مقالات

ساکارز عسل چیست؟ و بررسی میزان انواع آن

عسل حاوی مواد مختلفی است و یکی از مواد موجود در عسل، ساکاروز نام دارد. فروشندگان عسل همواره انواع عسل ها را با این عنوان که ساکاروز پایینی دارد به فروش می رسانند. اما همه عسل ها میزان ساکارز یکسانی ندارند و هنگام خرید عسل طبیعی باید به دنبال یک نوع عسل طبیعی با ساکارز پایین باشید. اما قبل از هر چیز باید بدانید که اصلا ساکاروز عسل چیست و میزان ساکاروز انواع عسل ها چقدر است؟ در این مقاله از هاچ لند به این سوالات پاسخ می دهیم.

ساکارز عسل چیست؟

ساکاروز که نوعی کربوهیدرات محسوب می شود نام علمی قند و شکرهایی است که به صورت روزانه به همراه چای مصرف کرده یا از آنها برای تهیه کیک و مربا و شیرینی از آنها استفاده می کنیم. ویلیام میلر اولین کسی بود که نام ساکارز را مطرح کرد. ساکاروز در نیشکر و چغندر نیز وجود دارد. اما ساکارز عسل همان شکری است که در عسل وجود دارد. این نوع شکر به وسیله شهد گل و گیاهان تولید می شود.

زنبورها از شهد گل یا گیاهان تغذیه نموده و سپس ساکارز را همراه شهد به کندو آورده و ذخیره می کنند. علاوه بر ساکاروز، مقدار زیادی فروکتوز و گلوکز در عسل طبیعی وجود دارد. در واقع، تنها 3 تا 10 درصد عسل را ساکارز، 40 درصد آن را گلوکز، 35 درصد آن را فروکتوز و بقیه آن را آب و مواد معدنی دیگر تشکیل می دهد.

ساکارز عسل طبیعی چقدر باید باشد؟

یکی از مهم ترین شاخص ها هنگام آزمایش طبیعی بودن عسل، میزان ساکارز آن است. در بهترین حالت، میزان ساکارز عسل باید 0.89 درصد باشد ولی در کشورهای مختلف، استانداردهای متفاوتی در این زمینه وجود دارد. برای مثال در آمریکا حداکثر مقدار ساکارز باید 5 درصد باشد، در کشورهای عضو  اتحادیه اروپا 7 درصد و در ایران این مقدار 5 درصد است. همچنین، به عسل های زیر 5 درصد ساکاروز عسل طبیعی و به محصولاتی که زیر 3 درصد ساکارز داشته باشند عسل های مرغوب و با کیفیت گفته می شود.

ساکارز عسل طبیعی

علاوه بر این، یک روش تشخیص عسل طبیعی از غیرطبیعی، میزان ساکارز موجود در آنها است. یک عسل طبیعی اصل، ساکاروز پایینی دارد اما عسل هایی که ساکاروز بیش از 5 درصد دارند تقلبی هستند و قند بالایی دارند. با انجام تست ساکاروز، عسل می توان فهمید که آیا عسل از شهد گل و گیاهان بدست آمده یا با آب و شکر و دیگر مواد افزودنی ترکیب شده است.

در اکثر عسل ها، میزان گلوکز و فروکتوز حدود 80 تا 85 درصد بوده و 10 درصد آن را هم آب تشکیل می دهد. با توجه به این آمار می توان نتیجه گرفت که عسل طبیعی ساکارز بسیار پایینی باید داشته و کمتر از 5 درصد باشد. شایان ذکر است که عسل طبیعی حاوی مواد زیر است:

مواد عسل مقدار
آب 17.1 گرم
انرژی 304 کیلوکالری
لیپد (چربی کل) 0
پروتئین 0.3 گرم
خاکستر 0.2 گرم
کربوهیدرات 82.4 گرم
فیبر 0.2 گرم
شکر 82.1 گرم
ساکارز 0.89 گرم
گلوکز 35.8 گرم
فروکتوز 40.9 گرم
مالتوز 1.44 گرم
گالاکتوز 3.1 گرم

 

میزان ساکارز عسل به چه عواملی بستگی دارد؟

میزان ساکارز هر نوع عسل به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ در این بخش از مقاله به بررسی عواملی که روی میزان ساکاروز عسل اثر می گذارند می پردازیم.

1- منبع و جغرافیای شهد

نوع گیاه یا گلی که زنبور عسل از آن تغذیه کرده است بر مقدار ساکاروز آن تاثیر می گذارد. در نتیجه، منبع و جغرافیای شهد گل یا گیاه، یکی  از عوامل موثر بر میزان بالا یا پایین بودن ساکارز عسل محسوب می شود.

برای نمونه، در صورتی که عسل از شهد گل یا گیاهانی چون گون و گشنیز بدست آمده باشد، ساکارز پایینی خواهد داشت. به عبارتی، مقدار ساکارز این نوع عسل ها بسیار پایین و در برخی مواقع کمتر از 1 درصد است. اما میزان ساکارز برخی عسل ها از جمله عسل کنار یا مرکبات بالا بوده و بین 7 تا 10 درصد (حتی بیشتر) می رسد.

2- حرارت

اگرچه حرارت دادن عسل باعث از بین رفتن برخی ویتامین ها و آنزیم های مفید موجود در آن می شود اما این کار به منظور جلوگیری از شکرک زدن عسل انجام می گیرد. از سوی دیگر، حرارت دادن عسل روی میزان ساکارز اثر گذاشته و مقدار آن را کاهش می دهد.

3- زمان ماندگاری عسل

یکی از عوامل دیگری که بر میزان ساکارز عسل تاثیر می گذارد، زمان ماندگاری عسل است. آنزیمی به نام دیاستاز در عسل وجود دارد که ساکاروز را به گلوکز و فروکتوز تبدیل می کند.

در نتیجه، هر چه زمان ماندگاری عسل بیشتر باشد، میزان ساکاروز آن نیز به تدریج کاهش پیدا می کند. فرض کنید که در حال نگهداری عسل کنار هستید و ساکارز آن 7 درصد بوده است. پس از 9 ماه، مقدار ساکاروز آن می تواند به 2 درصد برسد.

ساکارز مناسب دیابتی ها

ساکارز عسل هرچه پایین تر باشد مفیدتر است اما ساکارز  قند موجود در عسل نیست و به دلیل داشتن گلوکز و فروکتوز می تواند سطح قند خون افراد دیابتی را بالا ببرد. همچنین شاخص گلیسمی پایین عسل در مقایسه با شکر به این معنی نیست که بیماران دیابتی می توانند به راحتی و هر مقدار عسل که می خواهند مصرف کنند یا برای آنها هیچ گونه ضرری ندارد. حتی عسلی که 100 درصد طبیعی باشد در صورت مصرف زیاد باعث افزایش قند خون افراد می شود.

با این حال، افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند نباید می توانند از عسل به جای قند و شکر استفاده کنند. اما به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد هر نوع عسل با هر مقدار ساکاروزی به افزایش قند خون منجر می شود. هنگام آزمایش عسل، میزان ساکارز آن در مقایسه با فروکتوز و گلوکز، میزان مواد معدنی، ویتامین ها و میزان ph آن مشخص می شود.

در نهایت، از آنجایی که افراد دیابتی، قند خون بالایی داشته و دفع قند غیرطبیعی برای آنها دشوار است، باید از مصرف عسل غیرطبیعی حاوی ساکارز بالا بپرهیزند و به سراغ عسل هایی که ساکاروز کمتر از 5 درصد دارند بروند.

ساکارز انواع عسل ها

هر یک از انواع عسل های موجود در بازار مقدار ساکارز متفاوتی دارند. در جدول زیر به میزان ساکارز انواع عسل ها اشاره کرده ایم.

نوع عسل میزان ساکارز عسل
عسل کنار بیش از 5 درصد و گاهی اوقات 10 تا 12 درصد
عسل چهل گیاه 5 درصد یا کمتر
عسل گشنیز بین 2 تا 4 درصد
عسل یونجه بالاتر از 5 درصد
عسل مرکبات 5 درصد یا بیشتر
عسل خارشتر کمتر از 5 درصد
عسل کوهی کمتر از 3 درصد

 

سخن آخر

همانطور که در این مقاله از هاچ لند مشاهده کردید ساکارز عسل که نوعی قند است یکی از عناصر مهم برای تشخیص عسل طبیعی از عسل غیر طبیعی محسوب می شود. در هر کشوری استاندارد خاصی برای تعیین میزان ساکاروز عسل طبیعی وجود دارد. علاوه بر این، مقدار ساکارز موجود در عسل به عواملی چون منبع جغرافیایی، حرارت دادن یا ندادن آن و زمان ماند عسل نیز بستگی دارد. هر چه مقدار ساکارز عسل کمتر باشد برای دیابتی ها بهتر است. با این حال، این دسته از افراد باید در مصرف عسل احتیاط کنند. در آخر باید همانطور که اشاره کردیم انواع عسل ها مقدار ساکارز متفاوتی دارند و هنگام خرید عسل باید به میزان ساکاروز هر یک از آنها توجه کرد.

5/5 - (3 امتیاز)

0 نظر در “ساکارز عسل چیست؟ و بررسی میزان انواع آن

  1. farnud گفت:

    خیلی عالی بود من تا حالا نمیدونستم انواع عسل ساکاروز مختلف دارند ممنون لاقل برای مصرف مادرم که دیابت داره عسل گون یا گشنیز میخرم تشکر فراوان

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام فرنود عزیز بسیار خوشحالیم که این مطالب برای شما مفید بوده است.
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  2. many pedram گفت:

    با سلام میشه در مورد رطوبت عسل هم اطلاعاتی بدهید سپاس از مجموعه ی هاچ لند

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام مانی عزیز، میزان رطوبت در عسل تأثیر مهمی بر کیفیت و ماندگاری آن دارد. عسل‌هایی که رطوبت بالایی (بیش از 18-20 درصد) دارند، بیشتر در معرض تخمیر و فساد قرار می‌گیرند. این به این دلیل است که رطوبت بالاتر باعث فعالیت بیشتر میکروارگانیسم‌ها در عسل می‌شود.عسل‌هایی با رطوبت پایین‌تر (زیر 18 درصد) معمولاً غلیظ‌تر، ماندگارتر و کمتر مستعد تخمیر هستند. برای اطمینان از کیفیت عسل، بهتر است به میزان رطوبت آن توجه کنید.
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما

  3. nadereh گفت:

    با عرض سلام چه اسم خاطره انگیزی دارید تداعی کننده خاطرات کودکیم شد وضمنا ازتون عسل خریدم خیلی خوب بود

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز بسیار خوشحالیم که شما از محصولات هاچ لند راضی بودید
      برای شما آرزوی صحت و سلامت داریم

  4. zohreh گفت:

    ببخشید شما عسل کوهستان هم دارید ممنون میشم پاسخ بدید

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز بله شما می‌توانید به فروشگاه عسل کوهستان خریداری کنید
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

  5. naeyme گفت:

    سلام ببخشید پس اگر روی عسل مقدار ساکارز ۵ یا زیر ۵ باشه نشان دهنده خوب بودن عسله؟ سپاس از از پاسخ ومحتوای عالیتون

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز زمانی که میزان ساکارز عسل 5 یا زیر 5 درصد باشد نشانگر استفاده نشدن افزودنی های قندی مصنوعی است و نماد کیفیت بالا اما به این موضوع دقت داشته باشید که صرفا با در نظر داشتن این شاخص نمیتوانید کیفیت عسل را بسنجید و یکی از فاکتورهای مهم است و نیاز به آزمایش دارد و به دلیل اینکه آزمایش کردن هر عسل برای شما مقدور نیست بهتر است سعی کنید از برندهای معتبر مثل هاچ لند عسل خود را خریداری کنید.

  6. معصومه فراستی گفت:

    سلام با عرض خسته نباشید ببخشید کام یک از این سه قند موجود در عسل باعث بالا رفتن قند میشه ساکارز یا فروکتوز یا گلوگز واینکه ضرر بیشتری برای افراد دیابتی دارد

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام دوست عزیز بعد از مصرف عسل گلوکوز و فروکتوز جذب خون شده و ممکن است قند خون شما را افزایش دهند پس در صورتی که بیماری دیابت دارید حتما قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  7. tohid گفت:

    با سلام سپاس از شما در هاچ لند من بعداز مطالعه این موضوع فهمیدم که اصلا کدام عسل رو بخرم وسعی میکنم همیشه عسل با ساکاروز کمتر از پنج درصد بخرم افرین بر شما که این مطالب که با سلامتی مردم در ارتباط هست میزارید وفقط برا فروش تبلیغ نمیکنیدچون این روزا شرکتها به فکر فروش زیادن خدا قوت

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام توحید عزیز سپاس از لطف و اعتماد شما
      برای شما آرزوی بهترین ها رو دارم

  8. farhad گفت:

    با سلام و تشکر از مجموعه هاچ لند اطلاعاتتون عالی بود

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام فرهاد عزیز سپاس از لطف و توجه شما
      آرزوی سلامتی و شادی برای شما داریم

  9. nabat گفت:

    سلام من اصلا تفاوت ساکارز وگلوکز وفروکتوز رو تو عسل نمیدونستم عالی توضیح دادید ممنون از زحمات تیمتون

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام نبات عزیز سپاس از لطف و حسن توجه شما
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *