مقالات

آیا عسل طبیعی یخ می زند؟ 3 مرحله فریز کردن عسل

آیا عسل طبیعی یخ می زند

عسل طبیعی را به دلیل طعم لذیذ و مواد مغذی مفیدی که دارد طلای مایع می نامند. با محافظت و نگهداری صحیح از عسل می توانید از مزایا و طعم خوشمزه آن برای مدت طولانی تری بهره مند شوید. شاید تعجب کنید اما عسل را به طور بالقوه می توان برای هزاران سال ذخیره نموده و در عین حال از آن استفاده کرد. با این حال، آیا می توان عسل را فریز کرد؟ آیا فریز کردن عسل به آن آسیب می رساند یا مواد مغذی آن را از بین می برد؟ در این مقاله قصد داریم به این سؤالات پاسخ داده تا با هم بررسی کنیم که آیا فریز کردن عسل ایده خوبی است یا خیر؟

ماندگاری عسل چقدر است؟

عسل طبیعی و خام ماندگاری فوق‌العاده‌ بالایی دارد. در صورتی که به درستی از آن نگهداری کنید و به رطوبت به آن نفوذ نکند تا سال های سال می توان از آن استفاده کرد. در سال 2015، باستان شناسان، گلدان های عسل 3000 ساله را در مقبره های مصر کشف کردند که کاملاً دست نخورده باقی مانده و قابل استفاده بودند. اما دلیل ماندگاری عسل چیست؟

  • آب کم: عسل عمدتاً از شکر تشکیل شده است و رطوبت بسیار کمی دارد و کمتر از 20 درصد آن را بقایای باکتری ها یا سایر میکروارگانیسم ها تشکیل می دهد. این میزان کم آب به لطف کار سخت زنبورهای عسل است. آنها بال های خود را تکان می دهند تا نسیم گرمی ایجاد نموده و عسل را خشک و آماده کنند.
  • اسیدیته بالا: شاید این موضوع را باور نکنید زیرا این ماده غذایی بسیار شیرین است اما عسل طبیعی PH نسبتاً پایینی دارد (بین 3 تا 4.5) که به معنای اسیدیته بالا است. این اسیدیته زنده ماندن باکتری ها و سایر آلاینده ها را غیر ممکن می کند.
  • یک آنزیم مخصوص زنبور عسل: زنبورها در معده خود آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز دارند که شهد را به اسید گلوکونیک و پراکسید هیدروژن تجزیه کرده و هر دوی این محصولات جانبی در عسل یافت می شوند. به ویژه پراکسید هیدروژن که به مبارزه با آلاینده ها کمک کرده و عسل را خوش طعم و تازه نگه می دارد.

امروزه بسیاری از تولیدکنندگان عسل تجاری قبل از اینکه زنبورها به طور کامل و به خوبی عسل را خشک کنند محصول را برداشت می کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد عسل باید با حرارت زیاد آبگیری شود تا رطوبت آن کاهش یابد. در اثر این فرآیند برخی از مواد مغذی مفید عسل از بین می رود.

آیا عسل را می توان فریز کرد؟

یک سوال مهم این است که آیا عسل طبیعی یخ می زند؟ یا آن را می توان فریز کرد؟ بله، شما می توانید عسل را در فریزر نگهداری کنید. اما عسل خام به دلیل آب کمی که دارد مانند آب یخ نمی‌ زند. با فریز کردن، عسل غلیظ تر و چسبناک تر می شود؛ به این معنی که مثل قبل حالت روان بودن خود را ندارد.

اگر عسل طبیعی را در فریزر خود قرار دهید، جامد شده و خواص خود را حفظ می کند اما مانند یک تکه یخ و به شکل سنگ نمی شود. علاوه بر این، همچنان روان بوده و می ‌تواند به شکلی بسیار آهسته جریان داشته باشد.

آیا فریز کردن عسل بر کیفیت آن تاثیر می گذارد؟

یک نکته مثبت در فریزر کردن عسل این است که بر کیفیت آن اثر نمی گذارد. مواد مغذی مفید و همچنین رنگ و بافت عسل حفظ می شود. فریز کردن عسل حتی می ‌تواند به حفظ کیفیت عسل کمک کند به خصوص اگر در یک منطقه ذخیره ‌سازی که نوسانات دمایی قابل توجهی دارد نگه داری شود.

آیا فریز کردن عسل بر کیفیت آن تاثیر می گذارد؟

فریز کردن عسل چه فوایدی دارد؟

نگهداری عسل در فریزر به دلیل ماندگاری طولانی معمولاً ضروری نیست. تا زمانی که انبار شرایط نگهداری مناسبی دارد بهتر است عسل را همیشه در این شرایط نگهداری کنید. بنابراین، اگر بتوانید عسل را در دمای اتاق ثابت تقریبا 17 تا 23 درجه سانتیگراد در طول سال نگهداری کنید می توانید از قرار دادن آن در فریزر صرف نظر کنید. با این حال، اگر فریزر تنها گزینه پیش روی شما است نگران نباشید. مواد مغذی، بافت و رنگ عسل هنگام یخ زدن در فریزر به خوبی حفظ شده و آن را به گزینه ای عالی برای نگهداری عسل تبدیل می کند.

فریز کردن عسل در سه مرحله ساده

برای فریز کردن عسل  فقط به امکانات زیر نیاز دارید:

  • عسل
  • یک شیشه با درب محکم
  • یک کیسه پلاستیکی فریزری که دور شیشه عسل را بپوشانید.

برای فریز کردن عسل، مراحل زیر را دنبال کنید:

مرحله 1: درب ظرف عسل را به خوبی ببندید

از شیشه ای با درب محکم استفاده کنید که هنگام فریز کردن عسل به خوبی بسته شود و رطوبت اضافی وارد آن نشود. همچنین باید مقدار کمی فضای خالی در بالای شیشه بگذارید تا در صورت سفت شدن عسل در فریزر کمی منبسط شود. البته عسل نباید زیاد سفت و یخ زده شود زیرا محتوای آب آن بسیار کم است اما همیشه بهتر است کمی فضای اضافی باقی بگذارید.

مرحله 2: شیشه را تمیز و خشک کنید

در این مرحله از یک پارچه مرطوب برای پاک کردن عسل اضافی کناره های شیشه و درب آن استفاده کنید. سپس شیشه را با استفاده از یک حوله نرم کاملا خشک کنید. ظرف شیشه ای را برای حدود نیم ساعت در معرض هوا قرار دهید تا ریزترین قطرات آب خشک شوند.

مرحله 3: شیشه عسل را در کیسه قرار داده و در فریزر بگذارید

در مرحله سوم فریز کردن عسل، شیشه عسل را در یک کیسه در فریزر قرار دهید و درب آن را ببندید و تا حد امکان هوا را خارج کنید. در چنین حالتی اگر درب شیشه در داخل فریزر باز شود از ریختن عسل و به هم ریختگی فریزر جلوگیری می شود. در نهایت ظرف عسل را در فریزر قرار دهید.

روش جایگزین: سینی های مکعب یخ

روش دیگر فریز کردن عسل، استفاده از قالب های یخ است. کافی است یک سینی یخ از جنس سیلیکون برداشته و هر مکعب را با عسل پر کنید.

سینی را در فریزر قرار دهید تا عسل سفت شود. مکعب های عسل را بردارید و در کیسه فریزر قرار دهید. هر زمان که به یک وعده عسل نیاز داشتید (چه برای پخت و چه برای شیرین کردن چای) یکی از آنها را بردارید.

تا حد امکان سینی یخ را در یک کیسه در بسته نگه دارید. این اقدام شما از ایجاد رطوبت و بوی نامطبوع جلوگیری می کند.

برای یخ زدایی عسل چکار کنیم؟

با نحوه فریز کردن عسل آشنا شدید. اما برای یخ زدایی عسل فریز شده چه باید کرد؟ یخ زدایی عسل کاری ساده است. شما نباید آن را در معرض حرارت زیاد قرار دهید یا نباید بگذارید خیلی داغ شود. چون برخی از مواد مغذی و مفید آن با حرارت بالا از بین می رود.

یکی از روش های راحت و مطمئن برای یخ زدایی عسل فریز شده این است که آن را از فریزر خارج کنید و صبر کنید تا عسل به دمای اتاق برسد. این کار خطر گرم شدن بیش از حد آن را از بین می برد. به خاطر بسپارید که بک یا دو روز طول می کشد تا عسل کاملاً به حالت طبیعی باز گردد.

برای یخ زدایی عسل چکار کنیم؟

اگر عجله دارید می توانید عسل فریز شده را با استفاده از یک قابلمه آب گرم، یخ زدایی کنید. شما نباید از آب جوش استفاده کنید؛ چون این کار عسل را بیش از حد گرم کرده و همانطور که اشاره کردیم باعث از بین رفتن مواد مغذی عسل می شود. از آب گرم استفاده نموده و عسل را به تدریج یخ زدایی کنید.

اگرچه شعله اجاق ‌های گاز را می ‌توان در دمای نسبتاً پایین نگه داشت اما مطمئن ‌ترین راه برای گرم کردن عسل، استفاده از آب گرم شیر آب است. شما می توانید یک قابلمه یا یک کاسه را با آب گرم پر کنید و شیشه عسل را در آن قرار دهید تا یخ آن ذوب شود. یک روش دیگر این است که شیشه عسل را زیر آب گرم سینک ظرفشویی قرار دهید.

برخی توصیه می کنند که عسل خام را در مایکروویو یخ زدایی کنید اما این روش خطرناک است. زیرا مایکروویوها همیشه مواد را به صورت یکنواخت گرم نمی کنند. همچنین، این کار ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد و خرابی عسل شود.

نکات مهم برای نگهداری و افزایش عمر مفید عسل

  • تا حد امکان از قرار دادن عسل در یخچال صرف نظر کنید: فریز کردن عسل در یخچال می تواند فرآیند شکرک زدن را سرعت ببخشد. اگرچه شکرک زدن عسل هیچ خطری برای سلامتی ندارد اما برطرف کردن آن سخت و دشوار است.
  • عسل را در دمای ثابت نگهداری کنید: بهترین راه برای افزایش عمر مفید عسل، نگهداری آن در دمای اتاق و حفظ آن در 17 تا 23 درجه فارنهایت است. با این درجه حرارت ثابت، عسل شما برای مدت طولانی سالم مانده و خوشمزه می ماند.
  • از شیشه ای با درب مطمئن استفاده کنید: نگهداری عسل در ظرف شیشه ای با درب محکم از نفوذ رطوبت و آلاینده ها به آن جلوگیری کرده و به این ترتیب، دوام آن افزایش خواهد یافت.
  • عسل را تمیز نگه دارید: همیشه از یک قاشق تمیز و خشک برای برداشتن عسل از ظرف عسل استفاده کنید.
  • هرگز درب شیشه عسل را باز نگذارید: هرگز درب ظرف عسل را باز نگذارید زیرا ممکن است رطوبت و آلودگی وارد آن شود.
  • آن را در قفسه های بالا نگه دارید: برای گرم نگه داشتن عسل، آن را در قفسه بالای انباری خود قرار دهید.

آیا نگهداری عسل باعث شکرک زدن آن می شود؟

نوسانات دمای نگهداری می تواند طعم، رنگ و بافت عسل را تغییر دهد. وقتی عسل سرد شود (منظور دمای یخچال است) ممکن است شکرک بزند. شکرک زدن فرآیندی است که در آن قندهای موجود در عسل از آب جدا شده و کریستال تشکیل می دهند.

فرآیند شکرک زدن عسل کاملا طبیعی بوده و به معنی خراب یا فاسد شدن عسل نیست. با این حال، اگر می‌خواهید از شکرک زدن یا تغییر رنگ و طعم عسل خود جلوگیری کنید فریز کردن عسل یکی از اقداماتی است که می توانید انجام دهید. فریزر کردن عسل مانع از شکرک زدن عسل شده و طعم، رنگ و بافت اصلی آن را حفظ می کند.

مناسب ترین و بهترین روش نگهداری عسل

نگهداری مناسب از طلای مایع یا عسل موضوعی پیچیده و دشوار است اما همیشه باید بدانیم با اینکه عسل فاسد نمی شود! ممکن است عطر، طعم و حتی بافت شفاف خود را از دست بدهد و آن کیفیت سابق را نداشته باشد. یکی از مهم ترین عوامل موثر بر تغییرات کیفی عسل، دما است، به همین دلیل نگهداری عسل کمی دشوار می شود؛ امروزه تاریخ انقضا عسل های تجاری 2 سال است و ما در مقاله به مناسب ترین و بهترین روش نگهداری عسل پرداختیم که اگر علاقه دارید تا عسل را به بهترین شکل نگهداری کنید می توانید آن مطلب را مطالعه کنید.

سخن آخر

عسل را می توان در فریزر نگهداری کرد تا رنگ، بافت و طعم خود را حفظ کند، اما فریز کردن عسل اغلب ضرورتی ندارد زیرا می توان آن را برای چندین سال در قفسه های انباری نگه داشت.

بهترین نوع عسل برای نگهداری طولانی مدت عسل مانوکا مانند Manuka Honey 20+ MGO850 و Manuka Honey MGO 600+ UMF 16، هستند که خواص منحصر به فردی دارند.

اگر تصمیم دارید عسل را در انباری یا در فریزر نگهداری کنید استفاده از قاشق مخصوص Manukora Dose می تواند به اندازه گیری دقیق و حفظ کیفیت آن کمک کند. اگر نمی توانید محصول را در دمای ثابت و در اتاق نگه دارید، فریز کردن عسل بهترین راه برای نگهداری بلند مدت آن خواهد بود. در صورت نیاز به یخ زدایی با استفاده از قرار دادن ظرف عسل در یک کاسه آب گرم یا ریختن آب گرم روی ظرف می توانید آن را از حالت یخ به مایع درآورید. علاوه بر این، با رعایت نکات درباره نحوه نگهداری می توانید عمر عسل را افزایش دهید.

سوالات متداول

آیا می توان عسل را بدون از دست دادن خواص مفید آن فریز کرد؟

بله، عسل را می توان بدون از دست دادن مواد مغذی و مفید آن فریز کرد. در واقع، فریز کردن عسل حتی باعث حفظ کیفیت عسل  می شود به خصوص اگر محل نگهداری عسل جایی باشد که نوسان دمایی داشته باشد.

بهترین راه برای نگهداری طولانی مدت عسل چیست؟

بهترین راه برای انجام این کار، نگهداری عسل در دمای اتاق (بین 17 تا 23 درجه فارنهایت) و در یک شیشه تمیز و خشک است که درب آن به شکلی محکم بسته شده باشد. با این حال، اگر نمی توانید دمای اتاق را ثابت نگه دارید فریز کردن عسل می تواند اقدام مناسبی باشد.

آیا عسل هنگام یخ زدگی شکرک می زند؟

عسل ممکن است با گذشت زمان یا وقتی که در معرض دمای سرد یخچال قرار گیرد شکرک بزند اما فریز کردن عسل از شکرک زدن آن جلوگیری نموده و طعم، رنگ و بافت اصلی آن را حفظ می کند.

چگونه می توان عسل یخ زده را با خیال راحت یخ زدایی کرد؟

عسل را می توان به آرامی در دمای اتاق یخ زدایی کرد. اگر عجله دارید می‌توانید از آب گرم برای ذوب کردن تدریجی عسل استفاده کنید. مطمئن شوید که عسل خیلی داغ نمی‌ شود و مواد مغذی مفید آن از بین نمی رود. معمولاً استفاده از عسل در مایکروویو برای یخ‌ زدایی توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است منجر به گرم شدن غیر یکدست عسل شود.

2.4/5 - (5 امتیاز)

0 نظر در “آیا عسل طبیعی یخ می زند؟ 3 مرحله فریز کردن عسل

  1. طوبی گفت:

    پس اگر در انباری با دمای بین ۱۷ تا ۲۷ درجه نگه داریم دیگه نباید نگران خراب شدن عسل باشیم ممنون از توصیه کاربردیتون موفق باشید

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام طوبی عزیز بله
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

    2. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام طوبی عزیز بله دقیقا
      با آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  2. saman گفت:

    پس با توضیحات شما یخچال گزینه مناسبی نیست وسعی کنیم در جای خنک نگه داریم در محیط خانه سایت هاچ لند تشکر میکنم

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام سامان عزیز بله ایده ال ترین شرایط نگهداری در دمای معمول خانه است.
      آرزوی صحت و سلامتی برای شما دوست عزیز

  3. ahmadreza گفت:

    سلام به هاچ لند خدا قوت که اینطور کامل طریقه نگهداری عسل را نوشتید موفق وموید باشید عالی بودید

    1. مدیر فروشگاه گفت:

      سلام احمدرضا عزیزم بسیار خوشحالیم که شما از مطالب منتشر شده راضی هستید.
      با آرزوی بهترین ها برای شما دوست عزیز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *