مقالات

پرولین عسل چیست؟ خواص آن برای سلامتی و میزان استاندارد

پرولین عسل چیست؟ خواص آن برای سلامتی و میزان استاندارد

امروزه برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی از معیارهای مختلفی استفاده می شود. پرولین عسل یکی از فاکتورهایی است که مرغوبیت و کیفیت عسل را می توان با آن سنجید. پرولین که یک نوع اسید آمینه است خواص زیادی داشته و در عسل های طبیعی که شهد آنها از زنبور عسل بدست می آید وجود دارد.  پرولین علاوه بر خواص ضد پیری و توانایی ترمیم پوست آسیب دیده باعث سیستم ایمنی، بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی، بهبود سلامت روده و جذب مواد مغذی، افزایش متابولیسم و ​​محافظت از سیستم قلبی عروقی می شود. در همین راستا در مقاله امروز هاچ لند می خواهیم به تعریف پرولین، خواص پرولین، میزان استاندارد پرولین عسل، منابع حاوی پرولین و عوارض آن بپردازیم.

پرولین چیست؟

پرولین، فراوان ترین اسید آمینه آزاد موجود در عسل است که در شهد و به ویژه در گرده وجد دارد و بخش قابل توجهی از آن توسط زنبور عسل بدست می آید. میزان پرولین عسل یک معیار ضروری برای تشخیص میزان خالص بودن و کیفیت آن بوده و در کنار سایر معیارها برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی سنجیده می شود. عسل های خالص حاوی مقدار پرولین و پتاسیم بیشتری نسبت به عسل های تقلبی هستند. با این حال، میزان آنها بسته به نوع گرده و شهد جمع آوری شده توسط زنبورها ممکن است متفاوت باشد.

پرولین در واقع نوعی اسید آمینه است که به آن بلوک سازنده پروتئین نیز گفته می شود. پرولین چه نوع اسید آمینه ای است؟ پرولین عسل یک اسید آمینه غیر ضروری شناخته می شود؛ زیرا بدن انسان می تواند برخی از اسیدهای آمینه را به تنهایی سنتز کند. در حالیکه برخی اسیدهای آمینه فقط از طریق رژیم غذایی دریافت می شوند. به عنوان مثال، گلوتامات را می توان برای سنتز پرولین استفاده کرد. با این حال، دریافت مستقیم آن از منابع غذایی برای افزایش سطح بدن مفید است.

پرولین باعث تشکیل کلاژن، بازسازی غضروف، تشکیل بافت همبند، ترمیم آسیب های پوستی و زخم ها، بهبود پوشش روده و ترمیم مفاصل می شود. ساختار پرولین منحصر به فرد است زیرا نه تنها یک اسید آمینه پروتئین زا (انواعی از اسد آمینوها که به طور بیوسنتزی پروتئین ها را تشکیل می دهند) بلکه یک آمین ثانویه است. علاوه بر این، پرولین نه تنها به تولید انواع پروتئین کمک می کند بلکه به عنوان یک کاتالیزور در ایجاد بسیاری از واکنش های آلی نیز نقش دارد.

پرولین در عسل طبیعی

عسل حاوی 27 پروتئین یا اسید آمینه مختلف است و پرولین، بیشترین پروتئین موجود در عسل را تشکیل می دهد (حدود 1 تا 1.5 درصد محتوای عسل). این مقدار بر اساس نوع شهد ممکن است تغییر کرده و به 3 درصد هم برسد. مقدار پرولین عسل بسته به نوع شهد متفاوت بوده و مقدار پرولین نیز در شهد هر یک از گیاهان و گل ها نیز کمتر یا بیشتر است. علاوه بر این، یکی از شاخص های مهم برای سنجش میزان فعالیت آنتی اکسیدانی عسل، پرولین است. با استفاده از آن می توان به منشا عسل پی برد. چون پرولین فقط از طریق شهد وارد عسل شده و هرگونه عسلی که فاقد این نوع پروتئین باشد از شهد تهیه نشده و احتمالا تقلبی است.

کیفیت عسل نیز به عوامل مختلفی مانند میزان رطوبت، نسبت گلوکز به فروکتوز، اسیدیته، میزان پرولین، هدایت الکتریکی و میزان ساکاروز بستگی دارد. پروتئین یکی از ترکیبات مهم عسل بوده و برخی از پروتئین ها منشا حیوانی و برخی منشا گیاهی دارند. پرولین منشا گیاهی داشته و در واقع، در بزاق زنبور عسل چیزی به نام پرولین یافت نمی شود. به همین دلیل، پرولین عسل یکی از عوامل اساسی هنگام آزمایش و بررسی طبیعی یا تقلبی بودن این محصول است.

آزمایش پرولین در عسل

یکی از اصلی ترین مدارکی که هنگام خرید عسل طبیعی به آن نیاز دارید برگه آزمایش عسل است. در این برگه، ترکیبات، شاخص های مهم معاونت غذا و داروی هر استان ذکر شده است. معروف ترین شاخص تعیین کیفیت عسل، کدکس بین المللی است. در این کدکس، میزان ساکارز عسل، دیاستاز، پرولین، هیدروکسی متیل فورفورال و نسبت فروکتوز به گلوکز سنجیده می شود. یکی از شاخص های مهم در طبیعی بودن عسل، میزان ساکاروز موجود در آن است. اما از آنجایی که آزمایشگاه ها توانایی تولید عسلی با مقدار قند استاندارد دارند تنها به این شاخص نمی توان اکتفا کرد. در نتیجه، میزان پرولین عسل، هدایت الکتریکی و HMF برای تشخیص کیفیت و طبیعی بودن عسل سنجیده می شود.

میزان پرولین، یکی از اصلی ترین شاخص های تشخیص عسل طبیعی از تقلبی در کدکس اروپا است. بر این اساس، در کشورهای اروپایی (همچنین ایران) میزان پرولین به ازای هر کیلوگرم حداقل باید 180 میلی گرم باشد. میزان بالای پرولین نشان دهنده طبیعی بودن عسل است. در برخی کشورها مانند ترکیه قوانین سخت تری وجود دارد. در این کشور، میزان پرولین عسل باید 300 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم باشد تا در دسته عسل های طبیعی قرار گیرد.

کروماتوگرافی پرولین

در آزمایش کروماتوگرافی هر یک از ترکیبات عسل با موادی به خصوص سنجیده و آزمایش می شوند. برای مثال، برای جداسازی و تشخیص میزان اسید آمینه ای چون پرولین عسل از طریق کروماتوگرافی از ترکیب نین هیدرین که حالت جامد داشته و سفید رنگ است استفاده می شود. نین هیدرین و پرولین در نزدیکی هم به یکدیگر واکنش نشان داده و از روی رنگ محلول میتوان به وجود یا عدم وجود پرولین در عسل پی برد. میانگین پرولین به عنوان شاخص استاندارد برای طبیعی بودن عسل در برخی گونه ها شناخته شده است. کارشناسان علوم آزمایشگاهی با بررسی این گونه ها، میانگین پرولین لازم که باید در هر یک از عسل های طبیعی زیر باشد را سنجیده اند:

نوع محصول میزان پرولین عسل
عسلک 1089 میلی گرم
عسل اقاقیا 252 میلی گرم
عسل اسطوخودوس 900 میلی گرم
عسل لیندن 697 میلی گرم
عسل وحشی 476 میلی گرم
عسل آفتابگردان 809 میلی گرم

نقش پرولین در تشکیل کلاژن

یکی از دلایلی که پرولین عسل یک ماده بسیار مهم محسوب می شود این است که در کنار اسید آمینه گلایسین، یک اسید آمینه اولیه درگیر در سنتز کلاژن است. اما عملکرد پرولین در تشکیل کلاژن به چه صورتی است؟

پرولین برای تشکیل کلاژن به هیدروکسی‌ لیزین و هیدروکسی پرولین تبدیل می‌شود که فراوان ‌ترین پروتئین موجود در بدن انسان و جزء اصلی تشکیل ‌دهنده بافت همبند است.

کلاژن از آمینو اسیدهای شاخه دار کوچکتر تشکیل شده و از پیوند دادن شاخه ‌های آمینو اسیدها به یکدیگر (عمدتاً انواع گلایسین، پرولین، هیدروکسی پرولین و آرژنین) ایجاد می ‌شود که با هم رشته‌ های کلاژن طولانی‌ تری ایجاد نموده و بافت را تشکیل می‌ دهند.

اسیدهای آمینه پرولین حدود 15 درصد از کلاژن را تشکیل می دهند و پرولین، گلایسین و هیدروکسی پرولین در مجموع بیش از 50 درصد از کل محتوای اسید آمینه کلاژن را تشکیل می دهند.

به لطف پرولین، بدن ما می تواند کلاژن کافی برای حفظ سلامت کلی بدن بسازد؛ زیرا کلاژن تقریباً در همه جای بدن از جمله ماهیچه ها، دندان ها، پوست، استخوان ها، اندام ها، مفاصل و غیره یافت می شود.

اسیدهای آمینه ای که کلاژن را تشکیل می دهند فواید خاصی برای قسمت های مختلف بدن دارند. به عنوان مثال، پرولین عسل برای سلامت پوست و بهبود زخم ها عالی است اما گلایسین به داشتن خوابی آرام، تعادل قند خون و ترمیم تاندون ها کمک می کند.

5 خواص پرولین برای سلامتی بدن انسان

همانطور که اشاره کردیم، یکی از خواص پرولین عسل، بهبود اختلالات پوستی و کلاژن سازی است. همچنین، این اسید آمینه روند ترمیم زخم ها و خراش های روی پوست را سرعت می بخشد. بنابراین، اگر عسل را روی زخم بمالید، نه تنها ضدعفونی شده بلکه سریع تر بهبود می یابد. علاوه بر این، مصرف روزانه عسل با افزایش تولید کلاژن و کاهش درد مفاصل و عضلانی همراه است.

بدن با استفاده از پرولین، پروتئین کلاژن می سازد. کلاژن در ساختار بخش ‌های مختلف بدن مانند استخوان، پوست و مو، رباط، تاندون و ناخن وجود دارد. همچنین، کلاژن حدود 30 درصد پروتئین ‌های بدن را تشکیل می ‌دهد. در ادامه این بخش به طور مفصل، 5 مورد از مهمترین خواص پرولین عسل برای سلامتی بدن را ذکر می کنیم.

1- بهبود زخم و ترمیم پوست آسیب دیده

نقش اصلی پرولین، ترمیم آسیب های پوستی مانند زخم ها، بریدگی ها و سوختگی ها است. پرولین در هر سه مرحله از بهبود زخم نقش دارد؛ زیرا انتقال سلولی را تحریک کرده و باعث رشد بافت جدید می شود. مطالعات نشان داده اند که در مراحل اولیه ترمیم زخم، سطح پرولین مایع زخم حداقل 50 درصد بیشتر از سطح پلاسما است که نشان دهنده نفوذ فعال پرولین عسل به محل زخم است.

بهبود زخم و ترمیم پوست آسیب دیده

پرولین این کار را با سنتز کلاژن یا تشکیل کلاژن جدید انجام می دهد. کلاژن بخشی ضروری از ترمیم زخم محسوب می شود؛ زیرا به پوست ما ساختار و استحکام می بخشد. برخی مطالعات نشان داده ‌اند که مکمل ‌های کلاژن حاوی پرولین می ‌توانند عملکرد سد دفاعی پوستی را بهبود بخشند، سنتز هیالورونیک اسید را تحریک نموده و رشد فیبروبلاست و انتقال سلولی را افزایش دهند.

از آنجایی که بدن شما با افزایش سن کلاژن کمتری تولید می کند و این امر بر ظاهر پوست شما تأثیر می گذارد، مصرف اسیدهای آمینه بیشتر که کلاژن را تشکیل می دهند می تواند برای جوان تر به نظر رسیدن پوست موثر باشد. همچنین، پرولین عسل ممکن است به طور طبیعی به پیشگیری یا درمان سلولیت کمک کند. علاوه بر این، این اسید آمینه باعث تقویت، سفت و سفت شدن پوست می شود. مکمل های کلاژن نیز معمولا به دلیل خواص ضد پیری که دارند استفاده می شوند.

2- بهبود و کمک به سیستم گوارشی

پروتئین کلاژن به عنوان یکی از بهترین مکمل ها برای بهبود سلامت روده، درمان سندرم نشت روده و در نتیجه عملکرد کلی سیستم ایمنی شناخته می شود. اسیدهای آمینه موجود در کلاژن می توانند بافت هایی که مجرای گوارشی را پوشانده اند تقویت کرده که برای جذب مواد مغذی و جلوگیری از واکنش های خود ایمنی مفید هستند.

مطالعات نشان داده اند که پرولین عسل و سایر اسیدهای آمینه موجود در کلاژن با بهبود سیستم ایمنی بدن و توانایی محافظت از روده و بافت لنفوئیدی مرتبط با روده در برابر آنتی ژن ها و پاتوژن های خارجی را دارند. هر اسید آمینه خواص منحصر به فردی دارد که بر سلامت روده تأثیر می گذارد. این خواص عبارتند از: حفظ یکپارچگی، رشد و عملکرد روده. عادی سازی ترشح سیتوکین های التهابی، بهبود تعداد لنفوسیت های T و تنظیم ترشح سلول های IgA.

3- جلوگیری از درد مفاصل

یکی از دلایل افزایش درد مفاصل همراه در سنین پیری این است که از اواسط 30 سالگی، بدن کلاژن کمتری تولید می کند. کلاژن برای سلامت کلی جسمی و روانی ضروری است، زیرا به معنای واقعی کلمه به حفظ سلامت بدن کمک کرده و برای حفظ قدرت و انعطاف بافت همبند مورد نیاز است. از دست دادن کلاژن همچنین می تواند به دلیل رژیم غذایی ناسالم، سبک زندگی و عادات نامناسب سرعت بیشتری پیدا کند؛ زیرا این موارد منجر به سطح بالاتر التهاب، استرس اکسیداتیو، عدم تعادل هورمونی و کمبود مواد مغذی می شود.

جلوگیری از درد مفاصل

هرچه آمینو اسیدهایی که کلاژن را تشکیل می دهند بیشتر باشند (از جمله پرولین عسل) این اثرات با ترویج تشکیل غضروف جدید کاهش یافته و پرولین باعث رشد یا حفظ عضلات و حتی بهبود تراکم استخوان می شود. پرولین و سایر اسیدهای آمینه می توانند غضروف را با تحریک کندروسیت ها (سلول های غضروف) تقویت کنند. مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان داده است که پرولین موجب رشد و بهبود عملکرد بافت می شود.

همچنین، این اسید آمینه سیستم ایمنی را تقویت کرده و وضعیت آنتی اکسیدانی را بهبود می بخشد. به عبارتی دیگر، پرولین عسل می تواند برای کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو که به مفاصل و بافت همبند آسیب می رساند مفید باشد.

4- بهبود عملکرد قلب و عروق

پرولین عسل می تواند از قلب و دیواره های شریانی محافظت کند. برای نمونه، این اسید آمینه از تجمع چربی در جریان خون و کنترل فشار خون جلوگیری می کند. اسیدهای آمینه برای تشکیل بافتی که رگ ‌های خونی را می ‌سازد ضروری هستند. هرچه آمینو اسیدهایی که کلاژن را تشکیل می دهند بیشتر باشد خطر تصلب شرایین (ضخیم شدن یا سفت شدن شریان ها) کمتر می شود.

5- کمک به متابولیسم و خواص ضد التهابی

پرولین اثر مفیدی روی عملکردهای متابولیک و سنتز سایر ترکیبات داشته و نقش یک مولکول سیگنال و حسگر وضعیت انرژی سلولی را ایفا می کند. پرولین موجب تعدیل عملکرد میتوکندری شده، بر تکثیر سلولی یا مرگ سلولی تأثیر گذاشته و بیان ژن خاصی را تحریک می کند. همه این موارد برای گیاهان و رهایی از فشار محیطی ضروری است.

سایر خواص مفید پرولین عسل برای انرژی و سلامت کلی شامل افزایش متابولیسم و ​​توده عضلانی، کمک به افزایش انرژی در طول فعالیت بدنی، بهبود استفاده بدن از آنتی اکسیدان ها، تسهیل فرآیند ساخت سلول های سالم از DNA و RNA، سم زدایی کبد فاز دوم و محافظت از سیستم عصبی مرکزی می شود. مطالعه ‌ای که در سال 2017 روی موش ‌ها انجام شد نشان داد که وقتی موش‌ ها التهاب، استرس اکسیداتیو و تغییر پارامترهای انرژی را در بخش ‌هایی از مغزشان تجربه می‌کنند، تجویز پرولین می‌ تواند از برخی از این اثرات مضر جلوگیری کند.

میزان استاندارد پرولین در عسل طبیعی

پرولین عسل به تشخیص طبیعی یا غیر طبیعی بودن عسل در طول آزمایش کمک می کند. اگر چه 26 اسیده آمینه دیگر هم در عسل وجود دارد اما پرولین، بیشترین اسید آمینه موجود در عسل (حدود 50 تا 85 درصد) را تشکیل می دهد.

این آمینو اسید اهمیت زیادی دارد چون پرولین عسل را نمی توان در آزمایشگاه ها تولید کرد. در نتیجه، وجود آن نشان می دهد که عسل طبیعی بوده و به وسیله زنبورها و از گیاهان حاوی پرولین بدست آمده است.

بر اساس استاندارد بین المللی، میزان پرولین موجود در عسل طبیعی نباید کمتر از ۱۸۰ میلی‌ گرم در کیلوگرم باشد. مقدار پایین پرولین عسل نشان می دهد که این محصول از شهد گیاهان یا به وسیله زنبور تهیه نشده است. از سوی دیگر هر چه مقدار پرولین عسل بیشتر باشد کیفیت محصول بالاتر خواهد بود.

بهترین منابع پرولین

پرولین بیشتر در منابع طبیعی حاوی کلاژن یافت می شود. بهترین منابع پرولین و کلاژن در رژیم غذایی، آب استخوان و سایر مواد غذایی حاوی پروتئین بالا به ویژه محصولات حیوانی مانند گوشت های اندام بدن مانند جگر، گوشت گاو تغذیه شده با علف، مرغ پرورش یافته در مراتع، ماهی صید شده و غشای پوسته تخم مرغ است.

وقتی اعضای بدن حیوانات را می خورید، پرولین و کلاژن قسمت هایی از حیوان از جمله استخوان ها، بافت همبند و بافت ماهیچه ای را مصرف می کنید.

بهترین منابع پرولین

پودر پروتئین کلاژن غلیظ و ژلاتین دو منبع عالی پرولین هستند. پودر کلاژن از منابعی از جمله کلاژن مرغ، کلاژن گاو یا گوشت، کلاژن غشای پوسته تخم مرغ و کلاژن ماهی تهیه می شود. ژلاتین نوعی کلاژن گوشت گاو هیدرولیز شده است؛ به عبارتی دیگر، اساساً بخشی از کلاژن تجزیه شده است که بیشتر به دلیل ایجاد بافتی ژل مانند در دسرها یا تولید مواد غذایی از آن استفاده می شود.

استفاده از آبگوشت استخوان یا پودرها و مکمل های کلاژن بسیار مفید است زیرا این موارد باعث صرفه جویی در وقت و تلاش شما می شود. به عنوان مثال، آب استخوان در طول یک تا دو روز پخته می ‌شود اما وقتی از پودر پروتئین غلیظ آب استخوان استفاده ‌کنید تقریباً فوراً می‌توانید از مزایای آب استخوان بهره ببرید.

کلاژن مرغ حاوی گلیسین، گلوتامین، پرولین و همچنین کندرویتین و گلوکزامین است. این دو ترکیب (کندرویتین و گلوکزامین) به بازسازی غضروف کمک می کنند. شما می توانید مقداری از آن را با خوردن مرغ پخته شده یا با تهیه آب مرغ، سوپ، خورش و سایر غذاهای خوش طعم که حاوی گوشت یا استخوان اعضای حیوان هستند مصرف کنید.

علاوه بر این، شما می‌ توانید با مصرف کلاژن ماهی، مقدار کمی پرولین دریافت کنید (مانند خوردن تکه‌های ماهی که حاوی استخوان ‌ها، بافت‌ ها یا فلس‌های کوچک هستند یا تهیه آب ماهی یا آبگوشت، سوپ و خورش). یک راه عالی برای افزایش مصرف پرولین/کلاژن اضافه کردن مقداری پودر کلاژن به تخم مرغ های همزده یا املت است.

آیا پرولین در گیاهان نیز وجود دارد؟ بله، با این حال، مصرف غذاهای گیاهی مانند سبزیجات یا میوه ها مقدار زیادی پرولین برای شما تامین نمی کند. در اجزای گیاهان مانند گرده، تجمع پرولین در واقع واکنشی به تنش های فیزیولوژیکی است و در توسعه ساختار محصول نیز نقش دارد.

پرولین در مقایسه با گلایسین و لیزین

تقریباً یک سوم کلاژن از گلایسین تشکیل شده است. گلایسین یک اسید آمینه است که وجود آن برای بهبود عملکردهای مختلف ماهیچه ای، شناختی و متابولیک ضروری است. این اسیدهای آمینه ضروری برای تشکیل کلاژن و ژلاتین استفاده می شوند. همانند پرولین، بهترین منابع گلایسین آبگوشت استخوان، پودر پروتئین کلاژن و سایر غذاهای پروتئینی هستند.

یکی از نقش های گلایسین، تجزیه و انتقال مواد مغذی مانند گلیکوژن و چربی برای استفاده به وسیله سلول ها برای تامین انرژی است. از آنجایی که گلایسین باعث حفظ توده عضلانی بدون چربی شده و ترشح هورمون رشد انسانی را افزایش می دهد به عنوان یک اسید آمینه ضد پیری نیز شناخته می شود. گلایسین برای درمان بسیاری از بیماری ها مانند تحلیل عضلات (اسکاروپنی)، زخم، آرتریت، سندرم روده نشتی، دیابت، نارسایی کلیه و قلب، اختلالات عصبی رفتاری و خستگی به کار می رود.

لیزین یا (L-lysine)  یک اسید آمینه ضروری است که در غذاهای پروتئینی مانند گوشت، لوبیا، پنیر و تخم مرغ و همچنین به شکل مکمل موجود است. لیزین همانند پرولین به رشد و نگهداری استخوان ها و بافت همبند و تشکیل کلاژن کمک می کند. همچنین در ایجاد کارنیتین که اسیدهای چرب را به انرژی تبدیل می کند نقش دارد.

ال لیزین ممکن است باعث ترمیم سیستم گوارش، کاهش سطح کلسترول شده و برای جذب کلسیم (که از لخته شدن خون و سایر مشکلات محافظت می کند) مفید باشد.

از دیگر خواص ال لیزین می توان به درمان تبخال، اضطراب، اسهال و حتی ایجاد سرطان اشاره کرد. بهترین منابع غذایی حاوی ال لیزین عبارتند از: گوشت گاو، مرغ، بوقلمون، ماهی مانند تن، لوبیا سفید، تخم کدو تنبل و تخم مرغ.

آرژنین یکی دیگر از اسیدهای آمینه موجود در کلاژن است. این اسید آمینه در غذاهای پروتئینی از جمله گوشت گاو و انواع دیگر گوشت قرمز، مرغ، ماهی، تخم مرغ و محصولات لبنی یافت می شود. آرژنین ممکن است برای سلامت قلب، بهبود عملکرد ورزشی و افزایش توانایی های ذهنی مفید باشد.

عوارض پرولین عسل

در حال حاضر به دوز بالایی از پرولین نیاز ندارید. چون این یک اسید آمینه طبیعی است مصرف بیش از حد آن در رژیم غذایی شما خطری ندارد. اگر غذاهای سرشار از پروتئین مصرف می کنید احتمالاً مقدار پرولین کافی را از رژیم غذایی خود دریافت می کنید. با این حال مصرف بیشتر آن به شکل مکمل هنوز برای اکثر افراد بی خطر است.

همیشه به دنبال مکمل های کلاژن، ژلاتین یا آبگوشت استخوان با کیفیت باشید که از شرکت های معتبر به فروش می رسند. در صورت امکان، محصولات ارگانیک را خریداری کنید.

هنوز مشخص نیست که آیا مصرف مکمل های پرولین در دوزهای بالا همیشه برای زنان باردار یا شیرده بی خطر است یا خیر. اگر بیماری کلیوی یا کبدی داشته و در هضم پرولین مشکل دارید یا باردار هستید، بهتر است ابتدا با پزشک خود درباره مصرف مکمل پرولین صحبت کنید.

سخن آخر

پرولین یک اسید امینه غیر ضروری است، به عبارتی دیگر، بدن مقداری از آن را به تنهایی می‌سازد، در حالی که مقدار بیشتری از آن با مواد غذایی با پروتئین بالا به دست می‌آید.

ترمیم زخم و بریدگی ها، تقویت سیستم ایمنی، بهبود درد مفاصل، جذب مواد مغذی، افزایش متابولیسم و ​​محافظت از سیستم قلبی عروقی از خواص اصلی پرولین عسل به شمار می آید. یکی از مهم‌ ترین نقش های پرولین عسل، تشکیل کلاژن، فراوان ترین پروتئین در بدن انسان است که به بافت همبند ساختار و استحکام می بخشد. میزان پرولین موجود در عسل طبیعی نباید کمتر از  180 میلی گرم در کیلوگرم باشد. پرولین به عنوان یک معیار مهم برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی به کار می رود. آبگوشت استخوان، پودر کلاژن، ژلاتین و سایر غذاهای سرشار از پروتئین مانند جگر، گوشت گاو، مرغ مرتعی، ماهی و غیره حاوی پرولین بالایی هستند. با وجود خواص و مزایای فراوان پرولین عسل، در صورتی که به گرده یا عسل آلرژی دارید، باردار هستید یا به نوزاد خود شیر می دهید بهتر است قبل از مصرف عسل و محصولات حاوی پرولین با پزشک خود مشورت کنید.

سوالات متداول

میزان پرولین کدام نوع عسل ها بیشتر است؟

عسل های طبیعی دارای رنگ کهربایی روشن تا تیره مانند عسلک ترنگبین، عسل شوید، رازیانه، عسل آویشن، عسل کنار، گارچی، بلوط و غیره در مقایسه با عسل مرکبات یونجه، اقاقیا، خارشتر، مقدار پرولین بالاتری دارند.

میزان پرولین عسل طبیعی چقدر باید باشد؟

میزان پرولین استاندارد در انواع عسل ها متفاوت است. حداقل میزان استاندارد پرولین عسل، 180 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم است اما این عدد ممکن است کیفیت یک نوع عسل را نشان ندهد. برای نمونه، 300 میلی گرم پرولین در عسل مرکبات بسیار خوب بوده اما در عسل کنار، این مقدار پرولین کم بوده و کیفیت پایین عسل را نشان می دهد.

آیا پرولین شاخص خوب و مهمی برای ارزیابی کیفیت عسل است؟

بین میزان پرولین موجود در عسل و کیفیت آن رابطه معناداری وجود دارد. به عبارتی، عسل های طبیعی و با کیفیت در مقایسه با عسل های تقلبی یا تجاری و بی کیفیت حاوی مقدار بالایی پرولین عسل هستند. با این حال، مقدار بالای پرولین عسل را باید در کنار سایر مواد و محتویات در نظر گرفت.

5/5 - (1 امتیاز)
بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *