اینکه از خواص عسل برای تقویت حافظه بهره ببرید باید به صورت مرتب این نوع عسل را مصرف کنید. به خاطر داشته باشید که در صورت خرید این محصول از خوردن کف عسل کنار خودداری کنید.
2- عسل بهار نارنج
از شکوفه های درخت نارنج بیشتر عسل بهار نارنج یا مرکبات بدست می آید. این نوع محصول بیشتر در مناطق شمالی کشور و استان فارس تولید می شود. عسل بهار نارنج خواص بی نظیری داشته و سرشار از ویتامین C است. مصرف منظم این ماده مقوی در ساعات اولیه صبح، به تقویت حافظه شما کمک میکند و جزو خواص عسل برای اعصاب محسوب میشود.
3- عسل گون برای تقویت حافظه
یکی از معروف ترین عسل های تک گل در ایران، عسل گون یا گزانگبین نام دارد. یکی از مهم ترین خواص عسل کنار این است که سرشار از آهن بوده و به تقویت و بهبود عملکرد حافظه و مغز و جلوگیری از زوال حافظه در افراد میانسال کمک می کند. یکی از اصلی ترین دلایل کاهش حافظه بلندمدت و کوتاه مدت، سردی مغز است. در نتیجه، مصرف عسل هایی با طبع گرم برای بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه و جلوگیری از آلزایمر مفید خواهد بود.
مصرف عسل گون در بین مردم ایران بیش از انواع دیگر عسل ها است. با این حال، برای بهره مندی از خواص عسل برای تقویت حافظه باید آن را به صورت منظم (صبح یا شب قبل از خواب) مصرف کنید.
4- عسل شبدر برای تقویت حافظه
یکی از عسل های معروف که در تمام نقاط جهان به فروش می رسد، عسل شبدر است. مطالعات علمی و بالینی انجام شده درباره خواص عسل شبدر نیز تاثیر مثبت آن بر تقویت حافظه را نشان می دهد.
5- عسل یونجه
با وجود خواص زیادی که این محصول دارد، اما بسیاری از افراد با عسل کنار آشنا نیستند. گیاه یونجه و عسل حاصل از آن فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد و یکی از فواید آن، بهبود یادگیری و تقویت حافظه کودکان و بزرگسالان است. با مصرف منظم این محصول می توانید از ابتلا به آلزایمر پیشگیری کرده و از خواص عسل برای تقویت حافظه و سلامتی کلی بدن بهره ببرید.
6- تقویت هوش با عسل سیاه دانه
از گذشته تا کنون از عسل سیاه دانه برای بهبود حافظه استفاده می شده است. نورون محافظت کننده از خواص سیاه دانه و عسل باعث تقویت حافظه در بزرگسالان می شود. مصرف دو بار در روز عسل سیاه دانه، نتایج قابل توجهی روی حافظه دارد. این محصول به محافظت از انسان در برابر بیماری های مغزی مانند بیماری پارکینسون و آلزایمر کمک می کند.
7-عسل جعفری
عسل جعفری نیز همانند دیگر عسل های ذکر شده، برای پیشگیری و درمان آلزایمر مفید است. با خرید عسل جعفری و مصرف منظم آن از آلزایمر پیشگیری کرده و عملکرد مغز و حافظه خود را بهبود ببخشید.
سخن آخر
در این مقاله از هاچ لند به بررسی تحقیقات علمی بلندمدت و کوتاه مدت درباره خواص عسل برای تقویت حافظه اشاره کردیم. طبق این تحقیقات، عسل به تقویت حافظه، بهبود عملکرد مغز و پیشگیری و درمان آلزایمر کمک می کند. با مصرف این ماده غذایی به تنهایی با ترکیب آن با مواد دیگری که در این مقاله به آن اشاره شد می توانید از خواص آن لذت برده و تاثیر عسل بر مغز را تجربه کنید. لازم به ذکر است که برخی انواع عسل ها از جمله عسل کنار، بهار نارنج، گون و مواردی که به آن پرداختیم بیش از دیگر محصولات در افزایش حافظه موثر هستند. بنابراین، هنگام خرید محصول برای تقویت حافظه بهتر است عسلی انتخاب کنید که بیشترین تاثیر را روی بهبود عملکرد حافظه شما دارد؛ امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید.
من یک خانم ۶۰ ساله هستم چند وقتی است که دچار فراموشی کوتاه مدت شدم ممنونم کمکم کردید یک عسل مناسب برای تقویت حافظه ام انتخاب کنم خیلی راهنمایی خوبی بود
سلام خانم اصلانی دقیقا عسل طبیعی به شدت برای تقویت حافظه است و البته در کنار درمان های دیگر و تحت نظر پزشک آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
با آرزوی سلامتی روز افزون برای شما
وای این نظرتون عالیه عسل خیلی برای حافظه خوبه من تجربشو دارم انگار سلولهای مغزو دوباره میسازه البته طبق نوشتهاتون اگه عسل خوب و طبیعی باشه عالی بودید
سلام دوست عزیز سپاس از حسن توجه شما ما هم در هاچ لند سعی داریم عسل طبیعی با کیفیت را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
با آرزوی بهترین ها برای شما
ببخشید الزایمر تو خانواده ما موروثی میتونیم با مصرف اینایی که گفتید وعسل خوب البته با ورزش ازش جلوگیری کنیم
سلام دوست عزیز مطمئنا فقط عسل به تنهایی نمیتواند پیشگیری کند و شما باید با نظر پزشک متخصص از عسل هم در کنار دیگر روش های جلوگیری از آلزایمر استفاده کنید، با آرزوی سلامتی برای شما دوست عزیز
با تشکر من مادر بزرگم ۷۹ سالشه شکایت از فراموش کردن جای اشیایی که مذاره داره من میخوام عسل گون خریداری کنم با توجه به دیتاتون در ضمن دیابت هم نداره کمکش میکنه
با تشکر وخسته نباشید مادر بزرگم ۹۴ سالشه ماشالله سالمه همه رو میشناسه ولی مادرم که دختر اونه با۷۳ سال الزایمر گرفته چون ما در بزرگم همیشه صبحها عسل میخورده از اول چون تو روستا زندگی میکنه
سلام سوره عزیز سپاس از حسن توجه شما
با آرزوی بهترین ها برای شما و خانواده محترمتان
ببخشید قدیما عسل با سیاهدانه میخوردن پدر بزرگ من میگه من از ۴۰ سلگی هر روز یه قاشق عسل با سیاهدانه خوردم الان ۹۸ سالشه وماشالله از من سالمتره ممنون از شما که در اختیار همه گذاشتید
سلام ملیحه عزیز سپاس از لطف شما و به اشتراک گذاری تجربه تون
با آرزوی صحت و سلامت برای شما و خانواده عزیزتون