مقالات

عسل مانوکا چیست؟ 11 خواص عسل مانوکا و نحوه مصرف + عوارض

عسل مانوکا چیست؟ 11 خواص عسل مانوکا

مانوکا نوعی عسل است که خواص آنتی بیوتیکی دارد. عسل Manuka برای کمک به کاهش گلودرد، بهبود هضم غذا یا تاثیر آن روی پوست تا بهبود بریدگی های جزئی و آکنه کمک می کند. از همین رو، در این مقاله قرار است به بررسی این موضوع بپردازیم که عسل مانوکا (Manuka) چیست؟ در ادامه مقاله نیز 11 خواص عسل مانوکا، نحوه و میزان مصرف و عوارض این نوع عسل را بررسی خواهیم کرد.

عسل مانوکا چیست؟

عسل manuka عسل تیره ای است که به وسیله زنبورهای عسل تولید می شود که گل های بوته مانوکا را گرده افشانی می کنند. عسل مانوکا که تولید نیوزلند و استرالیا است، حاوی ترکیبات فعالی است که خواص و فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد که آن را از عسل طبیعی معمولی متمایز می کند. در استرالیا، عسل manuka همچنین از ترکیب  شهد گل های دیگر نیز تهیه می شود. بنابراین باید توجه داشته باشید که هنگام خرید عسل طبیعی و مانوکا، آنها را با هم اشتباه نگیرید. این دو نوع عسل با هم تفاوت دارند.

ترکیبات عسل مانوکا

طبق گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، 4.7 قاشق غذاخوری (100 گرم) عسل manuka حاوی مواد و ترکیبات زیر است:

کالری: 300

کربوهیدرات: 80 گرم

شکر: 80 گرم

11 خواص عسل مانوکا

عسل به عنوان یکی از مواد غذایی فوق العاده، فواید زیادی برای سلامتی انسان دارد. مانوکا نوعی عسل است که ضد باکتریایی و ضدویروسی است است. علاوه بر این، گفته می شو دکه عسل Manuka برای درمان همه چیز از گلودرد گرفته تا از بین بردن لکه های روی پوست شما موثر است. با بهبود زخم ها، پاکسازی عفونت ها، تسکین دردهای معده، بهبود هضم غذا و افزایش انرژی به سلامت کلی بدن و تقویت آن کمک می‌کند. در همین راستا، در ادامه این بخش به صورت مفصل، خواص عسل مانوکا که در زیر ذکر شده است را مورد بررسی قرار می‌دهیم:

 

11 خواص عسل مانوکا

  • آنتی باکتریال
  • تسکین گلودرد
  • بهبود زخم ها
  • تسکین زخم معده
  • درمان آکنه
  • سلامت روده
  • جلوگیری از پلاک دندانی
  • درمان علائم فیبروز کیستیک
  • بهداشت دهان و دندان
  • بهبود علائم گوارشی
  • خواص ضد ویروسی

1- آنتی باکتریال

ده ها گونه از باکتری ها به عسل مانوکا حساس هستند از جمله استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوک. همچنین مانوکا در برابر کلستریدیوم دیفیسیل، باکتری که از بین بردن آن دشوار است و اغلب در محیط های مراقبت های بهداشتی پخش می شود، موثر باشد.

محققان معتقدند که manuka عسل به عفونت هایی حمله می کند که یک بیوفیلم یا یک لایه نازک و لغزنده از باکتری ها را تشکیل می دهند.  هنگامی که عفونت یک بیوفیلم تشکیل دهد، غیرقابل درمان خواهد بود.

تا به امروز، هیچ گزارشی مبنی بر مقاومت میکروبی عسل وجود ندارد. به عبارتی دیگر، این محصول می تواند در درمان ارگانیسم‌های مقاوم و عفونت‌های زخم طولانی‌ مدت که با درمان معمول آنتی‌بیوتیک بهبود نمی‌یابند، مفید باشد. به همین دلیل، فروش عسل مانوکا در ایران روز به روز افزایش می یابد.

2- تسکین گلودرد

عسل Manuka ممکن است سرفه های ناشی از عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی (URTIs) را تسکین دهد. URTI عفونت‌های شایعی هستند که به وسیله باکتری یا ویروس ها ایجاد شوند. این عفونت ها عبارتند از سرماخوردگی، برونشیت حاد، آنفولانزا، و سندرم های دیسترس تنفسی.

علائم URTI شامل سرفه، گلودرد، آبریزش بینی و احتقان بینی می شود. از آنجایی که ویروس ها باعث ایجاد بیشتر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی می شوند، آنتی بیوتیک ها اثر درمانی ندارند و می توانند عوارض جانبی مضری داشته باشند.

برخی مطالعات نشان می دهد که عسل ممکن است یک درمان بی خطر و موثر برای سرفه ناشی از URTI باشد. مطالعات نشان می ‌دهند که عسل ممکن است برای تسکین علائم URTI، به ویژه دفعات و شدت سرفه، موثرتر از داروهای معمولی باشد.

3- بهبود زخم ها

از زمان های قدیم از عسل برای درمان زخم ها، سوختگی ها، زخم ها و جای جوش استفاده می شده است. عسل به دلیل خواص ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی  به عنوان سد محافظی از ایجاد عفونت میکروبی در زخم جلوگیری می کند.

مطالعات نشان داده اند که این نوع عسل می تواند روند بهبود زخم را سرعت بخشد، ترمیم بافت را تقویت کند و حتی درد را در افراد دچار سوختگی کاهش دهد. همچنین، این محصول ممکن است به بهبود زخم های ناشی از دیابت کمک کند.

عسل مانوکا همچنین به طور موثر عفونت زخم ناشی از سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) را درمان می کند.

4- تسکین زخم معده

زخم معده یکی از شایع ترین بیماری هایی است که انسان را درگیر می کند. این زخم ها روی مخاط معده ایجاد شده و درد معده، حالت تهوع و نفخ را به دنبال دارند.

هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) یک نوع رایج باکتری است که باعث ایجاد اکثر زخم های معده می شود. تحقیقات نشان می دهد که عسل مانوکا ممکن است زخم معده ناشی از هلیکوباکتر پیلوری را درمان کند.

تسکین زخم معده با عسل مانوکا

در یک مطالعه بررسی شد که آیا مواد غذایی بر وجود و انتشار هلیکوباکتر پیلوری در 294 فرد بین 18 تا 69 سال تأثیر می ‌گذارد یا خیر. نتایج نشان داد افرادی که بیش از پنج روز در هفته عسل مصرف می ‌کنند نسبت به افرادی که به طور منظم عسل مصرف نمی‌ کنند، خطر ابتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری به میزان قابل توجهی کمتر است.

علاوه بر این، افرادی که به طور منظم عسل مصرف می ‌کردند، به میزان قابل توجهی کمتر به عفونت ‌های مرتبط با سویه ‌های خاص هلیکوباکتر پیلوری مبتلا می ‌شدند که باعث افزایش بروز بیماری ‌هایی مانند زخم معده و سرطان معده می ‌شد.

5- درمان آکنه

عوامل زیادی از جمله تغییرات هورمونی، رژیم غذایی نامناسب، استرس و باکتری ها باعث ایجاد آکنه می شوند. فعالیت ضد میکروبی عسل مانوکا و استفاده از آن به همراه یک محصول با pH پایین ، اغلب برای مبارزه با آکنه مفید است. با این حال، تحقیقات بسیار محدودی در مورد نقش این محصول در درمان آکنه وجود دارد.

تنها یک مطالعه درباره خواص عسل کانوکا انجام شده و نتایج آن نیز نشان داده است که کانوکا، خواص ضد باکتریایی مشابه عسل manuka دارد. آن ها دریافتند که عسل کانوکا به اندازه صابون ضد باکتری در بهبود آکنه موثر است که در مقاله تاثیر عسل مانوکا برای آکنه و جوش به صورت مفصل به آن پرداختیم. با این حال، تحقیقات بیشتری لازم است تا عسل Manuka را به عنوان یک درمان خانگی مفید برای آکنه معرفی کنیم.

6- سلامت روده

manuka عسل به عنوان یک پری بیوتیک عمل می کند، زیرا منبع کربوهیدرات های غیرقابل هضم است که به عنوان الیگوساکارید شناخته می شوند. بر خلاف باکتری های روده، ما نمی‌ توانیم این کربوهیدرات‌ها را هضم کنیم. مصرف الیگوساکاریدها به عنوان منبع غذایی به رشد سطح باکتری های “خوب” از جمله بیفیدوباکتری ها و لاکتوباسیل ها کمک می کند و باعث حفظ سلامت روده می شود.

عسل مانوکا همانطور که اشاره کردیم خواص ضد میکروبی قدرتمندی دارد و از سیستم گوارشی شما در برابر باکتری و پاتوژن ها محافظت می کند. در تحقیقاتی بر روی موش ها مبتلا به کولیت اولسراتیو مصرف عسل مانوکا همراه با داروهای ضد التهابی محققین شاهد کاهش التهاب بودند که ما در مقاله خواص عسل برای روده تحریک پذیر IBS به صورت مفصل این موضوع را بررسی کردیم که در صورت علاقه می توانید آن مطلب را مطالعه کنید تا اطلاعات بیشتری بدست آورید.

7- جلوگیری از پلاک دندانی

آیا می‌دانید مهم‌ترین خاصیت عسل مانوکا چیست؟ شاید عسل یک غذای عجیب برای سلامت دندان به نظر برسد، اما این خاصیت ضد باکتریایی عسل manuka است، به این معنی که عسل باعث با ایجاد حفره های دندانی مرتبط نیست.

جلوگیری از پلاک دندانی با مانوکا

مطالعات نشان می دهد که خواص ضد باکتریایی ممکن است در به حداقل رساندن تجمع پلاک دندان و در نتیجه کاهش احتمال ابتلا به ژنژیویت یا سایر بیماری های پریودنتال مفید باشد. به طور خاص، عسل مانوکا از رشد باکتری‌های نامطلوب دهان مانند Porphyomonas gingivalis جلوگیری می ‌کند

8- درمان علائم فیبروز کیستیک

فیبروز کیستیک، نوعی اختلال ارثی است که باعث آسیب به ریه ها شده و بر سیستم گوارش و سایر اندام ها اثر منفی می گذارد. این بیماری بر سلول هایی که مخاط تولید می کنند اثر منفی گذاشته و در نتیجه آن، مخاط به طور غیر طبیعی غلیظ و چسبنده می شود. این مخاط غلیظ راه های هوایی و مجاری را مسدود نموده و تنفس را دشوار می کند.

سودوموناس آئروژینوزا (P. aeruginosa) و بورخولدریا سپاسیه (B. cepacia) دو باکتری رایج هستند که می توانند باعث عفونت های جدی دستگاه تنفسی فوقانی، به ویژه در جمعیت های آسیب پذیر شوند.

یک مطالعه آزمایشگاهی درباره خواص عسل مانوکا نشان داد که ترکیب این محصول با آنتی بیوتیک ها از رشد باکتری ها جلوگیری می کند. محققان به این نتیجه رسیدند که این نوع عسل ممکن است در درمان عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، به ویژه در بیماران مبتلا به فیبروز کیستیک، نقش موثری داشته باشد.

9- بهداشت دهان و دندان

مطالعات نشان می دهند که عسل مانوکا به باکتری های مضر دهان مرتبط با تشکیل پلاک، التهاب لثه و پوسیدگی دندان حمله می کند.

به طور خاص، تحقیقات نشان داده است که این محصول با فعالیت ضد باکتریایی بالایی که دارد، در مهار رشد باکتری‌های مضر دهان مانند پورفیروموناس ژنژیوالیس (P. gingivalis) و Aggregatibacter actinomycetemcomitans (A. actinomycetemcomitans) موثر است.

10- بهبود علائم گوارشی

بیماری التهابی روده (IBD) یک بیماری التهابی دستگاه گوارش است. IBD مانند کولیت اولسراتیو و کرون می تواند منجر به علائمی مانند اسهال، درد شکم، حالت تهوع و استفراغ شود. مطالعات روی جوندگان نشان داده است که مصرف منظم عسل مانوکا ممکن است به کنترل سویه ‌های C.diff، نوعی باکتری که باعث اسهال شدید و التهاب روده می ‌شود، کمک کند.

11- خواص ضد ویروسی

از انواع عسل به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی در طول قرن ها استفاده شده است. در سال‌های اخیر، محققان دریافته‌اند که قدرت عسل برای از بین بردن میکروب‌های ناشی از پراکسید هیدروژن است که با کمک آنزیم زنبور عسل تولید می‌شود.

عسل‌هایی از نوع مانوکا با حمله به میکروب ‌ها با ماده‌ای به نام MGO، که از DHA، ترکیبی که در شهد برخی از گیاهان مانوکا یافت می ‌شود، قدمی فراتر می ‌گذارند. این محصول به التیام زخم های جزئی و مزمن کمک می کند. به همین دلیل، باندهای زخم عسل manuka و محصولات زخم بدون نسخه (OTC) باید از طریق فروش نسخه در سازمان غذا و دارو (FDA) ثبت شوند. هنگامی که عسل مانوکا خریدید دقت کنید که هر چه MGO در عسل بیشتر باشد، خواص ضد ویروسی و ضد باکتریایی آن بیشتر است.

نحوه و میزان مصرف عسل مانوکا

شما می توانید به روش های مختلف زیر، عسل Manuka را مصرف کنید و از خواص آن بهره ببرید:

  • مخلوط کردن با اسموتی
  • مخلوط کردن آن با چای سبز، سیاه یا گیاهی
  • روی ماست، میوه تازه، گرانولا یا سبزیجات کبابی ریخته شود
  • آغشته کردن آن به نان تست

اگر از این محصول به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل استفاده می کنید، سعی کنید آن را روی فرنی، جو دوسر یا ماست طبیعی بریزید. مکمل ‌هایی حاوی مانوکا مانند قرص ‌ها، آب نبات‌ ها یا کپسول ها نیز می‌ توانند مفید باشند. فقط باید تحقیقات خود را انجام دهید و مکمل ها را از جای مناسبی خریداری کنید. قرص ها و شربت های سرفه حاوی عسل manuka نیز می توانند یک درمان موثر سرماخوردگی و آنفولانزا باشند..

حداکثر دو قاشق چای خوری در روز (15 گرم) مقدار دوز روزانه مناسب برای مصرف انواع عسل است، زیرا این محصول با وجود خواص زیاد برای سلامتی بدن، قند بالایی دارد.

عوارض عسل مانوکا

عسل manuka می تواند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل، غنی از مواد مغذی و قوی باشد. با این حال، این ماده مغزی اگرچه از سلامت بدن محافظت می کند، هنوز هم نوعی قند است. خوردن بیش از یک قاشق چای خوری در روز عسل می تواند قند خون شما را افزایش دهد و کالری بیش از حدی را وارد رژیم غذایی شما کند. اگرچه مصرف عسل‌هایی مانند مانوکا برای اکثر افراد بی خطر است. با این حال، برخی از افراد باید قبل از استفاده از آن با پزشک مشورت کنند:

انواع عسل‌ ها سرشار از قند طبیعی هستند. بنابراین مصرف هر نوع عسل از جمله مانوکا ممکن است سطح قند خون افراد دیابتی را افزایش دهد.

کسانی که به انواع دیگر عسل یا زنبورها حساسیت دارند نیز ممکن است پس از خوردن یا مصرف عسل به آن واکنش آلرژیک نشان دهند. در صورت آلرژی به عسل، از مصرف آن خودداری کنید.

سخن آخر

خواص ضد باکتریایی، پیشگیری و مبارزه با عفونت ها از جمله عفونت های ناشی از سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک از خواص عسل مانوکا است. این محصول همچنین به پیشگیری یا درمان بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری التهابی روده، زخم معده، بیماری پریودنتال و سرفه های ناشی از عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی کمک می کند.

برای شناخت کامل خواص مفید این نوع عسل، تحقیقات بیشتری، به ویژه درباره انسان، مورد نیاز است. به دلیل قند موجود در آن باید از مصرف بیش از حد عسل خودداری کرد. در صورت مصرف آن ممکن است قند خون شما افزایش یابد یا به آن واکنش آلرژیک نشان دهید. در صورت بروز این علائم مصرف آن را کمتر کرده یا قطع کنید.

5/5 - (3 امتیاز)
بازگشت به لیست

4 دیدگاه در “عسل مانوکا چیست؟ 11 خواص عسل مانوکا و نحوه مصرف + عوارض

  1. Sara گفت:

    . ببخشید عسل مانوکا رو به بچه ها میشه داد لطف میکنید پاسخ بدید ممنونم

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز معمولا بعد از سن 2 سال شما می توانید هر گونه عسل را به کودک خود بدهید و منعی وجود ندارد ولی سعی کنید قبل از مصرف از نداشتن آلرژی فرزند خود مطمئن شوید و با پزشک متخصص مشورت کنید. با آرزوی سلامتی برای شما دوست عزیز

  2. mobina گفت:

    تشکر از بابت این نوشتها خیلی مفید است که اینه را بدانیم متاسفانه من هیچ اطلاعی از این عسل وفواید ان نداشتم

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز سپاس از توجه شما با آرزوی سلامتی برای شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *